
دونالد ترامپ روز سهشنبه صبح در کاخ سفید جلسهای محرمانه درباره مذاکرات جاری بر سر توافق هستهای با ایران برگزار کرد. آکسیوس می نویسد: این جلسه در شرایطی برگزار شد که در دولت ترامپ اختلافنظرهای شدیدی درباره مسیر مذاکرات و دامنه مصالحههای احتمالی ایالات متحده وجود دارد. ونس و ویتکاف باور دارند که از طریق دیپلماسی میتوان به توافق رسید و واشنگتن باید آماده پذیرش برخی امتیازات باشد. اما دیگر مقامات ارشد مانند روبیو و والتز رویکردی تندتر دارند و خواهان موضعی حداکثری هستند. خود ترامپ هم پیامهای متناقضی میفرستد
دونالد ترامپ روز سهشنبه صبح در کاخ سفید جلسهای محرمانه درباره مذاکرات جاری بر سر توافق هستهای با ایران برگزار کرد. دو منبع آگاه با اطلاع مستقیم از این جلسه به پایگاه آکسیوس گفتهاند که این نشست با حضور تمام مقامات ارشد امنیت ملی و سیاست خارجی دولت ترامپ برگزار شد و تمرکز آن بر تعیین موضع ایالات متحده در دور بعدی گفتوگوها که قرار است شنبه برگزار شود، بود.
پیش از این نشست، ترامپ با سلطان عمان، هیثم بن طارق، تماس تلفنی داشت و درباره نقش میانجیگری عمان در مذاکرات میان واشنگتن و تهران گفتوگو کرد. خبرگزاری رسمی عمان گزارش داد که «دو رهبر درباره راههایی برای حمایت از این مذاکرات به منظور دستیابی به نتایج مطلوب بحث کردند».
سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، کارولین لویت، اعلام کرد ترامپ «بر ضرورت پایان برنامه هستهای ایران از طریق گفتوگو و مذاکره» تأکید کرده است.
معاون رئیسجمهور جیدی ونس، وزیر امور خارجه مارکو روبیو، وزیر دفاع پیت هگزث، مشاور امنیت ملی کاخ سفید مایک والتز، نماینده ویژه ترامپ استیو ویتکاف، رئیس سیا جان رتکلیف و دیگر مقامات ارشد امنیتی در این جلسه حضور داشتند.
این جلسه در شرایطی برگزار شد که در دولت ترامپ اختلافنظرهای شدیدی درباره مسیر مذاکرات و دامنه مصالحههای احتمالی ایالات متحده وجود دارد. ونس و ویتکاف باور دارند که از طریق دیپلماسی میتوان به توافق رسید و واشنگتن باید آماده پذیرش برخی امتیازات باشد. اما دیگر مقامات ارشد مانند روبیو و والتز رویکردی تندتر دارند و خواهان موضعی حداکثری هستند.
خود ترامپ هم پیامهای متناقضی میفرستد. از یک سو میگوید خواهان توافق است و بحران هستهای ایران را از طریق گفتوگو قابل حل میداند، و از سوی دیگر ایران را تهدید به اقدام نظامی کرده است.
کاخ سفید از اظهارنظر درباره این جلسه خودداری کرد، اما لویت به خبرنگاران گفت: «کمپین فشار حداکثری علیه ایران همچنان ادامه دارد، اما رئیسجمهور بهصراحت خواهان تداوم گفتوگو با ایران است – البته در حالی که روشن کرده ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
روز دوشنبه ترامپ در دفتر بیضیشکل به خبرنگاران گفت ایران باید در مذاکرات سرعت عمل نشان دهد و هشدار داد: «ممکن است آنها فقط ما را مشغول کرده باشند.»
او بار دیگر ایران را به حمله نظامی تهدید کرد و گفت: «اگر لازم باشد کاری بسیار سخت انجام دهیم، انجام خواهیم داد.»
استیو ویتکاف نیز همان شب در مصاحبه با شان هَنیتی در فاکس نیوز اعلام کرد دور اول گفتوگوها با ایران در عمان «مثبت» بوده است.
وی تأکید کرد موضع آمریکا این است که ایران باید غنیسازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصد و نزدیک به سطح تسلیحاتی ۶۰ درصد را متوقف کند، اما احتمال ادامه غنیسازی در سطح ۳.۶۷ درصد – برای اهداف انرژی غیرنظامی – را رد نکرد.
ویتکاف افزود که هرگونه توافق هستهای باید شامل راستیآزمایی سطح غنیسازی ایران و همچنین ممنوعیت ساخت موشکهای بالستیک یا ماشههای انفجار بمب هستهای باشد.
اظهارات او تفاوت زیادی با گفتههای اخیر مایک والتز دارد که خواهان «برچیدن کامل» برنامه هستهای ایران شده بود – موضعی مشابه با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، که در دیدارش با ترامپ خواستار تکرار «مدل لیبی» در مورد ایران شده بود.
صبح سهشنبه، ویتکاف اظهاراتش را تغییر داد و در شبکه X نوشت: «هر توافق نهایی باید چارچوبی برای صلح، ثبات و رفاه در خاورمیانه تعیین کند – به این معنا که ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتی هستهای خود را متوقف کرده و برچیند.»
در سوی دیگر، آیتالله خامنهای، رهبر ایران، روز سهشنبه در دیدار با مقامات ارشد دولتی گفت که «دور نخست مذاکرات با آمریکا رضایتبخش بوده است».
او تأکید کرد که «نه بیشازحد خوشبین و نه بیشازحد بدبین» به این مذاکرات است و افزود: «به طرف مقابل بدگمانم، اما به توان داخلیمان اطمینان دارم.»
دور بعدی مذاکرات که قرار بود شنبه در رم برگزار شود، اکنون با تغییر محل مواجه شده است. گرچه آمریکا، ایران و دولت ایتالیا این نشست را تأیید و روادید هیئت ایرانی صادر شده بود، اما دوشنبهشب وزارت خارجه ایران اعلام کرد که محل نشست دوباره به مسقط تغییر کرده است. مقامات آمریکایی این تغییر را تأیید نکردهاند.
منابع مطلع گفتهاند یکی از دلایل تغییر محل، حضور جیدی ونس در رم طی تعطیلات آخر هفته بوده و کاخ سفید میخواست از تقاطع و پوشش رسانهای ناخواسته در آن زمان پرهیز کند.