سه شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴

سه شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴

سفر امیر قطر به تهران و دیدار با مقامات جمهوری اسلامی؛ پیامی محرمانه؟

امیر قطر ظهر دیروز در رأس هیئتی بلندپایه وارد تهران شد. شیخ تمیم بن‌حمد آل‌ثانی در بدو ورود به تهذان مورد استقبال عباس علی‌آبادی وزیر نیرو قرار گرفت. مسعود پزشکیان، در کاخ سعدآباد از امیر قطر به طور رسمی استقبال کرد. پس از این استقبال، هیئت ایران و قطر با یکدیگر دیدار کردند و سپس کنفرانس خبری مشترک مسعود پزشکیان و شیخ تمیم بن‌حمد آلثانی برگزار شد. پس از آن امیر قطر با علی خامنه ای دیدار کرد.

به گزارش هم میهن، با توجه به روابط نزدیک دوحه و واشنگتن، زمانی که خبر ابتدایی سفر قریب‌الوقوع آل‌ثانی به ایران مطرح شد، به‌طور طبیعی ذهن‌ها به این سمت رفت که احتمالاً امیر قطر حامل پیامی برای مقامات عالی جمهوری اسلامی باشد. چراکه ۱۸ بهمن امسال، سخنگوی وزارت خارجه این کشور در گفت‌وگویی با شبکه آمریکایی فاکس‌نیوز آمادگی این کشور را برای میانجی‌گری میان تهران و واشنگتن اعلام کرده بود. اما مشخص نیست پیامی به تهران آمده است یا نه.

این مسئله همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار داد. ۲۹ بهمن، عباس عراقچی در جمع خبرنگاران، در پاسخ به پرسشی راجع به این موضوع گفته بود: «امیر قطر برای سفر دوجانبه به تهران می‌آیند و هیچ پیامی منتقل نشده که ایشان حامل پیامی از جایی است.» ۲۸ بهمن، شبکه سعودی العربیه به نقل از مقامات دیپلماتیک اروپا مدعی شد دولت ترامپ به دنبال مذاکرات محرمانه و مستقیم با ایران است. ادعایی که اسماعیل بقائی، سخنگوی دستگاه وزارت خارجه اسلامی در نشست خبری این هفته، راجع به آن پاسخ کوتاهی به خبرنگار پرسشگر داد: «این را باید از همان طرف‌ها بپرسید.»

آن چه از نشست مشترک پزشکیان و امیر قطر به مطبوعات راه یافته، حرف های معمول دیپلماتیک و تعارفات دو جانبه است. در کنفرانس مطبوعاتی مشترک نیز حرفی از «پیام محرمانه» به میان آورده نشد.

رئیس‌جمهور ایران و امیر قطر پس از پایان دیدار دوجانبه، در یک کنفرانس خبری مشترک شرکت کردند. در این کنفرانس نیز بر دیدگاه های مشترک در مورد توسعه روابط، و مسائل منطقه ای از جمله موضوع غزه و اشغالگری اسرائیل تاکید شد. پزشکیان بر اتفاق نظر با امیر قطر بر ضرورت اتخاد تدابیر منسجم‌تر کشورهای اسلامی در راستای کاهش رنج مردم غزه و توقف اقدامات جنایتکارانه اسرائیل تاکید کرد.

  شیخ تمیم بن‌حمد آل‌ثانی، امیرقطر نیز در این نشست خبری مشترک گفت: ما از تفاهم‌هایی که منجر به حمایت از استقرار و ثبات و شکوفایی در منطقه باشد حمایت می‌کنیم. مسئله فلسطین در صدر صحبت‌ها و پرونده‌هایی بود که در ارتباط با آن صحبت کردیم و ما بر لزوم پایبندی به توافق آتش‌بس در غزه تاکید می‌کنیم و معتقدیم که طرف‌ها باید به اجرای مراحل این توافق متعهد باشند و همچنین بر اهمیت اینکه کمک‌های انسان‌دوستانه به برادرانمان در غزه برسد نیز تاکید کردیم.

وی افزود: «من امروز خدمت رئیس‌جمهور ایران تاکید کردم که کشور قطر و شرکای آن درخصوص میانجیگری برای موفقیت‌آمیز بودن این توافق متعهد هستند؛ توافقی که به نظر من گامی اساسی است برای اینکه آتش‌بس همیشگی و پایدار را در غزه شاهد باشیم و همچنین ورود کمک‌های انسان‌دوستانه را به داخل غزه بدون هیچ مانع‌تراشی تضمین کند.»

امیر قطر با علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی نیز دیدار کرد. علی خامنه‌ای دیدار به طلب های ایران از این کشور اشاره کرد و خواستار پرداخت آن ها شد: «ما کشور قطر را یک کشور دوست و برادر می‌دانیم، اگرچه همچنان مسائل مبهم و حل‌نشده‌ای همچون بازگرداندن مطالبات ایران که از کره جنوبی به قطر منتقل شد، باقی است و می‌دانیم هم اینکه مانع اصلی عملی شدن توافقی که در این زمینه انجام شده بود، آمریکا است».

شاید قطری‌ها دنبال انتقال پیام باشند

قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه، پیرامون این سفر به «هم‌میهن» گفت: «قطر یکی از همسایگان مهم ماست و در مسائل منطقه‌ای مثل سوریه و افغانستان هم قضایای مشترکی داریم. در حوزه گاز رقابتی میان دو کشور جریان دارد و قطری‌ها بهره‌برداری بیشتری از منابع مشترک انجام می‌دهند. از جهت دیگر، قطر بعد از اسرائیل یکی از مهم‌ترین متحدان آمریکا در خاورمیانه است. طبیعتاً با توجه به موقعیتی که دارند، شاید دنبال این هستند که پیام‌هایی را بین ایران و طرف‌‌های سوم جابه‌جا کنند. بالاخره آن‌ها با اسرائیلی‌ها، آمریکایی‌ها، ترک‌ها و سوری‌ها در تماس هستند. باید ببینیم که هدف دقیق از این سفر چه بوده است.»

محبعلی در پاسخ به این سوال که آیا امکان وقوع یک جنگ منطقه‌ای و تعبیر به آتش کشیده شدن منطقه آن‌ها را به رایزنی با تهران ترغیب کرده است، گفت: «طبیعی است که آن‌ها از این موضوع نگرانی داشته باشند. آن تهدیدی هم که ما مطرح می‌کنیم، بیشتر به ضرر خود ماست. وقتی در پاسخ به تهدیداتی که می‌شویم، کشورهای دوست و همسایه را تهدید می‌کنیم، طبیعی است که اگر بحرانی رخ بدهد و به آن مرحله برسیم، آن‌ها برای حفظ  موجودیت خود کنار طرف مقابل می‌ایستند. مهم‌ترین مسئله برای هر کشور ابتدا امنیت و سپس منافع ملی است. بنابراین وقتی  احساس کنند این دو فاکتور مهم به خطر افتاده، هر کاری از آن‌ها ممکن است.»

محبعلی تاکید کرد: «در همین مثال، قطر را در نظر بگیرید. سرفرماندهی مرکزی آمریکا – سنتکام – در قطر قرار دارد. تمام عملیات آمریکا در خاورمیانه از شمال آفریقا تا افغانستان و از جنوب تا دریای سرخ از این کشور مدیریت می‌شود. بنابراین هر اتفاقی بین ما و آمریکا بیفتد هم از قطر هدایت می‌شود. ما ضمن اینکه همسایه هستیم، باید به این موضوع توجه کنیم که قطر، عمان، عربستان، امارات، کویت و بحرین مهمترین متحدین آمریکا در منطقه بعد از اسرائیل هستند. علاوه بر اینکه می‌خواهند با ما رابطه خوبی داشته باشند، از بابت امنیت خود نگران هستند. زمانی این پایگاه‌ها برای مقابله با تهدید صدام در کشورهای جنوب خلیج‌فارس برپا شد اما آن‌ها در حال حاضر غیر از ایران تهدیدی برای خود متصور نیستند. علت هم‌پیمان ماندن آن‌ها با آمریکا از لحاظ نظامی، همین تهدید است. در این میان برخی مثل امارات یک توازنی در رابطه با ایران و اسرائیل برقرار کردند. اگر درگیری نظامی بین ایران و آمریکا پیش بیاید، این کشورها در بهترین حالت بی‌طرف خواهند بود. شاید سمت طرف مقابل بایستند اما مقابل ایران نخواهند ایستاد. شاید به صورت لفظی محکوم کنند اما همانطور که خودشان را درگیر لبنان، سوریه و غزه نکردند، به طریق اولی درگیر ایران نیز نخواهند کرد. مگر اینکه از سوی ایران اقدامی صورت بگیرد که آن‌ها را مجبور به واکنش کند.»

این تحلیلگر ارشد خاورمیانه یادآور شد: «دستگاه سیاست خارجی ما باید بسیار با دقت و ظرافت پیش برود. در حال حاضر احتمال بازگشت مناسبات میان روسیه و آمریکا و پایان مسئله اوکراین وجود دارد. اگر آن مناسبات شکل بگیرد، با بسیاری مسائل دیگر نیز ارتباط پیدا می‌کند. از جمله مسئله ایران و بحران در خاورمیانه. یعنی یک سبد مذاکراتی شکل می‌گیرد. موضوع بعدی این است که ما باید تا قبل از اکتبر ۲۰۲۵ (مهر ۱۴۰۴) مسئله هسته‌ای خود را با آمریکا و اروپا به نقطه‌ای برسانیم. اگر این اتفاقات نیفتد، با توجه به تحولات خاورمیانه، ممکن است خطراتی امنیت ملی ما را تهدید کند.»

 مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که این سفر می‌تواند ارتباطی به سفر اخیر وزیر خارجه، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور و فرستاده ویژه آمریکا به خاورمیانه به عربستان داشته باشد، اظهار داشت: «به طور طبیعی می‌تواند مرتبط باشد. در حال حاضر تحولات خاورمیانه روی میز قدرت‌ها قرار دارد و مسائل لبنان و غزه در کنار آینده این تحولات به ایران هم ارتباط پیدا می‌کند. در عراق هم دو طرف با یکدیگر درگیر هستند. این جلسه که می‌گویید، با حضور دیپلمات‌های ارشد روسیه یعنی وزیر خارجه آن کشور و مشاور سیاست خارجی پوتین برگزار شد. روابط آمریکا و روسیه هم به نوعی مربوط به ایران است. شاید دوستان سیاست خارجی ما روی این قضیه محاسبه کرده بودند که وقتی روابط آمریکا و روسیه بحرانی است، می‌توانند از این مسئله بهره‌برداری کنند. اما اگر روابط از این حالت بحرانی خارج شود، ممکن است به دهه هشتاد برگردیم که روس‌ها در شورای امنیت از قطعنامه‌های ضدایران حمایت می‌کردند. در این شرایط، باید روابط‌مان با غرب از این حالت متشنج به وضعیت تشنج‌زدایی یا عادی تغییر پیدا کند.»

برچسب ها

نمایندگان چین، روسیه و ایران در پایان دیدار سه‌جانبهٔ خود در پکن خواستار لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران و ازسرگیری مذاکرات چندجانبه در این زمینه شدند. این مذاکرات سه‌جانبه با موضوع پروندهٔ برنامهٔ هسته‌ای جمهوری اسلامی در حالی انجام می‌شود که رئیس‌جمهور ایالات متحده این هفته نامه‌ای به تهران فرستاده و خواستار مذاکرات هسته‌ای شده است. سه کشور در يک بيانيه هشت ماده ای بر اهمیت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، شامل زمانبدی‌های مندرج در آن، تاکید کرده و از طرف‌های ذی‌ربط خواستند تا از انجام هر اقدامی‌که موجب تشدید وضعیت شده اجتناب کنند تا فضا و شرایط مناسب برای تلاش‌های دیپلماتیک ایجاد شود

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن کامنت های بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را در اختيار تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. کامنت هایی که طول آن ها از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *