
خالد الحیه، یکی از رهبران ارشد حماس، روز شنبه اعلام کرد که این گروه با پیشنهاد آتشبس در غزه که دو روز پیش از سوی مصر و قطر ارائه شده، موافقت کرده است. او در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «دو روز پیش، پیشنهادی از سوی میانجیها در مصر و قطر دریافت کردیم. ما با آن برخوردی مثبت داشتیم و آن را پذیرفتیم.»
الحیه که رهبری تیم مذاکرهکننده حماس را در گفتوگوهای غیرمستقیم با هدف دستیابی به آتشبس با اسرائیل بر عهده دارد، افزود: «امیدواریم که اشغالگر (اسرائیل) آن را تضعیف نکند.»
منابع امنیتی روز پنجشنبه به رویترز گفته بودند که مصر نشانههایی مثبت از سوی اسرائیل نسبت به یک پیشنهاد آتشبس جدید دریافت کرده است که شامل یک مرحله گذار میشود. به گفته این منابع، این پیشنهاد شامل آزادی پنج گروگان اسرائیلی در هر هفته توسط حماس میشود.
دفتر نخستوزیری اسرائیل اعلام کرد که در پاسخ به این پیشنهاد، مجموعهای از مشورتها را انجام داده و یک پیشنهاد متقابل را در هماهنگی کامل با ایالات متحده به میانجیها ارائه داده است. رویترز از دفتر نخستوزیری اسرائیل پرسید که آیا آنها نیز با این پیشنهاد آتشبس موافقت کردهاند، اما پاسخی دریافت نکرد.
آتشبس مرحلهای
مرحله اول توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس در تاریخ ۱۹ ژانویه آغاز شد، پس از ۱۵ ماه جنگ. این مرحله شامل توقف درگیریها، آزادی تعدادی از گروگانهای اسرائیلی در اختیار حماس و آزادی برخی از زندانیان فلسطینی بود.
مرحله دوم از این توافق سهمرحلهای، بر دستیابی به توافقی برای آزادی باقیمانده گروگانها و عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از غزه تمرکز دارد. حماس تأکید کرده که هر پیشنهادی باید امکان آغاز مرحله دوم را فراهم کند، در حالی که اسرائیل پیشنهاد داده تا مرحله اول ۴۲ روز دیگر ادامه یابد.
در پاسخ به درخواست اسرائیل و ایالات متحده برای خلعسلاح حماس، خالد الحیه گفت که تسلیحات گروه یک «خط قرمز» است و تا زمانی که «اشغال اسرائیلی» ادامه دارد، خلعسلاح صورت نخواهد گرفت.
اسرائیل و آمریکا معتقدند که حماس نباید در ساختارهای سیاسی پساجنگ غزه نقشی داشته باشد.
حملات هوایی ارتش اسرائیل به غزه در روز شنبه نیز ادامه یافت و به گفته منابع بهداشتی، دستکم ۲۰ فلسطینی در نقاط مختلف نوار غزه کشته شدند. ارتش اسرائیل اعلام کرد که عملیات زمینی را در محله جُنینه در منطقه رفح آغاز کرده تا «منطقه امنیتی» در جنوب غزه را گسترش دهد.
از ۱۸ مارس، اسرائیل بمباران و عملیات زمینی در غزه را از سر گرفته، و اعلام کرده که هدف آن افزایش فشار بر حماس برای آزادی گروگانهاست.
اسرائیل تاکنون دستور تخلیه را برای دهها هزار نفر از ساکنان مناطق مختلف شمال و جنوب نوار غزه صادر کرده و علت آن را شلیک راکت به سمت اراضی اسرائیل عنوان کرده است.
به گفته مقامات فلسطینی، بیش از ۵۰ هزار فلسطینی در اثر حملات اسرائیل به غزه کشته شدهاند.