عباس منصوران:
قتل جیهان بیلگین (Cîhan Bilgin) و ناظم دَشتان ( Nazim Daştan)، دو روزنامه نگارشجاع- به معنای مفهومی آن، یعنی آگاه و جسور- در روژآوا با شلیک مستقیم پهباد ترکیه، ادامهی سیاستهای مسئولین حکومت ترکیه در نسل کشی و جنایات جنگی است. شامگاه ۱۹ دسامبر ۲۰۲۴ این دو خبرنگار آزاد و مستقل خودمدیریتی در روژآوا در گذرگاه میان سد تشرین و شهرک سیرین در شمال و شرق سوریه با حمله مستقیم پهبادی به قتل رسیدند.
حقیقتجویان آگاه و متعهد کورد در آخرین گزارش ویدیویی خود سه ساعت پیش از شهادت، پیمان وفادارانه حقیقت جویی را در ثبت اسناد جنایتهای جنگی مستند کرده بودند. آنان به گونهای خستگی ناپذیر با حضورشان درهرجا که لازم بود که جنایتی ثبت شود، زیر باران خمپارهها و بمبارانهای حکومت ترکیه و نیروهای نیابتیاش، برای مستندسازی درد و رنج مردمان کار و درد و رنج در منطقهی خودمدیریتی، زیر آتش بمبارانها، آگاه از خطر مرگ در تلاشی خستگی ناپذیر میشتافتند. نقش آنان به سان پیکهای حقیقتجو و مستند ساز برای داوری جهانیان و محکومیت قاتلان در دادگاههای مردمی و بینالمللی، همانا جرم آنان بود. به همین جرم از سوی دشمنان مردم فرمان قتلشان صادر شده بود. جیهان در گفتگویی رسانهای انگیزه خود را از رها کردن ماردین و زندگی روزمره و چندین سال پیش، پیوستن به روژآوا اینگونه بیان کردهبود: «آمدنم به روژآوا آرمانم این بود، نمیتوانستم چشمان خود را ببندم و یا صدای وجدان خود خاموش کنم، کردستان جایی که انقلاب به پا شده بود بایستی من هم در آن میبودم، میبایستی آوای این جنبش را همانند رفقای خود در سنگر رسانهی آزاد هرچه رساتر در رسانهها به گوش جهانیان برسانم. هدفم از آمدن به اینجا این بود.»
گزارشهای شجاعانه بیلگین و دشتان، اسناد مستدل، حقیقی و هولناک جنایتجنگی و نسل کشی و پیآمدها و تاثیرات ویرانگرانهی تهاجم و اشغالگری حکومت ترکیه رابه دست میدهند. این مدارک، از جمله اسناد جنایات جنگی بسیجیان مسلح و تربیت شدهی حکومت ترکیه و آوارگی صدها هزار نفرهی شهروندان همیشه آواره از عفرین و شهبا و دیگر مناطق مورد حمله به شمار میآیند. جیهان و ناظم، مسئولانه و با شهامت، چهرههاو فرماندهی و ادعاهای دروغین حکومت ترکیه مبنی بر دست نداشتن در جنایتها اما در اتحاد این رژیم با گروههای تبه کاری مانند داعش و القاعده و تحریرالشام را آشکار میکردند.
جیهان و ناظم، در قلب تاریکیهای جنگ و اشغالگری تبه کاران، روشنایی بخش آرمانهای مقاومت و مردمانی بوده و هستند که خواهان آنند تا سرنوشت خود را با خودمدیریتی خویش به دست گیرند. این مشعلهای نوروزی هرگز خاموشی نمیگیرند، زیرا که دینامیزمی انقلابی و تاریخی برآمده از آرمانهای تاریخی و انقلابی در دست و سینه دارند. در سراسر ترکیه و چهار بخش کوردستان امروز نام و یاد و راه آن ها در دل آزادی خواهان و آزاداندیشان جهان جای گرفته است. همین امروز اول دی (۲۱ دسامبر) فراخوان انجمن روزنامهنگاران دجله فرات (DFG) و انجمن زنان روزنامهنگار مزوپوتامیا (MKG) برای محکومیت قتل ناظم دشتان و جهان بیلگین در شهر وان ترکیه با شرکت باشکوه مردم برگزار شد. حکومت ترکیه به سرکوب مردم فرمان داد و این همایش مردمی، با خشونت همیشگی و محکوم نیروهای سرکوبگر روبرو شد و دستکم ۱۰ روزنامهنگار و ۵۷ شهروند دیگر بازداشت شدند. شرکتکنندگان در این همایش، با در دست داشتن پلاکاردهایی با شعار «قلم ما و دوربین ما هرگز زمین نخواهد ماند» و تصاویری از روزنامهنگاران جانباخته، جنایتهای ترکیه و همدستانش را محکوم میکردند.
جیهان بیلگین و ناظم دشتان، نخستین و تنها حقیقت جویان مورد هدف پهبادهای حاکمین و فرماندهان ارتش ترکیه نبودند. ارتش ترکیه در حملههای پنج سال اخیر خود به اقلیم کردستان عراق (باشور) و شمال و شرق سوریه (روژآوا)، دستکم۱۳ خبرنگار را به قتل رسانده و ۷ تن دیگر را زخمی کرده است.
حکومت ترکیه، در یک حملهی مستقیم پهباد نظامی، در اول اکتبر ۲۰۱۹،خبرنگار، ودات اردمچی در اشغال سرهکانیو گره اسپی با بمبهای ممنوعه شیمیایی را به قتل رسانید.
سیزدهماکتبر ۲۰۱۹:در بمباران مستقیم در سرهکانی، سعید احمد و محمد حسن رشو خبرنگاران خبرگزاری هاواربه قتل رسیدند. در همان روز در حمله مستقیم پهپادی به خودروی خبرنگاران در گری سپی، دیلوان گور خبرنگار به قتل رسید.
در اکتبر سال ۲۰۱۹: در بمباران تلتمر، زیسیس سینکه عضو رسانه فریبور مارنچجیر (Frî Bor Marincir)، جان باخت.
چهارم اکتبر ۲۰۲۲: ناگهان آکارسل، زن آگاه و عضو آکادمی مطالعات ژنولوژی و سردبیر مجلهی ژنولوژی در شهر سلیمانیه ترور شد.
نوزدهم نوامبر ۲۰۲۲: در حمله هوایی مستقیم پهبادی به شهر دریک، عیسی عبدالله خبرنگار خبرگزاری هاوار به قتل رسید.
بیست و سوم آگوست ۲۰۲۳: خودروی شبکه ژنتیوی (تلویزیون زن) در مسیر قامشلو-عاموده بمباران شد. در این حمله، کارمند ژنتیوی، نجمدین فیصل الحاج سینان کشته و دلیله عگید خبرنگار دیگر این رسانه به شدت زخمی شد.
هشتم ژولای ۲۰۲۴: خودروی خبرنگاران چیرا تی وی و چیرا اف ام در شنگال هدف حمله هوایی مستقیم ترکیه قرار گرفت. در این بمباران، مراد میرزا خبرنگار چیرا تی وی زخمی شد و در ۱۱ جولای ۲۰۲۴ جان باخت.
بیست و سوم دسامبر ۲۰۲۳ (شامگاه دوم دی ماه ۱۴۰۲) منصور کریمیان ۳۹ ساله، مستند ساز اهل سنندج برای انجام یک پروژه فیلمسازی در کردستان سوریه در شهرک دیرک، روژآوا با شلیک مستقیم پهباد ترکیه به قتل رسید. منصور بیش از ۲۰ سال سابقه فعالیت در حوزههای عکاسی، فیلمبرداری، صدابرداری و کارگردانی را داشت. او در چند سال گذشتهی فعالیتهای هنر مردمی خویش، دو فیلم سینمایی به نامهای «تاڤا سۆر» (خورشید سرخ) و «ئهڤینا کورد» (عشق کُرد) را آفرید.
بیست و سوم آگوست ۲۰۲۴: خودروی شرکت رسانهای چتر پروداکشن در منطقه سیدصادق شهر سلیمانیه توسط پهپاد بمباران شد. در این حمله حکومتی، گلستان تارا و هیرو به قتل رسیدند و ۶ خبرنگار دیگر زخمی شدند.
تا کنون به جرم بیان حقیقت، ده ها روزنامه نگار و خبرنگار مستقل و مردمی در ترکیه دستگیر و زیر شکنجه به زندانهای دراز مدت محکوم شدهاند.
روز اول دی (۲۱ دسامبر) ۲۰۲۴، «اوزلم گورسس» روزنامه نگار مشهور ترکیه به جرم حقیقتگویی در استانبول بازداشت شد. این زن آزاده یکی از انسانهای حقیقت گو است و از ارتش ترکیه «به همراه گروههای تروریستی مرتکب شکنجه و کشتار شده و بهعنوان نیرویی اشغالگر عمل میکند» یاد کرده است. دادستانی حکومت، علیه گورسس پرونده ساخت و او را به اتهام «تحقیر نهادها و ارگانهای دولتی» و همچنین «انتشار عمومی اطلاعات گمراهکننده» بازداشت کرد. دراین ویدیو، اوزلم گورسس با اشاره به عملیات نیروهای مسلح ترکیه در روژآوا گفته بود: «همانگونه که میبینید، ساختار داعش، یعنی همان نیروهای مسلح ترکیه (TSK-SMO) در مناطق کردنشین موفقیتهای کوچکی کسب کرده است!»
نِوشین منگو، روزنامهنگار متعهد ترک که واکنش شجاعانهای به قتل جینا امینی توسط حکومت ایران نشان داد، نیز از جمله چالشگران میدان رسانهای است که بارها به دلیل بیان حقیقت و دفاع از اصول انسانی به وسیله حکومت ترکیه دستگیر و مورد آزار و اذیت قرار گرفته است. او پس از انتشار مصاحبهای با صالح مسلم، یکی از رهبران شورایی روژآوا و کوبانی که ترکیه آن را به عنوان یک سازمان تروریستی میداند، که در ارگان مطبوعاتی بین المللی (IPI) بازتاب یافت، با آزار و اذیت قضایی روبرو شد و یک کمپین افشاگری هماهنگ آنلاین از او پشتیبانی کرد.
بیانیهی فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ)، در برگیرندهی ۱۹۰ نهاد، که بیش از ۶۰۰ هزار روزنامهنگار را در ۱۴۶ کشور نمایندگی میکند، در واکنش با قتل ناظم دَشتان و جیهان بیلگین از سوی دولت ترکیه، واکنش مسئولانهای در محکومیت این جنایت جنگی نشان داد.
آنتونی بِلانگِر، دبیرکل این فدراسیون جهانی اعلام کرد: «هر دوی این روزنامهنگاران گرانقدر، در رابطه با شرایط شمال سوریه فعالیت میکردند. آنها، در حال انجام کار خود، عامدانه هدف حمله پهپادی قرار گرفتند که این رویداد بسیار عجیبی است. ما این حمله علیه همکاران خود را محکوم کرده و خواستار پاسخگو شدن عاملان این قتل هستیم.»
این کشتارهای پی در پی:
۱-بیانگر هدفمندی و سیستماتیک و عامدانه بودن قتلعام و برنامه ریزیهای دقیق با پهباد و دیگر سلاحهای جنگی و نظامی، از سوی یک حکومت جبار است،
۲-هدف از این کشتارها از بین بردن اسناد و مدارک جرم، نابودی حقیقتجویان و مستند سازان جنایت، و کتمان جنایت است،
۳- این کشتارها، مصداق جنایت جنگی و نسل کشی به شمار میآید،
۴- هدف این کشتارها، هراس افکنی برای هرگونه حقیقت جویی و آشکارسازی جنایتها است.
۵- این اسناد و دادخواهی مستندسازان جنایات جنگی، بایدبا فراخوانی دادگاههای بینالمللی مورد رسیدگی و داوری جهانی قرار گیرند.
خلقهای آزادیخواه از یاران و روشنگران حقیقت جوی خویش، از پخشان عزیزی و وریشهمرادی و زینب جلالیان و سپیده قلیانها نیز که در زندانهای حکومت اسلامی زیر شکنجه و ایزوله و چوبههای دار به سرمیبرند، همانند احترام به آفتاب، به پاس رویش ژن، ژیان، آزادی، همیشه ارزشگذار خواهند بود. آمران و عاملان این قتلعامها و جنایتها بدون شک هیچگاه در دادگاهها و داوریهای بینالمللی، بدون کیفر و بدون مجازات نمیمانند.
۲۱ دسامبر ۲۰۲۴/ اول دیماه ۱۴۰۳
یک پاسخ
درود بر شما و نوشته های مثل همیشه مستند.
صدای بی صدایان.