پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳

پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳

اردوغان: هدف مخالفان مسلح دمشق است؛ امیدوارم پیشروی آنها بدون مشکل ادامه یابد

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز پنجشنبه از بشار اسد، رهبر سوریه خواست تا فوراً یک «راه حل سیاسی» برای جنگ داخلی کشورش پیدا کند.

پیش‌روی غیرمترقبه مخالفان مسلح در سوریه به کانون نگرانی‌های جهانی تبدیل شده و سقوط شهرهایی چون حلب و حماه احتمال گسترش ناامنی و بی‌ثباتی در این کشور همسایه عراق و ترکیه را به بالاترین حد رسانده است.

به گزارش یورو نیوز، در همین حال رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در اظهار نظری صریح ابراز امیدواری کرد پیشروی نیروهای شبه‌نظامیان مخالف اسد بدون مشکل پیش رود.

به گزارش آناتولی او روز جمعه بعد از مراسم نماز در استانبول خطاب به خبرنگاران با اشاره به اینکه هدف نهایی این نیروها دمشق است افزود: «آرزو می‌کنم پیشروی نیروهای ضدرژیم پس از حلب، ادلب و حماه به سمت دمشق بدون حوادث یا فجایع ادامه یابد.»

اردوغان همچنین از رهبری سوریه ابراز ناامیدی کرد و گفت: «ما از بشار اسد درخواست کردیم و گفتیم: بیایید آینده سوریه را با هم تعیین کنیم. متأسفانه پاسخ مثبتی دریافت نکردیم.»

این اظهارات اردوغان صریح‌ترین موضع رئیس جمهور ترکیه در باره بحران در سوریه است و حمایت علنی او از شبه‌نظامیان اسلام‌گرای افراطی را نشان می‌دهد. رئیس جمهوری ترکیه همچنین در تماس تلفنی با دبیر کل سازمان ملل متحد از نگرانی‌های خود در این خصوص گفت.

طبق بیانیه منتشر شده توسط ریاست جمهوری ترکیه، اردوغان در این تماس خطاب به آنتونیو گوترش گفته که بشار اسد باید فورا یک راه حل سیاسی به نفع مردم سوریه در نظر بگیرد. او همچنین مدعی شده که ترکیه برای کاهش تنش‌ها، محافظت از غیرنظامیان و ایجاد یک روند سیاسی تلاش کرده و به این کار نیز ادامه می‌دهد.

اردوغان که کشورش از زمان آغاز جنگ در سال ۲۰۱۱ میلادی به خانه حدود سه میلیون آواره سوری تبدیل شده، در روزهای اخیر با رهبران دیگر کشورها مذاکراتی را درباره این بحران انجام داده است. با این حال ترکیه در طول سالهای جنگ داخلی در سوریه و همچنین پس از آن به شیوه‌های مختلفی چون حمایت از گروهی از شبه‌نظامیان ستیزه‌جو و همچنین انجام عملیات نظامی مستقیم در خاک سوریه تلاش کرده در این بحران اثر بگذارد و ضمن تضعیف حکومت اسد، به گروه‌های کُرد در سوریه نیز ضربه بزند.

اردوغان در این تماس تلفنی همچنین با تاکید بر اینکه درگیری به مرحله جدیدی رسیده است، گفت: «بزرگترین آرزوی ترکیه این است که سوریه درگیر بی ثباتی بزرگتر نشود و شاهد قربانیان غیرنظامی بیشتری نباشد.

اردوغان در بخش اعظم جنگ منتقد صریح اسد بود، اما اخیراً موضع آشتی جویانه‌‌تری اتخاذ کرده است. با این حال بشار اسد بارها درخواست برای دیدار با اردوغان را رد کرده بود.

بشار اسد تابستان گذشته و پس از پیوستن سوریه به اتحادیه عرب در یک گفتگوی تلویزیونی دیدار با رئیس جمهور ترکیه را بی‌فایده دانسته و گفته بود: «هدف ما خروج ترکیه از خاک سوریه است. در حالی که هدف اردوغان مشروعیت بخشیدن به حضور اشغالگران ترک در سوریه است. بنابرین دیدار من با اردوغان نمی‌تواند انجام شود. او را ملاقات کنم که چه شود؟ با هم نوشیدنی بنوشیم؟»

در همین حال حتی تا کمتر از یک ماه قبل رجب طیب اردوغان نسبت به دیدار با رئیس جمهور سوریه ابراز امیدواری می‌کرد. او ماه گذشته میلادی در یک گفتگوی تلویزیونی ابراز امیدواری کرده بود که با وجود تنش‌های منطقه‌ای روابط دمشق و آنکارا تقویت شود و او بتواند با بشار اسد دیدار کند.

در طول سال‌های اخیر ترکیه بارها اعلام کرده تنها در صورتی نیروهای خود را از سوریه خارج خواهد کرد که دمشق نیروهای مخالف حکومت را به عنوان بخشی از ارتش رسمی سوریه بپذیرد و به آنها در آینده سیاسی این کشور نقشی اختصاص دهد. موضوعی که عملا به معنای به رسمیت شناختن حضور نیروهای وابسته به ترکیه در ارتش سوریه است و بشار اسد در طول سالهای اخیر آن‌را رد کرده است.

با این حال در طول سال‌های اخیر ارتش سوریه که گفته می‌شود غرق در فساد است نتوانسته نقش چندان تعیین کننده‌ای در مدیریت معادلات در داخل کشور برعهده بگیرد و نیروهای نظامی کشورهای متعددی از جمله ایالات متحده ‌آمریکا، روسیه، ایران و ترکیه در خاک این کشور حضور دارند.

پیشروی سریع ستیزه‌جویان و شبه‌نظامیان اسلامگرای افراطی اکنون بر نگرانی‌ دمشق از بازگشت شرایطی مشابه به قدرت رسیدن داعش در بخش‌هایی از سوریه و عراق افزوده است.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *