سه شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

سه شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

تدارک ائتلاف برزیل و چین در برابر جنگ تجاری «ترامپ»

ترامپ همچنان در حال ایجاد سردرگمی و آشفتگی در تجارت جهانی است. اندکی بعد از اعلام تعرفه های تجاری سنگین علیه ده ها کشور در جهان و سپس تعویق سه ماهه آن نه تنها آشفتگی فروکش نکرده بلکه نگرانی از تداوم بی ثباتی همه را برای جستجوی راهکارها و ائتلاف های مناسب به تکاپو انداخته است. تحث تاثیر جنگ تجاری رئیس‌جمهوری آمریکا علیه جهان به ویژه کشورهایی که واشنگتن آنها را رقیب خود تلقی می کند، روابط میان برزیل و چین در حال نزدیک‌تر شدن بوده و افزایش تعداد جلسه‌ها میان نمایندگان دو کشور نشان‌دهنده این نزدیکی میان برازیلیا و پکن است.

به گزارش رویترز، «لولا داسیلوا» رئیس‌جمهوری برزیل و «شی جین پینگ» رئیس‌جمهوری چین در ماه مه آینده دیدار خواهند کرد و این سومین دیدار میان رهبران دو کشور از زمان روی کارآمدن داسیلوا در سال ۲۰۲۳ است.

در نوامبر گذشته (آبان- آذر) داسیلوا و شی روابط دیپلماتیک خود را ارتقا دادند و بیش از ۶۰ سند همکاری در بخش زیرساخت‌ها، انرژی، تجارت کشاورزی و سایر بخش‌های استراتژیک امضا کردند.

یک منبع دولتی برزیل به رویترز گفت که علاوه بر نشست ماه مه، لولا و شی برای ژوئیه آینده (همزمان با برگزاری هفدهمین اجلاس سران بریکس در ریودوژانیرو) دیدار دیگری را برنامه‌ریزی کرده‌اند.

این سخنگو اظهار داشت که نزدیکی مناسبات میان برازیلیا و پکن به دلیل این واقعیت است که چین شریک تجاری اصلی برزیل است و دیدار این دو در بحبوحه شرایط کنونی و به ویژه با توجه به سیاست‌های تجاری «غیرقابل پیش‌بینی» «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا «اجتناب‌ناپذیر» است.

این دیپلمات که خواست نامش فاش نشود، گفت: مسیر طبیعی این است که به دنبال جایگزین باشیم. چین یکی از آنهاست. در حال حاضر، رابطه با ایالات متحده سطح بالایی از خطر را به همراه دارد، بنابراین طبیعی است که به دنبال جایگزین باشیم.

وی گفت: برزیل همچنین می‌خواهد یک توافق تجاری منطقه‌ای با اتحادیه اروپا را نهایی کند و همکاری‌ها را میان کشورهای بزرگ در حال توسعه «بریکس» تقویت کند تا در مواجهه با جنگ تعرفه‌های ترامپ روی «کاهش ریسک» کار کند.

به گزارش رویترز، دستور کار لولا در پکن شامل دیدار با مقام‌ها و رهبران آمریکای لاتین و کارائیب است که برای ۱۳ مه (۲۳ اردیبهشت) برنامه‌ریزی شده است. همچنین انتظار می‌رود شی دوباره در ماه نوامبر برای شرکت در اجلاس آب و هوای سازمان ملل که حدود هزار تاجر چینی نیز در آن شرکت ‌می‌کنند، به برزیل سفر کند.

به گزارش خبرگزاری افه، دولت برزیل همچنین در بیانیه‌ای رسمی از گفت‌وگوی دیروز جمعه «خِرالدو آلکمین» معاون رئیس‌جمهوری برزیل با «وانگ وِنتائو» وزیر بازرگانی چین خبر داد. تبادل نظر درباره پیامدهای جنگ تجاری آغاز شده توسط ترامپ محور گفت‌وگوی سران دو کشور بود.

در این بیانیه آمده است «آنها در مورد تغییرات تعرفه‌های جاری در صحنه بین‌المللی تبادل نظر کردند» و درباره «دفاع از چندجانبه‌گرایی و نظام تجارت بین‌المللی مبتنی بر قوانین» و همچنین نیاز به ترویج «تقویت سازمان تجارت جهانی (WTO)» توافق کردند.

آلکمین که ریاست وزارت صنعت و تجارت برزیل را نیز عهده‌دار است همچنین در مورد تدارک نشستی که قرار است در ماه مه آینده توسط وزرای کشورهای بریکس که تحت ریاست برزیل برگزار شود، با ونتائو گفت‌وگو کرد.

چین تا کنون بیشترین آسیب را از جنگ تعرفه‌ای که ترامپ در هفته‌های اخیر علیه تقریبا کل جهان به راه انداخته، متحمل شده است. در این چارچوب، واردات چین به آمریکا مشمول تعرفه‌هایی شده که به تدریج به ۱۴۵ درصد افزایش یافته است.

پکن در پاسخ متقابل به جنگ تجاری ترامپ دیروز اعلام کرد که تعرفه‌ها را بر همه کالاهای آمریکایی از ۸۴ درصد به ۱۲۵ درصد افزایش داده است.

ترامپ همچنین تعرفه ۱۰ درصدی علیه برزیل وضع کرده است؛ با این حال این کشور همچنین تحت تاثیر تعرفه ۲۵ درصدی بر فولاد و آلومینیوم قرار خواهد گرفت.

بر خلاف چین، برزیل تا کنون به این اقدامات یکجانبه آمریکا واکنش نشان نداده است و با واشنگتن در تماس است تا این تعرفه‌ها را کاهش دهد یا در مورد فولاد و آلومینیوم، درباره سهمیه‌های صادراتی مذاکره کند.

کنگره برزیل هفته گذشته قانونی را تصویب کرد که به موجب آن، در برابر کشورهایی که محدودیت هایی را برای صادرات آنها اعمال می‌کنند، اجازه اقدام تلافی‌جویانه را می‌دهد.

همکاری مشترک مکزیک و برزیل به عنوان وزنه‌ای در برابر تغییر تعرفه‌های جهانی ترامپ

رهبران مکزیک و برزیل روز چهارشنبه اعلام کردند که برای تقویت تجارت میان دو کشور — دو اقتصاد بزرگ آمریکای لاتین — همکاری خواهند کرد تا پاسخی به مواضع متغیر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، درباره تعرفه‌های جهانی باشد؛ مواضعی که بازارها را دچار آشفتگی کرده است.

کلودیا شینباوم، رئیس‌جمهور مکزیک، و لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیس‌جمهور برزیل، در حاشیه یک نشست منطقه‌ای در هندوراس دیدار کردند؛ نشستی که در آن رهبران درباره چگونگی واکنش به تعرفه‌های ترامپ و افزایش اخراج مهاجران، در کنار مسائل دیگر، گفت‌وگو کردند.

لولا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما تصمیم گرفتیم روابط بین دو کشور را با برگزاری نشست‌های منظم میان دولت‌ها و بخش‌های تجاری برزیل و مکزیک تقویت کنیم.»

نشست سران ۱۱ کشور و ۲۰ نماینده از آمریکای لاتین و حوزه کارائیب — گروهی موسوم به جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب — با فراخوانی برای کنار گذاشتن اختلافات در مواجهه با تنش‌های جهانی برگزار شد.

شینباوم در جریان این نشست گفت: «امروز بیش از هر زمان دیگری، زمان مناسبی است تا بپذیریم که آمریکای لاتین و کارائیب به اتحاد و همبستگی نیاز دارند.»

ترامپ روز چهارشنبه برای ۹۰ روز تعرفه‌های جهانی را برای بیشتر کشورها، به‌جز چین، تعلیق کرد. چین هدف افزایش تعرفه‌ها تا ۱۲۵ درصد قرار گرفت؛ اقدامی حساب شده از سوی واشنگتن در ادامه جنگ تجاری که علیه جهان و چین به راه انداخته است.

با وجود وقفه موقت در اعمال تعرفه‌ها علیه بخشی از کشورها، نارضایتی در میان بسیاری از شرکای تجاری و متحدان آمریکا همچنان وجود دارد؛ کشورهایی که در مواجهه با بی‌ثباتی دولت ترامپ، به‌دنبال جایگزین‌های تجاری قابل اتکاتری هستند.

تعرفه‌های ۱۰ درصدی اعمال شده توسط ایالات متحده بر بیشتر کشورهای آمریکای لاتین، صادرات محصولات کشاورزی را که بخش کلیدی برای اقتصاد کشورهایی مانند برزیل، کلمبیا، اکوادور و پرو است و به شدت به بازار ایالات متحده برای محصولاتی مانند قهوه، میوه ها و گل متکی هستند، تهدید می‌کند.

بزرگترین نگرانی این است که وقتی محصولات آمریکای لاتین از مرز آمریکا عبور کرده و گران‌تر وارد این کشور می‌شوند، قادر به رقابت با تولیدکنندگان آمریکایی نخواهند بود و این روند می‌تواند به کاهش سرمایه‌گذاری و اشتغال برای صادرکنندگان منجر شود.

اقتصادهای آمریکای لاتین و آمریکای شمالی چنان به هم پیوسته‌اند که چنان چه رشد اقتصادی آمریکا کند شود یا رکودی رخ دهد، آمریکای لاتین آن را احساس خواهد کرد.

افزون بر این بی‌ثباتی اقتصادی، نگرانی‌های گسترده‌تری نیز در آمریکای لاتین و همسایگان آمریکا نسبت به سیاست‌های اخراج مهاجران ترامپ وجود دارد؛ سیاست‌هایی که با بررسی‌های حقوقی و انتقادات گسترده‌ حقوق بشری روبه‌رو شده است. همچنین اقداماتی از سوی دولت ترامپ صورت گرفته که برخی از این کشورها آن‌ها را دخالت در حاکمیت خود می‌دانند.

از جمله این موارد، سخنان وزیر دفاع آمریکا، پیت هگست، بود که حضور چین در کانال پاناما را تهدیدی امنیتی دانست؛ همچنین گزارش‌هایی مبنی بر بررسی احتمال حملات پهپادی علیه کارتل‌های مکزیکی توسط دولت ترامپ منتشر شده است — اقدامی که شینباوم به شدت با آن مخالفت کرده است.

او روز سه‌شنبه در کنفرانس خبری صبحگاهی خود به خبرنگاران گفت: «ما با هرگونه مداخله یا دخالت خارجی مخالفیم.»

برچسب ها

لاف‌زنی‌های مداوم ترامپ و اعمال و لغو‌های بی‌نظم تعرفه‌ها هیچ‌کدام یک استراتژی منسجم نیستند. اگر اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری واقعاً به آنچه گفته، باور دارد: اینکه پکن تنها با «دو کارت ضعیف» بازی می‌کند؛ پس لطفاً کسی به من اطلاع دهد که چه زمانی شب بازی پوکر در کاخ سفید است...
ماریو بارگاس یوسا، نویسنده پروئی الاصل، یکشنبه ۱۳ آوریل ۲۰۲۵ در لیما درگذشت. اگرچه او بیشتر به خاطر نقش‌اش در احیای ادبیات آمریکای لاتین، شهرت دارد، اما وارگاس یوسا همچنین یک فعال سیاسی بود. پس از دوره کوتاهی از فعالیت کمونیستی در دوران دانشجویی، او تغییرنظر داد و توان ادبی خود را در دفاع از نئولیبرالیسم به کار گرفت
ترامپ و مشاوران او قصد داشتند برای کاهش فشار مالیاتی ثروتمندان و سبک‌سازی بودجه از طریق کاهش بهره بدهی، بحران اقتصادی مصنوعی ايجاد کنند و سرمايه گذاران را بترسانند. ایده این بود که با به راه انداختن ترس در بازار، سرمایه‌گذاران دارایی‌های پرریسک خود را بفروشند و به سمت خرید اوراق خزانه آمریکا با بازده پایین اما باثبات سوق داده شوند. این رویکرد می‌توانست هزینه‌های بهره را برای دولت کاهش دهد. و برای مدتی، همین اتفاق هم افتاد. آنها اما حساب واکنش متفاوت چين را نکرده بودند...

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن نظرات بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را محل تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. ديدگاه هایی که از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

توجه: کامنت هایی که بيشتر از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز باشند، به دليل نقض ضوابط حاکم بر بخش ديدگاه های اخبار روز منتشر نمی شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *