
تهاجم هوایی و زمینی اسرائیل به مناطق و کشورهای همسایه از جمله لبنان، کرانه ی باختری، غزه و سوریه تازه نیست. درچارچوب سیاست امنیتی اسرائیل نظامیان این کشور هر لحظه که تصمیم بگیرند با بهانه و یا بدون بهانه دست به حمله به این و آن کشور می زنند. از زمان سقوط اسد در دمشق و افتادن قدرت دست نیروهای مورد حمایت ترکیه، دولت اسرائیل بر تداوم و کثرت تهاجم به خاک سوریه افزوده است. اما حملات شب چهارشنبه اسرائیل به دمشق، حما، و نابودی فرودگاه حمص نشان میدهد مخاطب پیام اسرائیل آنکارا است و علیرغم تلاش احمد الشرع برای پرهیز از در افتادن با اسرائیل و تمرکز تلاش خود به حل مسئله قدرت با رقبای داخلی، سوریه همچنان صحنه رقابت قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای می باشد. از یکسو، ترکیه به دنبال گسترش نفوذ نظامی خود در این کشور است و از سوی دیگر، اسرائیل در تلاش است تا از استقرار نیروهای رقیب در خاک سوریه جلوگیری کند. در این میان حمایت واشنگتن از هر دو کشور، تلاش برای متعادل نگهداشتن روابط، بر پیچیدگی اوضاع افزوده است.
اینکه اسرائیل از زمان روی کار آمدن تحریرالشام اقدام به نابودی انبارهای تسلیحات استراتژیک و پایگاههای دریایی و هوایی و زیرساختهای نظامی سوریه نموده و به طور مداوم در حال پیشروی و اشغال مناطق مختلفی در جنوب این کشور است، علل مختلفی دارد که «موازنهسازی در مقابل ترکیه» ازجمله علل مهم در این زمینه است. اسرائیل به شدت نگران نقش ترکیه به عنوان متحد نزدیک تحریرالشام است
اسرائیل در حمله اخیر فرودگاه حمص را ویران کرد. ترکیه قصد داشت در آنجا یک پایگاه نظامی احداث کند.
وزارت امور خارجه سوریه روز پنجشنبه حملات هوایی اخیر اسرائیل به خاک این کشور را محکوم کرد و از جامعه بینالمللی خواست تا در برابر این «نقض حقوق بینالملل و حاکمیت سوریه» به اسرائیل فشار وارد کند.
در شب پنجشنبه، جنگندههای اسرائیلی علاوه بر هدف قرار دادن یک مرکز تحقیقات تسلیحاتی در نزدیکی دمشق، فرودگاه نظامی حماه و پایگاه هوایی T-4 در استان حمص را بهطور کامل ویران کردند. در این حملات، دهها غیرنظامی و نیروی نظامی مجروح شدند.
وزارت خارجه سوریه نیز در اطلاعیه خود اعلام کرد، جنگندههای اسرائیل در عرض ۳۰ دقیقه به پنج منطقه مختلف از سوریه حمله کردند که منجر به تخریب تقریباً کامل فرودگاه حماه و کشته و زخمی شدن دهها تن شد. بر اساس گزارش منابع اسرائیل این جنگندهها پایگاههای دمشق از جمله مرکز تحقیقاتی برزه در حومه دمشق و پایگاههای حماه و حمص و پایگاه هوایی T4 که قرار بود هفته آینده نیروهای ترکیه به آنجا برسند را منهدم کردهاند.
دولت آنکارا، که متحد نزدیک دولت موقت اسلامگرای احمد الشراء در دمشق محسوب میشود، قصد داشت فرودگاه T-4 را به یک پایگاه نظامی بزرگ ترکیه با سامانههای مدرن پدافند هوایی تبدیل کند. وزیر دفاع اسرائیل، اسرائیل کاتز، روز پنجشنبه با اشاره به رئیسجمهور موقت سوریه، احمد الشراء، با نام جنگی سابقش در القاعده، اعلام کرد: «من به رئیسجمهور سوریه، ابو محمد الجولانی، هشدار دادهام: اگر به نیروهای دشمن اجازه دهید وارد سوریه شوند و منافع امنیتی اسرائیل را به خطر بیندازند، بهای سنگینی خواهید پرداخت.»
وزیر خارجه اسرائیل در موضعگیری جدید خود ضمن تهدید جولانی به ترور گفته است:«هر صبح که الجولانی چشمانش را در کاخ ریاستجمهوری در دمشق باز میکند، ارتش اسرائیل را میبیند که او را از ارتفاعات جبلالشیخ زیر نظر دارد!» نتانیاهو هم در پیامی به جولانی هشدار داده است اگر یک تیر به سمت نیروهای اسرائیلی شلیک شود او را نابود خواهد کرد!
رادیوی ارتش اسرائیل حتی صریحتر از وزرای دفاع و خارجه اسرائیل سخن گفت و تأکید کرد که حملات اخیر با هدف «هشدار دادن به رئیسجمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان» انجام شده است.
حملات هوایی اسرائیل پس از دیدار فرمانده فرماندهی مرکزی ایالات متحده (CENTCOM)، ژنرال مایکل کوریا، و رئیس ستاد ارتش اسرائیل، ایال زمیر، در تلآویو انجام شد. گزارشها حاکی از آن است که در این دیدار، محدود کردن فعالیتهای ترکیه در سوریه نیز مورد بحث قرار گرفته است.
از زمان سرنگونی رئیسجمهور سوریه بشار اسد، میان دو قدرت منطقهای یعنی اسرائیل و ترکیه – که هر دو متحد آمریکا هستند اما در عین حال با یکدیگر رقابت میکنند – نبردی برای هژمونی و نفوذ در سوریه آغاز شده است.
تلآویو با رویکردی که در پیش گرفته و سیاستهایی که در سوریه دنبال میکند اگر مهار نشود در آینده نزدیک با آنکارا «چالش اساسی» پیدا خواهد کرد. هماکنون لابی اسرائیل در آمریکا در حال اعمال فشار بر دولت ترامپ است تا از نفوذ ترکیه در سوریه جلوگیری کند و مانع از احداث پایگاههای نظامی ترکیه در خاک سوریه شود. اگر آمریکا در این کار موفق شود و نفوذ آنکارا در سوریه را محدود کند و یا از بین ببرد، خیال اسرائیل تا حد زیادی راحت خواهد شد در غیر این صورت تل آویو احتمالاً با اتکا بر همراهی ضمنی واشنگتن به تنهایی اقدام خواهد کرد
در همین حال، در شب پنجشنبه، نیروهای نظامی اسرائیل وارد منطقه درعا در جنوب سوریه شدند تا انبارهای مهمات را منهدم کنند. در جریان این عملیات، درگیری شدیدی میان سربازان اسرائیلی و نیروهای یک گروه مقاومت محلی متشکل از اعراب سنی منطقه رخ داد. طبق گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، در حملات هوایی و توپخانهای اسرائیل که پس از این درگیری انجام شد، ۱۰ نفر کشته و ۳۷ نفر زخمی شدند.