دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

چرا بیانیه «جامعه مدنی ایران» در خدمت جلوگیری از جنگ نیست؟ – اخبار روز

نظر اخبار روز

 این روزها کشور ایران در موقعیت بسیاری خطرناکی قرار دارد و سایه ی یک جنگ ویرانگر بر سر آن افتاده است. در این موضوع کمتر کسی تردید دارد و می توان از یک «اجماع عمومی» در مورد آن سخن گفت. مبارزه برای جلوگیری از وقوع جنگی که مردم ایران هرگز آن را نمی خواهند و تثبیت صلح وظیفه ی همه اقشار و گرایشات سیاسی در جامعه است و از این نظر یک همدلی و همکاری وسیع کاملا مورد تایید است.

سخن اما بر سر این است که چگونه می توان به جنگ «نه» گفت و ابرهای سیاهی را که بر بالای آسمان ایران جمع شده اند. پراکنده ساخت. روز گذشته بیانیه ای با امضای ۴۰۵ نفر که خود را «جامعه مدنی ایران» خوانده اند منتشر شد. نویسندگان بیانیه به درستی تاکید دارند ما ایرانیان تجربه ی ۸ سال جنگ ویرانگر را داریم، مصائب آن را لمس کرده ایم و مایل به جنگی دوباره نیستیم. همینطور در بیانیه خود تاکید کرده اند «استقلال، امنیت و دموکراسی ایران باید توسط خود مردم و بدون مداخله خارجی شکل گیرد.»

اما، به نظر می رسد این بیانیه در فضای ملتهب کنونی در ایران و جهان قطب نمای خود را اشتباه تنظیم کرده و به راهی می رود که خلاف مسیر صلح خواهی است. خطاب این بیانیه «ابتدا دبیرکل و مجمع عمومی و کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، سپس دولتمردان آمریکا، ملت آمریکا و افکار عمومی جهانیان» است و به همین جهت نشانی غلط می دهد.

در ارزیابی از اظهارات و عملکرد ترامپ و دولت او نه تنها اکثر جهانیان بلکه بخش بزرگی از مردم آمریکا اتفاق نظر دارند که دونالد ترامپ فردی بسیار خطرناک است، دستگاه سیاسی که بر آمریکا حاکم شده است، در حال آفریدن فجایعی در ابعاد جهانی است. به کشورهای مختلف دست درازی می کند، نظم شناخته شده بین المللی را به هم می ریزد، می خواهد فلسطینی ها را از غزه بیرون کند و برای توریست ها و جیب سرمایه داران هتل های تفریحی بسازد، برای منابع معدنی کمیاب اوکراین دندان تیز کرده است، در خود آمریکا دست بر گلوی پناهنجویان و مشاغل مردم گذاشته و کشور ما را نیز با قلدری بر خلاف همه ی قوانین و اصول بین الملل به بمباران های شدید تهدید می کند. ما در جبهه ی جهانی بی هیچ تردیدی علیه ترامپ و دولت ابرمیلیاردرهای او ایستاده ایم.

در مورد ایران، ترامپ در همان حال که به بمباران تهدید می کند، پیشنهاد مذاکره مستقیم می دهد. می گوید مذاکره را بر بمباران ترجیح می دهد. تا به حال چندین بار این موضوع را صریحا اعلام کرده است. حکومت جمهوری اسلامی و در راس آن رهبر خودکامه ی آن از مذاکره ی مستقیم فرار می کند. به سیاست های مخرب خود که نقش بزرگی در پدید آمدن این بحران دارد ادامه می دهد. استدلال می کند چون ترامپ تهدید می کند، ما از مذاکره مستقیم سر باز می زنیم. از نظر ما چون ترامپ تهدید می کند لزوم مذاکره مستقیم و فوری برای جلوگیری از تهدیدات بیشتر می شود. در سیاست، «اعتماد» که خامنه ای در هر سخنرانی خود آن را دستاویز لجاجت و سیاست ویرانگرانه خود قرار می دهد، معنا ندارد. مذاکره مستقیم – صرف نظر از این که به نتیجه برسد یا نه – موضع کشور ایران را تقویت می کند. بهانه را از دست کسانی مثل نتایاهو و جنگ طلبان آمریکایی که برای ویرانی ایران لحظه شماری می کنند، می گیرد. افکار عمومی جهانی را به سود ایران می چرخاند. پاسخ به دعوت دونالد ترامپ به مذاکره مستقیم فوری ترین اقدامی است که می توان برای جلوگیری از جنگ انجام داد. مذاکره ای که شفاف باشد و مردم ایران در جریان آن قرار گیرند تا مانع بند و بست های پنهان شوند. چنین مذاکره ای بیشتر از هر اقدام دیگری می تواند سایه تهدیدهای نظامی ترامپ را از کشور ما دور کند.

حیرت انگیز است که امضاکنندگان بیانیه «جامعه مدنی ایران» در بیانیه ی خود مطلقا به سیاست مخرب و ویرانگر جمهوری اسلامی حتی اشاره ای نکرده اند. ادبیات به کار رفته در این بیانیه، همان ادبیات رهبر حکومت و قدرت حاکم است که با چاشنی بعضی مخالفت هایی که معلوم نمی شود چه هستند، کمی تلطیف شده است. می توان گفت این بیانیه حتی از سیاست فعلی جمهوری اسلامی یک گام عقب است. هیچ حرفی از «مذاکره غیرمستقیم» و دفاع از آن نیز، در این بیانیه نیست. این بیانیه هر چند در اساس خطاب خود را «ابتدا دبیرکل و مجمع عمومی و کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، سپس دولتمردان آمریکا، ملت آمریکا و افکار عمومی جهانیان» اعلام کرده است، اما برای حکومت ایران هم پیام روشنی دارد. این پیام این است: صرف نظر از هر سیاستی که حاکم باشد در صورت وقوع درگیری ما در کنار حکومت خواهیم ایستاد. این «نه به جنگ» نیست، دامن زدن به بحران و آتش جنگ است. و در این نقطه با کسان و جریاناتی همداستان می شود که بی صبرانه خواهان حمله ی نظامی آمریکا به ایران هستند. یکی خود را آن طرف میدان جنگ می بیند، یکی خود را این طرف میدان جنگ.

جامعه ی مدنی ایران هر چه دلش می خواهد می تواند علیه آمریکا و اسرائیل بگوید و بنویسد، اما اگر واقعا خواهان جلوگیری از جنگ است باید خطاب خود را بیش از همه متوجه حکومت ایران و در راس آن رهبر آن یعنی علی خامنه ای قرار داهد و به صدای بلند از او بخواهد برای جلوگیری از ویرانی بیَشتر کشور به دیپلماسی، به «مذاکره مستقیم» با آمریکا، هر چه سریعتر و شفاف تر پاسخ مثبت و آشکار دهد.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن نظرات بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را محل تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. ديدگاه هایی که از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

توجه: کامنت هایی که بيشتر از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز باشند، به دليل نقض ضوابط حاکم بر بخش ديدگاه های اخبار روز منتشر نمی شوند.

19 پاسخ

  1. نه به جنگ لزوما باید با نه به ج.ا همراه باشد.

    نه به جنگ ، بدون نه به ج.ا یعنی ادامه جنگ طبقاتی حکومت با کارگران و مردم ایران .
    یعنی حمایت از فاشیسم اسلامی و نابودی تدریجی کارگران ، مردم و ایران !

    جنگ فقط ویرانی و مرگ است .مسبب نیستی و نابودی مردم عادی برای اهداف سرمایه و قدرتمندان !
    باید در داخل و خارج علیه جنگ، علیه جنگ طلبان خارجی و داخلی آن و علیه فاشیسم اسلامی متحد و متشکل شد.

    1. ج. ا. از همان اول با بحران آفرینی مسیر انقلاب مردم با وحشیانه ترین شکلی عوض کرد تا اهداف آزادیخواهانه و عدالت جویانه ی مردم کنار گذاشته شود. قدرت‌های جهانی نیز حمایت کردند. هنوز هم ادامه دارد وبه نفع جنگ طلبان ایران و جهان ست.
      اتفاقا وادار کردن حکومت به قواعد بازی جهانی راه را برای جنبش های مردمی هموار میکند.
      .

  2. سردبیر محترم اخبار روز؛ با تشکر از حذف مقاله دست بوسانه فرخ نگهدار به رژیم, با تحلیل درستتان خط مستقل و پیشرو چپ را به مردم ایران نشان دادید. پایدار باشید.

    1. از نظر من که همه نظرهای مختلف را دنبال می کنم، حذف نظر فرخ نگهدار و یا هرکس دیگری در این سایت ( زیرا من آنرا وزین می دانستم) کار بیخردانه ای است.
      امیدوارم بی تحقیر یکدیگر با هم مدارا کنیم.

      1. به مهوش جلائی :
        عبدالکریم سروش از طراحان “انقلاب” فرهنگی ۵۹-۵۸ یکی دیگر از “نخبگان” بیانیه نویس است.

        خدمتتان عرض کنم :
        دکتر اسماعیل نریمیسا پزشک درمانگاه حصیر آباد اهواز، و دهها دانشجوی دیگر مانند احمد موذن که طی “انقلاب” فرهنگی جان باختند نخبگان راستین بودند…..یادشان گرامی!

      2. خانم جلائی من با کلیات نظر شما و امکان اظهار نظر به مخالفین موافقم اما اگر دقت کنید بیانیه ای منتشر شده که هیات تحریره این سایت نه فقط با آن موافق نیست که به حق بر آن نقد جدی دارد. چاپ مطلبی از یک فعال سیاسی در تائید آن بیانیه بدون ارائه نظر خود سایت بدون شک این توهم را ایجاد میکرد که این سایت با ان بیانیه موافق است. من شکی ندارم که حال اگر جناب نگهدار همچون من و شما کامنتی حتا مخالف با نظر سایت اخبار روز ارائه دهد آن نظر چاپ خواهد شد.

      3. فرخ نگهدار می توانند نظرات خود را به کیهان بفرستند تا تحت عنوان وارفتگی اپوزیسیون چپ حول آن مانورهای لازم را انجام دهد. شما می توانید مدارایتان با رژیم را بی بهره گیری از تریبون چپ ادامه دهید.

    1. ترامپ فاشیست تهدید میکند و ج.ا بر فقر و اعدام اضافه میکند! مردم با رژیمی ورشکسته و جنایتکار طرف هستند که حاضر است برای بقای خود با هزینه جان و مال و زندگی آنان دست به ماجراجویی بزند و از سوی دیگر با جنایتکاران و جنگ طلبانی مثل ترامپ و نتانیاهو روبرو هستند که نشان دادەاند برای پیشبرد اهداف و منافع خود از ویرانسازی و نسل کشی و آواره کردن مردم و هیچ جنایتی باکی ندارند. جدا از محتوای متن بیانیه نامهایی مانند جلایی پور (فرماندار مهاباد و جلاد خلق کرد سال ۶۲)؛ محسن آرمین (از بنیان گذاران مجاهدین انقلاب اسلامی و  سپاه پاسداران) از تئوریسین های اصلاح طلب که فریاد پایان به آنان از دیماه ۹۶ با شعار  اصلاح طلب -اصولگرا دیگه تمامه ماجرا سر داده شد و نخبگانی چون بهنود-ملیحه محمدی و محمد قوچانی و…..گویای همه چیز است!

  3. در وهله اول باید از کاربرد “جامعه مدنی” در مورد یک گروه چند صد نفری در قبال یک ملت ۸۵ میلیونی اجتناب کرد. و دیگر آنکه موضع رسمی اخبار روز از یک طرف و مقاله بهزاد کریمی از طرف دیگر به عنوان نمایندگان چپ به وضوح انحطاط سیاسی امضا کنندگان نامه را به عنوان هواداران بدون قید و شرط حکومت نشان میدهد. ترس اصلی اینان از مذاکره با آمریکا به خاطر شکست نهایی محور مقاومت و خلع سلاح ایران در حمایت از نیروهای ارتجاعی منطقه است. با توجه به شکست‌های پیاپی چنین گروهی می‌توان به یقین انتظار داشت که در آخر تابستان امسال طومار آرمان‌های محور مقاومتی در هم پیچیده شود.

  4. با احترام به نظرات همگی.
    من امروز با ذکر اسم و مشخصات کاملم، بدنبال نوشته نیک یکشنبه ۱۷ فروردین مطلبی کوتاه نوشتم و حذف مطلب فرخ نگهدار را مغایر خرد در یک سایت وزین مه مطالب آن را دنبال می کنم دانستم.
    بعد از مدت کوتاهی که مجدد به سایت سر زدم نوشته من حذف شده بود و هنوز هم دیده نمی شود.
    رفتاری شایسته این موقعیت حساس از شما انتظار می رود

    1. خانم مهوش جلائی Mahvash Jalaie

      چرا فرخ نگهدار مقالات خود را برای انتشار در صدها رسانه داخل کشور نمی فرستد. برای درج مقالات فرد نامبرده استقبال خواهد شد………موفق باشید.

  5. افرادی مانند فرخ نگهدار تریبون های قوی تری مثل بی بی سی فارسی دارند و دیگر جایز نیست مزاحم دیگران شوند. جز اینکه از نظر تبلیقات و برای اینکه فراموش نشوند و به صندوقچه تاریخ نیفتند سیاستشان حکم میکند که گاهی خودی نشان بدهند که بگویند ما نمردیم و هنوز نفس میکشیم.
    واما در باره عنوان مطلب منهم معتقدم این افراد را همانطور که قبلا خودشان میخواستند باید با پیشوند یا پسوند اسلامی ذکر کرد تا با کنش گران و نویسندگان ایرانی اشتباه گرفته نشوند.

  6. نوشتن این نامه اتلاف وقت است , شوربختانه جمهوری اسلامی چنان بلایی بر سر مردم ایران آورده است که بسیاری از این مردم آرزو میکنند آمریکا و یا اسرائیل به ایران حمله کنند تا شاید راهی برای نجات از این شرایط وحشتناک اقتصادی پیدا شود , گیریم مردم با این ۴۰۰ نفر همراه شوند و قصد دفاع از میهن داشته باشند مگر قرار است ایران را اشغال کنند ؟ حملات هوایی خواهد بود مردم چگونه مقاومت خواهند کرد ؟ به باور من حمله نظامی در کار نخواهد بود, در بدترین حالت و در صورت شکست مذاکرات فشار اقتصادی تشدید میشود به این امید که اقتصاد ایران و حکومت جمهوری اسلامی از درون فرو بپاشند ولی من به آینده مذاکرات پیش رو خوشبین هستم

  7. نامه ترامپ به خامنه ای، بوسیله شیزو آبه، نخست وزیر فقید ژاپن، ۲۳ خرداد ۹۸. پاسخ خامنه ای : « من شخص ترامپ را، شایسته مبادله هیچ پیامی نمیدانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.
    نامه ترامپ به خامنه ای، بوسیله یک مقام اماراتی، اسفند ۱۴۰۳/فروردین ۱۴۰۴ : «اگر خواهان حمله اسراییل نیستید، راه مذاکره باز است». پاسخ خامنه ای : «مذاکره عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست.»
    17 فروردین ۱۴۰۴ : مذاکره مستقیم روز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴، با شرکت عراقچی و ویتکاف، نمایده ترامپ در خاورمیانه، در شهر مسقط عمان برگزار میشود. مردم ایران خطاب به خامنه ای: عقل و هوش و شرافت نداری. گورت را گم کن!

  8. جایگاه سیاسى تشکیلاتى و تعیین سیاست اکثریت ،فرخ نگهدار و ملیحه محمدى ؟ فرخ نگهدار” هر جریان و نیروبى به همان اندازه اى که به ولى فقیه نزدیکتر باشد به همان إندازه و میزان مورد نفرت مردم است”

  9. این چند سطر جوابیه سر بسته به نگاه ایدیولوژیک و خط مشى سیاسى نویسندگان بیانیه مدنى و بخصوص حامیان و مروجان و ریزه خوار ان بود
    که به ذلت خوارى افتاده اند کلام آخر: خاک بر چشم ، جنبش مردمى نپاشانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *