
وبگاه خبری العربی الجدید به نقل از منابع ایرانی بخشهایی از مفاد پاسخ ایران به نامه دونالد ترامپ را منتشر کرد.
منابع مطلع در ایران روز شنبه جزئیات نامهای را که وزارت امور خارجه ایران روز پنجشنبه گذشته از طریق سلطاننشین عمان به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به عنوان پاسخ به نامه او به رهبر جمهوری اسلامی ایران، علی خامنهای، ارسال کرده بود، برای روزنامه «العربی الجدید» فاش کردند. این نخستین بار است که ایران به نامهای از سوی رئیسجمهور آمریکا پاسخ داده است؛ پیشتر، ایران نامههای رؤسایجمهور آمریکا را نادیده گرفته بود.
این منابع که نخواستند نامشان فاش شود، تأیید کردند که تهران «به هر بند و هر بخش از نامه رئیسجمهور آمریکا بهطور جداگانه و مفصل پاسخ داده و از زبانی استفاده کرده که متناسب با زبان ترامپ است.» آنها افزودند که میتوان گفت پاسخ ایران «بر چهار محور شامل موضوع هستهای، تواناییهای دفاعی، سیاست منطقهای و تهدیدهایی که ترامپ در نامه خود مطرح کرده بود، متمرکز است.»
این منابع ادامه دادند: «تهران مخالفت قاطع خود را با هرگونه بحث درباره تواناییهای دفاعی و موشکی خود تأکید کرد» و خاطرنشان ساخت که در این نامه همزمان «آمادگی خود را برای مذاکره صرفاً درباره برنامه هستهایاش و فقط بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ و احترام متقابل» اعلام کرده است.
آنها تأکید کردند که پافشاری بر مذاکرات صرفاً بر پایه توافق هستهای، به منزله رد تمامی تلاشها برای طرح «درخواستهای غیرمنطقی در خصوص توقف برنامه هستهای» تلقی میشود. آنها تصریح کردند که ایران «تحت هیچ شرایطی چنین چیزی را نخواهد پذیرفت».
این منابع همچنین گفتند که ایران به ترامپ اطمینان داده است که «برنامه هستهایاش ماهیتی صلحآمیز دارد و پایبندیاش به این ماهیت صرفاً بر اساس باورهایش است».
این منابع اعلام کردند که ایران در نامه پاسخ خود درباره روابطش با متحدان منطقهای تأکید کرده است که این روابط «بر پایه توافقات دوجانبه است، متحدان ایران مستقل هستند و تابع این کشور نیستند و هرگونه توافق با این طرفها مورد استقبال قرار میگیرد.»
بر اساس گزارش منابع ایرانی، در این نامه همچنین بر ضرورت مذاکره مستقیم با تهران بر پایه «احترام متقابل، بدون تهدید یا اعمال فشار حداکثری» تأکید شده است.
این منابع افزودند که چهارمین محور این نامه، پاسخ به تهدیدهای مطرحشده در نامه ترامپ بوده است، «زیرا تهران تأکید کرده که با قاطعیت از منافع و امنیت ملی خود دفاع خواهد کرد و پاسخ آن به هرگونه حمله، محدود به چارچوب خاصی نخواهد بود.»
ایران در پاسخ خود به ترامپ تأکید کرد که «به هرگونه رفتار محترمانه و هر تهدیدی به همان شیوه پاسخ خواهد داد.»
در مورد عدم پاسخگویی تهران از طریق کانال امارات، که پیام رئیسجمهور آمریکا از طریق آن ارسال شده بود، منابع ایرانی اظهار داشتند که امتناع تهران از پاسخ به این پیام از طریق امارات متحده عربی «نشاندهنده مخالفت ایران با تلاش ترامپ برای دور زدن کانالهای واسطهگری تثبیتشده و اعتماد موجود به کانال عمان است.»
این منابع خاطرنشان کردند که پیامهایی میان تهران و واشنگتن از طریق چندین کانال رد و بدل میشود، «اما هنوز مذاکرات غیرمستقیم جدی بین دو طرف آغاز نشده است.»
در تاریخ ۱۲ ماه جاری، انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیسجمهور امارات متحده عربی، نامهای از دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، تحویل عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، داد.
عباس عراقچی شامگاه پنجشنبه اعلام کرد که تهران از طریق عمان بهطور مناسب به پیام ترامپ پاسخ داده است و افزود: «سیاست ما همچنان این است که تحت فشار حداکثری و تهدیدات نظامی، مستقیماً با آمریکا مذاکره نکنیم.» به گزارش تلویزیون ایران، او تأکید کرد که مذاکرات غیرمستقیم میتواند مانند گذشته ادامه یابد، زیرا دولتهای قبلی آمریکا نیز چنین مذاکراتی را انجام داده بودند.
در همین حال، وبسایت آمریکایی Axios روز پنجشنبه به نقل از یک منبع مطلع گزارش داد که مسقط، واشنگتن را از دریافت پاسخ رسمی تهران مطلع کرده است. این منبع توضیح داد که عمانیها، ایالات متحده را در جریان پیامهایی که از سوی ایرانیها دریافت کردهاند، قرار دادهاند و در روزهای آینده این پیام ایران را به کاخ سفید منتقل خواهند کرد.
در تاریخ ۶ ماه جاری، دونالد ترامپ اعلام کرد که نامهای به رهبران ایران ارسال کرده است. او در مصاحبهای با شبکه Fox Business گفت: «من گفتم: “امیدوارم مذاکره کنید، زیرا این کار برای ایران بسیار بهتر خواهد بود.”» وی ادامه داد: «من فکر میکنم که آنها میخواهند این پیام را درک کنند. گزینه دیگر این است که ما اقدامی انجام دهیم، زیرا ما نمیتوانیم اجازه دهیم ایران به یک سلاح هستهای دیگر دست یابد.»
شامگاه روز جمعه بعد از انتشار عمومی ارسال پاسخ جمهوری اسلامی به ترامپ، وی در گفتگو با خبرنگاران با تأکید بر تمایل خود به حل مسالمتآمیز «تنشها» گفت: «ترجیح اصلی من، نه از موضع قدرت و نه از موضع ضعف، این است که با ایران به توافق برسیم. اما اگر این اتفاق رخ ندهد، ایران با پیامدهای بسیار بدی مواجه خواهد شد.»