دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴

دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴

ترکیه، تعداد بازداشتی ها به ۱۹۰۰ نفر رسید

ترکیه روز پنج‌شنبه اعلام کرد که اظهارات بین‌المللی درباره بازداشت اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول، را «متعصبانه» می‌داند و آن‌ها را رد می‌کند. هم‌زمان، مقامات از بازداشت نزدیک به ۱۹۰۰ نفر در جریان اعتراضات سراسری خبر دادند.

به گزارش رویترز امام‌اوغلو، اصلی‌ترین رقیب سیاسی رجب طیب اردوغان که در برخی نظرسنجی‌ها از او پیشی گرفته، روز یک‌شنبه با اتهامات فساد مالی بازداشت شد و تا زمان برگزاری دادگاه در زندان نگه داشته می‌شود. این اقدام، بزرگ‌ترین اعتراضات ضد دولتی یک دهه اخیر را در پی داشت و موجی از بازداشت‌ها را در سراسر کشور به‌راه انداخت.

حزب اپوزیسیون جمهوری‌خواه خلق (CHP)، دیگر احزاب مخالف، گروه‌های حقوق بشری و کشورهای غربی اعلام کرده‌اند که پرونده علیه امام‌اوغلو انگیزه‌ای سیاسی دارد و تلاشی است برای حذف تهدید بالقوه‌ای علیه اردوغان در انتخابات آینده. او به‌دلیل این پرونده، از سمت خود نیز برکنار شده است.

دولت ترکیه هرگونه دخالت در قوه قضاییه را رد کرده و می‌گوید دستگاه قضایی مستقل است.

وزیر دادگستری، ییلماز تونچ، در گفت‌وگو با خبرنگاران خارجی در استانبول، گفت که آنکارا از شرکای اروپایی‌اش خواسته با «عقلانیت» عمل کنند و افزود: «با توجه به جدیت اتهامات، بازداشت امام‌اوغلو ضروری بود.»

او ادامه داد: «ما خواهان بازداشت هیچ سیاستمداری نیستیم، اما اگر مدرکی از تخلف وجود داشته باشد، این امکان هست. در این مورد، با توجه به خطر از بین بردن شواهد، تصمیم قوه قضاییه منطقی بوده است.»

CHP از مردم ترکیه خواسته که به اعتراضات ادامه دهند و اعلام کرده که تجمعات و راهپیمایی‌هایی در نقاط مختلف استانبول و دیگر شهرها برگزار خواهد کرد. اردوغان این اعتراضات را «نمایش» خوانده و هشدار داده که شرکت‌کنندگان با پیامدهای قانونی روبه‌رو خواهند شد.

علی یرلیکایا، وزیر کشور، اعلام کرد از آغاز اعتراضات در چهارشنبه هفته گذشته، ۱۸۷۹ نفر بازداشت شده‌اند، ۲۶۰ نفر با حکم بازداشت موقت زندانی شده‌اند، ۴۸۹ نفر آزاد شده‌اند و رسیدگی به وضعیت ۶۶۲ نفر دیگر در حال انجام است. او همچنین گفت که ۱۵۰ افسر پلیس در جریان اعتراضات مجروح شده‌اند.

گروه‌های حقوق بشری از دولت ترکیه خواسته‌اند درباره استفاده بیش از حد از زور توسط پلیس در متفرق‌کردن معترضان تحقیق کند و آزادی تجمعات را تضمین کند، چرا که این اعتراضات عمدتاً مسالمت‌آمیز بوده‌اند. رهبران غربی نیز هشدار داده‌اند که این پرونده نشانه‌ای از عقب‌گرد دموکراتیک در ترکیه است.

درباره زمان بازداشت امام‌اوغلو – که تنها چند روز پیش از اعلام رسمی نامزدی‌اش برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۸ رخ داد – و هم‌زمانی آن با سرکوب‌های قانونی چندماهه علیه اپوزیسیون، تونچ گفت که قوه قضاییه صرفاً بر اساس گزارش‌های کیفری عمل می‌کند. او تأکید کرد که داشتن سمت انتخابی به معنای مصونیت نیست.

او همچنین گفت که اردوغان به‌دلیل محرمانه بودن پرونده، از جزئیات پرونده امام‌اوغلو مطلع نیست؛ گرچه رئیس‌جمهور بارها CHP و شهرداری‌های تحت کنترل آن را به فساد متهم کرده است.

یک روز پیش از بازداشت امام‌اوغلو، یک دانشگاه مدرک تحصیلی او را باطل کرد – مدرکی که یکی از شروط لازم برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری است.

در مورد بازداشت و آزادی هفت خبرنگار محلی که اعتراضات استانبول را پوشش می‌دادند – از جمله یک عکاس خبرگزاری فرانسه – تونچ گفت که درباره برخورد ترکیه با روزنامه‌نگاران سوءتفاهم وجود دارد و ترکیه خبرنگاران را زندانی نمی‌کند.

سازمان گزارشگران بدون مرز، که مدافع آزادی بیان است، ترکیه را در سال ۲۰۲۴ در رتبه ۱۵۸ از ۱۸۰ کشور در شاخص آزادی رسانه قرار داد و اعلام کرد که حدود ۹۰٪ رسانه‌ها تحت نفوذ دولت هستند، مسئله‌ای که باعث شده شهروندان بیشتر به رسانه‌های مخالف یا مستقل روی بیاورند.

برچسب ها

کمال اوکويان دبير کل حزب کمونيست ترکيه مواضع اين حزب را در مورد وضعيت بحرانی کشور تشريح کرد. اوکویان اعتراضات اخیر را نه یک واکنش آنی، بلکه حاصل ۲۵ سال فشار، فقر، بی‌عدالتی و انباشت خشم می‌داند. او می‌گوید این فقط به بازداشت امام‌اوغلو مربوط نیست؛ بلکه مردم از کل سیستم به تنگ آمده‌اند
در مالتپه، در بخش آسيايی استانبول، از کودک تا سالمند، صدها هزار نفر در اعتراض به قدرت مطلقه گرد هم آمدند. در تظاهراتی که شعارهای «دولت استعفا» بارها شنیده شد، فراخوانی برای گسترش تحریم‌ها، اعتصاب‌ها و مقاومت در راستای مطالبات مردم داده شد. برخی از سايت های ترکيه ای جمعيت معترض را بيش از 2.2 ميليون نفر برآورد کرده اند. اوزگور اوزل رئیس حزب جمهوری خواه خلق در اين گردهمایی اعلام کرد: از فردا کمپین امضای عدم اعتماد به اردوغان و درخواست انتخابات زودهنگام آغاز می‌شود
با این‌که شبکه‌های اجتماعی مملو از گمانه‌زنی‌های خوش‌بینانه دربارهٔ پایان حکومت اردوغان هستند، اما تجربه نشان می‌دهد که واقعیت اغلب پیچیده‌تر از آن چیزی است که موج‌های هیجانی آنلاین به نمایش می‌گذارند. اگر رئیس‌جمهور بتواند از این بحران که از غرور و جاه‌طلبی بی‌پایان او نشأت می‌گیرد، جان سالم به در ببرد...

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن کامنت های بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را در اختيار تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. کامنت هایی که طول آن ها از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *