مسکو میگوید اوکراین شش موشک دوربرد ساخت آمریکا به منطقه بریانسک در غرب روسیه شلیک کرده است. نوع این موشکها سامانه موشکی تاکتیکی (ATACMS) عنوان شده است.
مقامات آمریکایی این خبر را برای شبکه خبری سیبیاس، شریک کاری بیبیسی در آمریکا تایید کردند و گفتند که این اولین بار است که از این موشکها در خاک روسیه استفاده میشود. اوکراین میگوید که یک انبار مهمات در حدود صد کیلومتری داخل روسیه را هدف قرار داده است اما به نوع تسلیحات به کاربرده شده در این حمله اشاره نکرده است.
گفته میشود چنین حملهای نشان میدهد که تلاشهای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، برای حمله به عمق خاک روسیه با موشکهای آمریکا به ثمر میرسد.
این حمله تنها چند روز پس از آن صورت گرفت که گزارشهایی منتشر شد مبنی بر اینکه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، برای اولین بار مجوز استفاده از این موشکها را صادر کرده است، هرچند کاخ سفید رسما این گزارشها را تایید نکرده است.
روسیه دیروز گفت در صورت حمله با موشکهای دوربرد ساخت آمریکا به خاکش «پاسخ مناسب» خواهد داد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، امروز (سهشنبه ۲۹ آبان/۱۹ نوامبر) گفت پس از آن که مطمئن شویم این موشکها توسط «کارشناسان نظامی آمریکایی» شلیک شده باشد، اقدام خواهیم کرد.
آقای لاوروف در یک کنفرانس مطبوعاتی در اجلاس جی ۲۰ در ریودوژانیرو، محل برگزاری این نشست در برزیل، گفت: «ما این اقدام را به عنوان شکل تازهای از جنگ غرب علیه روسیه در نظر خواهیم گرفت و بر این اساس واکنش نشان خواهیم داد.»
اوکراین بیش از یک سال است که از این موشکهای دوربرد در مناطق تحت اشغال روسیه در قلمرو خود استفاده میکند.
این موشکها میتوانند اهدافی را در حد فاصل ۳۰۰ کیلومتر هدف قرار دهند و رهگیری آنها دشوار است.
تعطیلی سفارت آمریکا در مسکو
سفارت ایالات متحده در کییف روز چهارشنبه اعلام کرد پس از دریافت هشدار درباره یک حمله هوایی احتمالی و مهم روسیه به پایتخت اوکراین، همچنان بسته خواهد ماند.
این اقدام احتیاطی پس از آن صورت گرفت که مقامات روسیه واکنشی شدید به تصمیم رئیسجمهور جو بایدن نشان دادند. بایدن مجوز استفاده اوکراین از موشکهای ساخت آمریکا برای حمله به خاک روسیه را صادر کرد، تصمیمی که موجب خشم کرملین شد.
هزارمین روز جنگ اوکراین
این جنگ که روز سهشنبه به هزارمین روز خود رسید، ابعاد بینالمللی گستردهتری به خود گرفته است. ورود نیروهای کره شمالی برای کمک به روسیه در میدان نبرد، باعث شد تا مقامات آمریکایی سیاست خود را تغییر دهند و حمایت بیشتری از اوکراین نشان دهند.
پس از این تحولات، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، آستانه استفاده از زرادخانه هستهای این کشور را کاهش داد. دکترین جدید روسیه که روز سهشنبه اعلام شد، اجازه واکنش هستهای حتی به حملات متعارف علیه روسیه را میدهد، بهویژه اگر این حملات توسط کشوری صورت گیرد که از حمایت یک قدرت هستهای برخوردار است.
این دکترین میتواند شامل حملات اوکراین با حمایت آمریکا نیز باشد.
واکنش رهبران غربی و بازارهای جهانی
رهبران غربی این اقدام روسیه را تلاش برای بازداشتن متحدان اوکراین از حمایت بیشتر از کییف توصیف کردند. اوکراین برای اولین بار از موشکهای دوربرد ساخت آمریکا (ATACMS) برای حمله به یک هدف در خاک روسیه استفاده کرد.
سفارت آمریکا اعلام کرد تعطیلی و هشدار حمله در چارچوب حملات مداوم موشکی و پهپادی روسیه به کییف صادر شده و انتظار میرود عملیات عادی این سفارت بهزودی از سر گرفته شود.
استراتژی روسیه و وضعیت خطوط مقدم
مقامات غربی و اوکراینی اعلام کردند که روسیه در حال انباشت موشکهای قدرتمند دوربرد است و احتمال دارد که تلاشهای گستردهای برای نابودی شبکه برق اوکراین با نزدیک شدن زمستان انجام دهد.
تحلیلگران نظامی معتقدند تصمیم آمریکا برای گسترش برد موشکهای ساخت این کشور تأثیر قاطعی بر جنگ نخواهد داشت اما میتواند تلاشهای جنگی روسیه را تضعیف کند. بر اساس گزارشی از مؤسسه مطالعات جنگ در واشنگتن، حملات دوربرد اوکراین به اهداف نظامی در عمق خاک روسیه برای کاهش توان نظامی این کشور ضروری است.
کمک نظامی کره شمالی به روسیه
در همین حال، کره جنوبی اعلام کرد که کره شمالی سیستمهای توپخانهای اضافی به روسیه ارسال کرده است. این کشور افزود که سربازان کره شمالی به واحدهای نیروی دریایی و هوابرد روسیه اختصاص داده شدهاند و برخی از آنها هماکنون در خطوط مقدم در کنار روسها میجنگند.
حملات جدید اوکراین به تأسیسات روسیه
اوکراین در حملهای شبانه، کارخانهای در منطقه بلگورود روسیه را که پهپادهای باری برای نیروهای مسلح تولید میکند، هدف قرار داد. به گفته آندری کووالنکو، رئیس بخش ضد اطلاعات شورای امنیت اوکراین، این کشور همچنین انبار مهماتی در منطقه نووگورود روسیه، نزدیک شهر کوتوفو را هدف قرار داده است. این انبار حدود ۶۸۰ کیلومتر از مرز اوکراین فاصله دارد و شامل مهمات توپخانه و انواع موشکها بوده است.
هیچ منبع مستقلی این ادعاها را تأیید نکرده است.