خالدہ جرار ۱۳ ماه را در سلولی چهارمتری و بدون پنجره سپری کرد؛ در حالی که هیچ اتهام کیفری علیه او مطرح نشده بود. روز دوشنبه، در چارچوب توافق مبادله گروگانها میان اسرائیل و حماس، وی به رامالله بازگشت. اسرائیل در این تبادل، ۷۰ زن و ۲۰ کودک را از زندان عوفر در نزدیکی رامالله آزاد کرد.
خالدہ جرار در ۹ فوریه ۱۹۶۳ در نابلسِ کرانه باختری متولد شد. در رشتهٔ مدیریت تحصیل کرد و کارشناسی ارشد دمکراسی و حقوق بشر خود را از دانشگاه بیرزیت گرفت. از ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۶ مدیر «انجمن حمایت از زندانیان و حقوق بشر عداله» بود.
او یک سیاستمدار فمینیست است. از سال ۲۰۰۶ نمایندهٔ شورای قانونگذاری فلسطین (PLC) بود تا اینکه سال ۲۰۱۵ سربازان اسرائیلی به خانهاش یورش بردند و او را دستگیر کردند. او ریاست کمیسیون اسرای PLC را بر عهده داشت، از رهبران «جبهه خلق برای آزادی فلسطین» (PFLP) محسوب میشد و در انتخابات پارلمانی مه ۲۰۲۱ نامزد شد. حزب چپگرای مارکسیستی او، گرایشهای پانعربی دارد و خواهان یک دولت واحد عربی است.
در سال ۱۹۸۹ و در روز جهانی زن، او یکی از بزرگترین راهپیماییهای زنان در تاریخ فلسطین را رهبری کرد. ارتش اسرائیل این تظاهرات را با خشونت سرکوب کرد و بسیاری، از جمله خود او، بهدلیل «مقاومت در برابر اشغال» و «تحریک عمومی» بازداشت شدند. او یک ماه در حبس بود. از آن زمان حق سفر ندارد و همسرش بیش از ۱۰ بار زندانی شده است.
خالدہ جرار از آن پس بارها بازداشت شده است. در سال ۲۰۱۵ بهاتهام «عضویت در یک سازمان ممنوعه که قصد آزادسازی فلسطین را دارد» دوباره دستگیر و پس از ۱۵ ماه آزاد شد؛ اما تابستان ۲۰۱۷ با استناد به «اطلاعات محرمانه» مجدداً زندانی شد. در سپتامبر ۲۰۲۱ آزاد شد، اما دسامبر ۲۰۲۳ بار دیگر توسط ارتش اسرائیل بازداشت گردید و بیشتر دوران زندانش را در انفرادی سپری کرد.
بنا بر گزارش سازمانهای مردمنهاد فلسطینی و اسرائیلی، از جمله بُتسِلم، اسرائیل بیش از ۱۰هزار فلسطینی را زندانی کرده است که ۳هزار و ۳۴۰ تن از آنها بدون هیچ اتهام یا محاکمه نگهداری میشوند. بسیاری تنها به این دلیل دستگیر شدهاند که علیه شهرکها اعتراض کردهاند یا در شبکههای اجتماعی مطالبی نوشتهاند. کودکانی که بهسمت سربازان سنگ پرتاب کردهاند هم به زندان میافتند.
از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، دستکم ۲هزار و ۶۵۰ فلسطینی بازداشت شدهاند که تنها ۳۰۰ نفرشان محاکمه شدهاند. در همین مدت، ۶۰ فلسطینی در زندانهای اسرائیل جان باختهاند که ۲۲ نفر بر اثر شکنجه یا نبود رسیدگی پزشکی فوت کردهاند. بُتسلم از موارد شکنجه و آزار جنسی گزارش داده و عفو بینالملل به بازداشتهای انفرادی چندماهه اشاره کرده است که شامل پزشکان، مدافعان حقوق بشر، کارکنان سازمان ملل و روزنامهنگاران میشود.
خالدہ جرار خود را وقف دفاع از زندانیان فلسطینی کرده است. در زندان بسیاری از زنان را آموزش میداد. او نوشته است: «فقط وقتی عمیقتر به روایتهای زندانیان وارد شویم، میتوانیم تصور کنیم از دستدادن مادر در حالیکه در سلولی کوچک محبوس هستید چه حسی دارد؛ یا چطور میتوان با پایی شکسته کنار آمد، سالها بدون ملاقات خانواده گذراند، از تحصیل محروم بود و داغ مرگ همبندی را تحمل کرد.»
منبع: روزنامه آلمانی تاتس