سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانه ۲۰۲۴، از تشدید تهاجم به خبرنگاران در این سال خبر داد و غزه را خطرناکترین نقطه جهان برای روزنامهنگاران در پنج سال گذشته توصیف کرد.
این سازمان شمار روزنامهنگاران کشته شده در سال ۲۰۲۴ را ۵۴ نفر اعلام کرد که بالاترین رقم در پنج سال اخیر است و گفت ۳۱ تن از این روزنامهنگاران در «مناطق درگیری» به قتل رسیدند که بیشترشان در غزه بودند.
بر اساس اعلام گزارشگران بدون مرز از اکتبر ۲۰۲۳، پس از حمله غیرمنتظره گروههای فلسطینی به شهرکهای اشغالی در نزدیکی دیواری که غزه را محصور کرده است، ارتش اسرائیل ۱۴۵ خبرنگار را در غزه به قتل رساند.
این سازمان میگوید حداقل ۳۵ روزنامهنگار کشته شده در غزه حین انجام کار خبرنگاری کشته شدند.
در پاکستان و بنگلادش هم که در سال ۲۰۲۴ اعتراضهای مردمی با خشونت پلیس همراه شد به ترتیب هفت و پنج خبرنگار کشته شدند. این منطقه با ۱۲ خبرنگار کشته شده دومین منطقه خطرناک برای خبرنگاران در سال ۲۰۲۴ توصیف شده است. مکزیک (۵)، سودان (۴)، میانمار(۳)، کلمبیا، لبنان و اوکراین همگی (۲) از دیگر نقاط جهان بودند که بیش از یک روزنامهنگار در آنجا کشته شد.
به گفته این سازمان آمار روزنامهنگاران کشته شده نسبت به پنج سال پیش ۵۴٬۷ درصد افزایش یافته است. همچنین شمار روزنامهنگاران زندانی نیز در سال ۲۰۲۴ بیش از هفت درصد افزایش یافت.
نهاد ناظر بر وضعیت آزادی مطبوعات در جهان اسرائیل را سومین زندان بزرگ روزنامهنگاران توصیف کرد. دولت اسرائیل در سال ۲۰۲۴ حداقل ۱۷ روزنامهنگار دیگر را زندانی کرد. در روسیه نیز هشت روزنامهنگار دیگر حبس شدند.
این گزارش میگوید چین با ۱۲۴ روزنامهنگار زندانی، میانمار ۶۱ روزنامهنگار زندانی، اسرائیل ۴۱ روزنامهنگار زندانی و بلاروس ۴۰ روزنامهنگار زندانی تقریباً نیمی از جمعیت ۵۰۰ روزنامهنگار زندانی را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته گزارشگران بدون مرز اسرائیل و روسیه از زندان به عنوان سلاحی برای سرکوب روزنامهنگاران منتقد جنگ استفاده میکنند.
اسرائیل با تصویب کنست فعالیت شبکه تلویزیونی الجزیره را ممنوع و دفتر آن را مصادره کرد. همچنین از ورود خبرنگاران مستقل به غزه جلوگیری میکند. در روسیه نیز منتقدان حمله به اوکراین به زندان انداخته شدهاند.
گزارشگران بدون مرز همچنین گفته ۵۵ روزنامهنگار گروگان هستند که بیشتر آنها انتظار میرود پس از سقوط بشار اسد آزاد شوند. ۷۰ درصد گروگانها به گفته این سازمان در جنگ داخلی سوریه ناپدید شدند. این سازمان همچنین از ربایش دو روزنامهنگار به دست حوثیها در یمن و یک روزنامهنگار در مالی در سال ۲۰۲۴ خبر داد.
بر اساس روایت گزارشگران بدون مرز در سال ۲۰۲۴ چهار روزنامهنگار دیگر ناپدید شدند تا شمار روزنامهنگاران مفقودشده به ۹۸ تن برسد. این سازمان گفت مکزیک به تنهایی ۳۰ درصد پروندههای مربوط به قتل روزنامهنگاران را دارد. پنج روزنامهنگار همچنان در این کشور ناپدید هستند. سوریه و مالی هر یک با سه روزنامهنگار مفقودی و کنگو، فلسطین و عراق با دو روزنامهنگار ناپدید شده قهری از دیگر مناطق ناامن برای خبرنگاران توصیف شدهاند.
سازمان گزارشگران بدون مرز خواستار تشدید قوانین حفاظت از روزنامهنگاران و رسیدگی به شکایتهای این سازمان نسبت به قتل خبرنگاران به دست دولتها، به ویژه پرونده قتل روزنامهنگاران در فلسطین به دست اسرائیل شد.