وزارت خارجه روسیه اعلام کرد اسد سوریه را ترک کرده است.
وزارت امور خارجه روسیه می گوید اسد پس از اینکه دستور واگذاری مسالمت آمیز قدرت را صادر کرد، از سوریه خارج شد.
این وزارتخانه در بیانیهای اشاره نکرد که اسد اکنون کجاست و گفته است که روسیه در مذاکرات پیرامون خروج وی شرکت نکرده است.
“در نتیجه مذاکرات بین بشار اسد و تعدادی از شرکت کنندگان در درگیری مسلحانه در خاک جمهوری عربی سوریه، وی تصمیم به استعفا از ریاست جمهوری گرفت و کشور را ترک کرد و دستورات انتقال مسالمت آمیز قدرت را داد.” وزارت خارجه گفت روسیه در مذاکرات مربوط به رفتن اسد شرکت نکرد.»
در برخی گزارش ها گفته شده اسد بعد از انتقال قدرت به روسیه رفته است و گزارش های تایید نشده ی دیگری از سقوط هواپیمای وی خبر داده اند.
رویترز به استناد دادههای وبسایت فلایترادار نوشته یک هواپیمای سوری در حول وحوش زمانی که گزارش شد دمشق توسط شورشیان تصرف شده، از فرودگاه پایتخت سوریه بلند شد.
طبق این گزارش، این هواپیما ابتدا به سمت منطقه ساحلی سوریه رفت، اما بعد چرخشی ناگهانی داشت و چند دقیقه در جهت مخالف پرواز کرد و سپس از روی نقشه ناپدید شد.
در بیانیه وزارت امورخارجه روسیه آمده است که پایگاههای نظامی روسیه در سوریه در حالت آمادهباش قرار گرفتهاند، اما در حال حاضر هیچ تهدید جدی برای آنها وجود ندارد.
در این بیانیه آمده است که مسکو با همه گروههای مخالف سوری در تماس است و از همه طرفها خواسته است که از خشونت خودداری کنند.
واکنش برخی از دولت ها به پایان حکومت اسد در سوریه
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده امریکا
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: «رئیس جمهور بایدن و همکارانش، رویدادهای خارق العاده را در سوریه از نزدیک زیر نظر دارند و با شرکای منطقهای در تماس دایمی هستند.»
ترامپ: اسد دوست ما نیست
ترامپ در پستی در X نوشت: «اسد رفته است. او از کشورش گریخته است. حامی او، روسیه به رهبری ولادیمیر پوتین، دیگر علاقه ای به محافظت از او نداشت.» روسیه و ایران در وضعیت ضعیفی قرار دارند. اکنون، یکی به دلیل اوکراین و اقتصاد بد، دیگری به دلیل اسرائیل و موفقیت های جنگی آن»
ترامپ یک روز قبل با اشاره به ضعف روسیه در حمایت از اسد نوشته بود: سوریه در آشفتگی است، اما دوست ما نیست، و ایالات متحده نباید با آن کاری داشته باشد. این جنگ ما نیست. اجازه دهید این بازی ادامه یابد و درگیر نشوید!»
دانیل شاپیرو، معاون وزیر دفاع ایالات متحده در امور خاورمیانه در کنفرانس امنیتی گفتگوی منامه در بحرین گفت: «ایالات متحده به حضور خود در شرق سوریه ادامه خواهد داد و اقدامات لازم را برای جلوگیری از ظهور مجدد دولت اسلامی انجام خواهد داد.»
این مقام امریکایی از همه طرفها خواست از غیرنظامیان، به ویژه اقلیتها محافظت کنند و به هنجارهای بینالمللی احترام بگذارند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل: نتانیاهو گفت سقوط اسد، حلقه اصلی محور ایران، یک روز تاریخی و نتیجه مستقیم ضرباتی است که اسرائیل به حزبالله و ایران وارد کرده است.. وی افزود: ما به هیچ نیروی متخاصمی اجازه نخواهیم داد در مرز ما مستقر شود.
چین در انتظار بازگشت ثبات به سوریه
وزارت خارجه چین در بیانیهای با اشاره به تحولات سوریه نسبت به بازگشت ثبات به این کشور ابراز امیدواری کرد. در ادامه بیانیه وزارت خارجه چین آمده است: «چین از نزدیک تحولات سوریه را رصد میکند و امیدواریم هر چه زودتر ثبات به این کشور بازگردد.»
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه نگران تقویت موقعیت کردها
فیدان طی سخنانی در دوحه گفت بازیگران بینالمللی و قدرتهای منطقهای باید با احتیاط عمل کنند و تمامیت ارضی سوریه را حفظ کنند. وی هشدار داد که سازمانهای تروریستی [کردها] نباید از این موقعیت سوء استفاده کنند.
دولت جدید (سوریه) باید به شیوه ای منظم ایجاد شود، اصل فراگیر بودن هرگز نباید به خطر بیفتد، هرگز نباید تمایل به انتقام وجود داشته باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره محل اسد گفت که نمی تواند درباره این موضوع اظهار نظر کند اما معتقد است که خارج از کشور است. او همچنین گفت که ترکیه اخیراً با اسد تماسی نداشته است.
از همان آغاز درگیرها در سوریه، یکی از اهداف مداخله ترکیه، کنترل کردها در سوریه بوده است.
بریتانیا: باید راه سیاسی پیگیری شود
انگلا راینر، معاون نخست وزیر بریتانیا گفته است: «دیکتاتوری و تروریسم مشکلاتی را برای مردم سوریه ایجاد میکند. آنان قبلاً نیز با مشکلات زیادی مواجه شده اند و همچنین منطقه را بیثبات میکند. به همین دلیل ما باید یک راه حل سیاسی داشته باشیم که در آن دولت در راستای منافع مردم سوریه عمل کند. این چیزی است که ما میخواهیم ببینیم.»
راینر افزوده است “این همان نوع دموکراسی است که ما میگوییم برای جهان مناسب است و امیدوارم مردم سوریه به آن دست یابند.”
این مقام بریتانیایی علاوه کرد: «اگر اسد رفته است، این یک تغییر خوشایند است، اما آنچه بعداً می آید باید یک راه حل سیاسی باشد و آنها باید در جهت منافع مردم سوریه کار کنند.»
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در ارتباط با تحولات سوریه گفت: اکنون روسها در حال عقبنشینی از سوریه هستند، اما این بدان معنا نیست که آنها دیگر تلاشی برای کشتن در آنجا نخواهند داشت.»
گیر پیدرسن، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه
وی در بیانیه ای گفت: «امروز نقطه عطفی در تاریخ سوریه است – ملتی که نزدیک به ۱۴ سال رنج بی امان و ضایعه غیرقابل وصف را متحمل شده است.
«این فصل تاریک زخمهای عمیقی بر جای گذاشته است، اما امروز ما با امید محتاطانه منتظر گشایش فصل جدیدی هستیم – فصلی از صلح، آشتی، عزت که شامل همه سوریها است» او از همه شهروندان خواست که گفتگو، وحدت و احترام به قوانین بینالمللی بشردوستانه و حقوق بشر را در اولویت بازسازی جامعه خود قرار دهند. پیدرسن گفته که آماده است تا از مردم سوریه در مسیر حرکت به سوی آینده باثبات و فراگیر حمایت کند.
استقبال آلمان و فرانسه از رفتن اسد و هشدار نسبت به آینده
انالنا بئربوک، وزیر امور خارجه آلمان سرنگونی حکومت اسد را “نخستین نفس راحت” خوانده اما در عین حال، نسبت به تشدید مجدد تنشها هشدار داده است. بئربوک در یک اعلامیه خبری گفت: «این کشور نباید اکنون به دست رادیکالهای دیگر بیفتد، صرف نظر از پوشش آنها.»
در بخشی از اعلامیه وزارت خارجه آلمان از همه طرفهای درگیری خواسته شده است که «حمایت همهجانبه از اقلیتهای قومی و مذهبی مانند کردها، علویها و مسیحیان» را تضمین کنند و برای تعادل بین گروهها نیز تلاش نمایند.»
وزارت خارجه فرانسه نیز اعلام کرد: اکنون زمان اتحاد در سوریه است. ما خواستار پایان جنگ، حفظ نهادها و احترام به حاکمیت سرزمینهای سوریه هستیم. ما خواستار یک انتقال سیاسی مسالمت آمیز هستیم که به تنوع قومی مردم سوریه احترام بگذارد و از همه غیرنظامیان و اقلیتها محافظت کند.
قطر: حفظ وحدت با اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت
وزارت خارجه قطر روز یکشنبه درخواست خود را برای پایان دادن به بحران در سوریه مطابق با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۵ که گامهایی را برای آتشبس و انتقال سیاسی مشخص میکند، تجدید کرد.
وزارت امور خارجه همچنین در بیانیه خود اعلام کرد که تحولات سوریه را با علاقه دنبال می کند و خواستار حفظ وحدت کشور شد.
بیانیه وزارت خارجه جمهوری اسلامی
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه و در پی تحولات اخیر در سوریه که به سقوط دولت این کشور منجر شد، بیانیهای به شرح زیر صادر کرد.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با توجه به تحولات اخیر در سوریه، ضمن یادآوری موضع اصولی ایران مبنی بر احترام به وحدت، حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی سوریه، تاکید میکند که تعیین سرنوشت و تصمیمگیری در مورد آینده سوریه تنها بر عهده مردم این کشور، بدون مداخله مخرب یا تحمیل خارجی است.
در بخش دیگری از بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران از سازوکارهای بینالمللی با محوریت قطعنامه ۲۲۵۴ سازمان ملل متحد برای پیگیری روند سیاسی در سوریه همچون گذشته حمایت کرده و به تعامل سازنده با سازمان ملل متحد در این زمینه ادامه میدهد.
روابط دو ملت ایران و سوریه پیشینهای دیرینه داشته و همواره دوستانه بوده است و انتظار میرود این روابط با رویکرد حکیمانه و دوراندیشانه دو کشور بر اساس علائق و منافع مشترک و عمل به تعهدات حقوقی بینالمللی تداوم یابد.
در بیانیه وزارت خارجه یک کلمه به روابط تهران با دیکتاتور سوریه و نقش جمهوری اسلامی در سرکوب نیروهای دموکرات و آزادیخواه این کشور اشاره نشده است. گزارش ها نشان می دهد جمهوری اسلامی تا آخرین لحظات تلاش کرد از رفتن اسد جلوگیری کند.
یک پاسخ
اکنون نوبت به بَرچیده شدن حکومتِ آپارتایدِ جِنسیتی، دینی، قومی، عقیدتی …..در ایران است!
پُل