رئیسجمهور آمریکا به همتای روس خود گفت «همین حالا به توافق برسید و به این جنگ مضحک پایان دهید»، در غیر این صورت با پیامدهایی روبهرو خواهید شد.
دونالد ترامپ تهدید کرد اگر روسیه در آیندهای نزدیک برای پایان دادن به جنگ در اوکراین با کییف توافق نکند، آمریکا مالیاتها، تعرفهها و تحریمهای تازهای علیه این کشور اعمال خواهد کرد. رئیسجمهور جدید آمریکا در تلاش است با افزایش فشار بر مسکو، آن را وادار به مذاکره کند.
ترامپ در پستی که روز چهارشنبه در شبکه Truth Social منتشر کرد، گفت اقتصاد روسیه در حال شکست است و از ولادیمیر پوتین خواست «همین حالا به توافق برسید و به این جنگ مضحک پایان دهید».
ترامپ گفت: بدون دستیابی به توافق، «چارهای ندارم جز آنکه مالیاتها، تعرفهها و تحریمهای سنگینی بر هر آنچه روسیه به ایالات متحده و دیگر کشورهای مشارکتکننده میفروشد، اعمال کنم.»
به گزارش گاردین این اظهارات شاخص ترین تلاش ترامپ برای پایان جنگ اوکراین به شمار میرود. او در جریان کارزار انتخاباتی گفته بود اگر پیروز شود، ظرف «۲۴ ساعت» جنگ را پایان خواهد داد.
او گفت: «بیایید این جنگی را که اگر من رئیس جمهور بودم هرگز شروع نمیشد پایان دهیم! میتوانیم کار را راحت یا سخت انجام دهیم – راه راحت همیشه بهتر است.»
ترامپ طی کارزار انتخاباتیاش وعده داده بود پیش از آغاز رسمی دوره دوم ریاستش، جنگ را تمام کند. وقتی دوشنبه از او پرسیدند چقدر زمان میبرد، گفت: «باید با رئیسجمهور پوتین گفتگو کنم. باید ببینیم چه چیزی در انتظار ماست.»
بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی، ترامپ به نماینده ویژهاش، کیت کلاگ، دستور داده جنگ اوکراین را ظرف صد روز تمام کند.
چند مقام ارشد روس بهتازگی تمایل عجیبی به گفتوگو با ترامپ ابراز کردهاند. پوتین روز دوشنبه از آمادگی ترامپ برای «برقراری ارتباط مستقیم با روسیه» ستایش کرد.
ظاهراً برای جلب رضایت ترامپ – که از مجیز شنیدن خوشش میآید – پوتین او را دو بار فردی «شجاع» توصیف کرد و به سوءقصدی اشاره کرد که در ۱۳ ژوئیه در یک گردهمایی انتخاباتی ترامپ در باتلر، پنسیلوانیا رخ داد.
در مقابل، لحن ترامپ در قبال روسیه تندتر شده و از شدیدترین انتقادهای علنیاش به پوتین و رهبری او حکایت دارد.
ترامپ روز دوشنبه و مدتی پس از تحلیفش، دربارهٔ جنگ اوکراین گفت پوتین با خودداری از مذاکره درباره آتشبس، روسیه را نابود میکند.
او به خبرنگاران گفت: «فکر نمیکنم او خوشحال باشد. اوضاع خوبی ندارد.» وی دربارهٔ جنگ افزود: «روسیه کشور بزرگتری است و سربازان بیشتری برای از دست دادن دارد، اما این شیوهای مناسب برای مدیریت یک کشور نیست.»
با این حال، ترامپ در پست چهارشنبه نوشت: «همیشه رابطهٔ بسیار خوبی با پوتین داشتم» و «قصد خصومت با روسیه را ندارم».
این اظهارات پایانی ترامپ نشان میدهد که در میان نخبگان مسکو، بسیاری از رفتار غیرقابلپیشبینی او احساس ناخوشایندی دارند و به همین خاطر پس از پیروزی مجددش، واکنششان محتاطانه بوده است.
گاردین می نویسد: با این حال کرملین نشان داده که عجلهای برای امضای توافق صلح ندارد.
دمیتری پولیانسکی، معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل، موضعی محافظهکارانه در قبال اظهارات ترامپ گرفت و گفت: «فقط پایان جنگ مهم نیست. بلکه قبل از هر چیز باید علل ریشهای بحران اوکراین مورد توجه قرار گیرد. پس ما باید ببینیم در نگاه رئیسجمهور ترامپ منظور از “توافق” چیست.»
پوتین در ماههای اخیر بارها مواضعی حداکثری برای پایان جنگ اعلام کرده؛ از جمله اینکه اوکراین وارد ناتو نشود و یک وضعیت بیطرف داشته باشد، همچنین تا حدی خلع سلاح شود. او برداشته شدن تحریمهای غرب علیه روسیه را خواستار شده و میگوید کنترل کریمه و چهار منطقهٔ اوکراین که مسکو در ۲۰۲۲ مدعیاش شد را برای خود حفظ خواهد کرد.
برای نمایش قدرت، پوتین در روزهای اخیر با دو متحد کلیدی خود در مواجهه با غرب دیدار کرد: روز جمعه در مسکو میزبان رئیسجمهور ایران مسعود پزشکیان بود و سهشنبه از طریق ویدئوکنفرانس با شی جینپینگ، رهبر چین، گفتگو کرد.
در بیانیه تازهٔ ترامپ دربارهٔ جنگ اوکراین، نکته قابل توجه این است که او هیچ اشارهای به عرضهٔ تسلیحات بیشتر به کییف نکرده و به جای آن از اقدامات اقتصادی علیه مسکو سخن گفته است.
با توجه به محدودشدن روابط تجاری آمریکا و روسیه و انبوه تحریمهایی که درحالحاضر علیه روسیه اعمال شده، معلوم نیست تهدید مستقیم ترامپ دربارهٔ تعرفهها چه اندازه مؤثر باشد. حجم تجارت دو کشور در یازده ماه اول ۲۰۲۴ تنها ۳.۴ میلیارد دلار بوده، در حالی که حجم تجارت سالانهٔ آمریکا و اروپا حدود ۱.۵ تریلیون دلار است.
مقامهای دولت ترامپ پیشتر گفتند واشنگتن میتواند از طریق تحریم دوبارهٔ بخش انرژی روسیه، فشار اقتصادی بیشتری وارد کند.