دانشگاه توبینگن آلمان نمایشگاهی با مضمون ضدکمونیستی و زننده تحت عنوان “بهای آزادی” برگزار کرده است. این نمایشگاه به مناسبت سی و پنجمین سالگرد سقوط دیوار برلین، بیستمین سالگرد “انقلاب نارنجی” در اوکراین، و دهمین سالگرد یورومیدان ترتیب داده شده است.
طبق انتظار، شرکای این پروژه ضدکمونیستی، وزارت امور خارجه آلمان و مؤسسه اوکراینی در برلین هستند.
بر اساس گزارشی از ماتیاس رود که در “یونگهولت” منتشر شده، متولی این نمایشگاه آندری بودنیک، استاد طراحی گرافیک در دانشگاه ملی فرهنگ و هنر کیف است که از اوایل دهه ۱۹۹۰ پوسترهای ضدکمونیستی تولید کرده است. او در سال ۲۰۲۲ گروهی به نام “مقاومت خلاق” تأسیس کرد که به گفته خودش، شامل ۶۵۰ نفر، ۱۰۰۰ پوستر، و ۱۰۰ نمایشگاه در سراسر جهان است و اکنون یکی از آنها در “یکی از قدیمیترین دانشگاههای اروپا” به نمایش درآمده است.
در این نمایشگاه، شانزده پوستر از این گروه به نمایش گذاشته شده است. هدف این آثار، طبق دفترچه نمایشگاه، “نمایش وطندوستی” و “حمایت اخلاقی” از سربازان اوکراینی است. یکی از پوسترها نویسندگان اوکراینی همچون تاراس شوچنکو، ایوان فرانکو، و لسیا اوکراینکا را با تفنگ و یونیفرمهای نظامی مدرن نشان میدهد. بالای آن نوشته شده: “اسلاوا اوکراینی! هروئم اسلاوا!” (افتخار برای اوکراین! افتخار برای قهرمانان!). این شعار جنگی در دوران شوروی ممنوع بود و از سال ۲۰۱۸ به عنوان سلام رسمی ارتش اوکراین شناخته میشود. در ماه مه ۲۰۲۲، اعضای این گروه با پرچم قرمز و سیاه ارتش شورشی اوکراین (UPA)، که سابقهای فاشیستی دارد، در کیف در مقابل این پوستر عکس گرفتند و بودنیک این تصاویر را در اینستاگرام منتشر کرد.
علاوه بر این، ۲۰ اثر از دانشجویان طراحی گرافیک در کیف نیز به نمایش درآمده است. این آثار، سربازان را در حالتهای اغراق آمیز و قهرمانانه به تصویر میکشند؛ از جمله فرمانده دیمیترو کوتسیوبایلو معروف به “داوینچی” از گروه “بخش راست” که در تصویری با تفنگ و پرترهای از همکار نازی، استپان باندرا، دیده میشود. در این پوستر، پرچم قرمز و سیاه UPA نیز در کنار پرچمهای آبی و زرد اوکراین دیده میشود.
یکی دیگر از آثار، سوسکی با نشان داس و چکش را نشان میدهد که روی یک خط زمانی از سال ۱۹۶۱ (سال ساخت دیوار برلین) تا اواخر دهه ۱۹۸۰ در حال حرکت است. در پسزمینهای با رنگهای سیاه، قرمز و طلایی، یک چکمه جنگی آماده له کردن این سوسک است. این اثر، جمهوری دموکراتیک آلمان را به آفت تشبیه کرده است. برگزارکنندگان به “یونگهولت” توضیح دادهاند که سوسکها مانند سوسیالیسم “تقریباً غیرقابل ریشهکنی” هستند. هنرمند رناتا رحیموا نیز مدعی شده: “اتحاد جماهیر شوروی مانند سوسکها، کثافت و بیماری گسترش داد.” او افزوده است که با پیشروی ارتش روسیه، “تبلیغات ضدکمونیستی بیش از پیش ضروری است.”
مؤسسه اوکراینی، با استناد به “آزادی هنری”، اعلام کرده در محتوای نمایشگاه دخالت نمیکند. وزارت امور خارجه آلمان نیز درباره محتوای نمایشگاه اظهار نظری نکرده و تنها اعلام کرده در سال ۲۰۲۴ مبلغ ۲۰۰ هزار یورو به این مؤسسه کمک خواهد کرد. دانشگاه توبینگن نیز، که پیشتر نمایشگاهی درباره “دیپلمهای صادرنشده” برگزار کرده بود، میزبان این پروژه است. این نمایشگاه تا ۲۲ دسامبر در کتابخانه دانشگاه توبینگن برقرار است.