بشار اسد، رئیسجمهور برکنارشده سوریه، روز یکشنبه پس از تصرف دمشق توسط شورشیان و پایان حکومت ۵۰ ساله خاندان اسد، به مسکو فرار کرد. خبرگزاریهای دولتی روسیه گزارش دادند که اسد و خانوادهاش در مسکو پناهندگی گرفتهاند.
تصرف سریع دمشق توسط شورشیان، پس از هفتهها پیشروی، نقطه پایانی بر حکومت استبدادی خاندان اسد بود. این رویداد با برگزاری جشنهای گسترده در خیابانهای دمشق همراه شد؛ مردمی که با فریاد “آزادی” و شلیک هوایی، این لحظه تاریخی را گرامی داشتند. شورشیان اعلام کردند که همه زندانیان را آزاد کردهاند، از جمله زندانیان زندان بدنام صیدنایا که سالها محل شکنجه و اعدام بود.
ابومحمد الجولانی، فرمانده گروه هیئت تحریر الشام، در اولین حضور عمومی خود در مسجد اموی دمشق، سقوط اسد را “پیروزی برای امت اسلامی” دانست. او وعده داد که دوران جدیدی از صلح و بازسازی در سوریه آغاز خواهد شد.
روسیه با درخواست جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل، بر اهمیت انتقال سیاسی منظم تأکید کرد. همچنین شورشیان تضمین دادهاند که امنیت پایگاههای نظامی و دیپلماتیک روسیه در سوریه حفظ شود.
ایران از سوریها خواست که آینده خود را بدون دخالت خارجی رقم بزنند. در همین حال، سفارت ایران در دمشق تخلیه و غارت شد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، این رویداد را فرصتی تاریخی برای بازسازی سوریه توصیف کرد اما هشدار داد که داعش ممکن است از خلأ قدرت سوءاستفاده کند.
بنیامین نتانیاهو اعلام کرد نیروهای اسرائیلی منطقه حائل در بلندیهای جولان را تصرف کردهاند تا امنیت مرزهای اسرائیل تضمین شود.
قطر در نشستی اضطراری، بر اهمیت گفتوگو و ثبات در سوریه تأکید کرد و خواستار مشارکت همه گروههای داخلی سوریه در فرآیند انتقال قدرت شد.
تصرف دمشق تنها آغاز راه شورشیان است. با وجود جشنهای پیروزی، بازسازی کشوری که سالها درگیر جنگ داخلی بوده و همچنین مدیریت تنشهای قومی و مذهبی، از چالشهای اصلی خواهد بود. گروه که پیشروی شورشیان را رهبری کرده است، اکنون با انتظارات بالای مردم و جامعه بینالمللی برای ایجاد ثبات و صلح مواجه است.
یک پاسخ
الجولانی خاطره انقلاب اسلامی ایران را یاد آوری میکند ولی خوشبختانه تنها گروه حاکم در انقلاب سوریه نیست و نمیتواند امت اسلامی تشکیل دهد.
تجربه جدیدی در منطقه رقم خورده است که برای اپوزیسیون ایران میتواند آموزشهایی را در بر داشته باشد.