محمدصادق حسنوند، رییس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام کرد که ۱۲ درصد مرگ و میر در ایران ناشی از آلودگی هوا است. او با بیان اینکه سالانه حدود ۴۵۰ هزار مرگ ناشی از عوامل مختلف در کشور اتفاق میافتد گفت ۵۰ هزار مورد از مرگ در ایران به آلودگی هوا منتسب است.
حسنوند، روز سوم آذر در گفتوگو با ایرنا با بیان اینکه آلودگی هوا حدود ۱۲ درصد از کل موارد مرگ را به خود اختصاص میدهد، گفت بر اساس رتبهبندیهای موجود، از بین عوامل خطر و ریزفاکتورها، آلودگی هوا چهارمین عامل است و حتی گاهی سومین عامل هم شناخته میشود.
رییس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی از آلودگی هوا بهعنوان مهمترین عامل خطر محیطی یا آلودگی محیط زیستی نام برد و گفت این موضوع سلامت مردم در ایران را به خطر میاندازد.
او با اشاره به اینکه مهمترین آلایندهای که در حال حاضر در کشور وجود دارد و تعداد روزهای ناسالم را رقم میزند ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون است، اضافه کرد که این آلاینده تقریبا از سال ۱۳۹۰ تاکنون اندازه گیری میشود.
به گفته حسنوند، وضعیتی که اکنون در زمینه ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در کشور وجود دارد، حدود شش برابر حد سلامتی دنیا است.
او در این خصوص گفت: «براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت عدد ذرات معلق باید کمتر از ۲.۵ میکرون باشد، اما در شهری مانند تهران ۵.۵ برابر بالاتر از حد سلامت جهانی و ۲.۵ برابر استاندارد ملی که عدد ۱۲ میکروگرم بر متر مکعب است، قرار داریم.»
عباس شاهسونی، رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، روز ۲۳ آبان از برآورد هزینههای اقتصادی مرگهای منتسب به آلودگی هوا بهعنوان یکی از اقدامات وزارت بهداشت نام برد و گفت این هزینه در ایران سالانه ۱۲ میلیارد دلار است.
طبق استانداردهای جهانی تقریبا ۱۰ درصد این هزینه به نظام سلامت کشور تحمیل میشود.
سمیه رفیعی، رییس کمیته محیط زیست مجلس نیز روز ۲۰ مهر اعلام کرد که طی سال گذشته در ایران ۳۰ هزار نفر به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست دادند و این میزان در سال قبل از آن ۲۴ هزار نفر بود.
موضوع آلودگی هوا در تهران و دیگر شهرهای بزرگ ایران، طی سال گذشته به بحرانی برای جمهوری اسلامی تبدیل شده است.