ولادیمیر پوتین دکترین هستهای بهروزرسانیشده روسیه را تأیید کرد. این اصلاحات جدید بیان میکند اگر روسیه هدف حمله متعارفی قرار گیرد که با حمایت یک کشور مجهز به سلاح هستهای انجام شده باشد، ممکن است به فکر استفاده از سلاحهای هستهای باشد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز سهشنبه ۱۹ نوامبر (۲۹ آبان ۱۴۰۳) فرمانی را به امضا رساند که به موجب آن، مسکو از این پس اجازه خواهد داشت تا علیه «یک کشور غیرهستهای» به شرط اینکه آن کشور از حمایت قدرتهای هستهای برخوردار شده باشد، از تسلیحات هستهای خود استفاده کند.
این تصمیم با هزارمین روز از عملیات نظامی روسیه در اوکراین مصادف است و یک روز پس از موافقت واشنگتن برای استفاده کییف از موشکهای دوربرد آمریکایی علیه تأسیسات نظامی روسیه در خاک روسیه گرفته میشود.
این دکترین به روز شده هستهای روسیه، تهدیداتی که کرملین را به فکر حمله هستهای وادار میکند، ترسیم میکند و بیان میکند که هر گونه حمله با موشکهای متعارف، پهپادها یا هواپیماهای دیگر میتواند مطابق با این معیارها در نظر گرفته شود.
همچنین گفته شده است که هرگونه تجاوز به روسیه توسط کشوری که عضو یک ائتلاف است، از دید مسکو به عنوان تجاوز به روسیه توسط کل آن ائتلاف تلقی خواهد شد.
کرملین پیشتر در روز سهشنبه اعلام کرده بود که تغییراتی در دکترین هستهای روسیه تنظیم شده و در صورت لزوم رسمیت خواهد یافت. این امر نگرانی مسکو در مورد تصمیم اخیر آمریکا در مورد حملات موشکی از اوکراین را نشان میدهد.
دمیتری پسکوف، دبیر مطبوعاتی کرملین در اظهاراتی که روز سهشنبه منتشر شد، به خبرگزاری دولتی تاس گفت: «[اصلاحات دکترین هستهای روسیه] اساساً آماده است و در صورت لزوم رسمیت خواهند یافت.»
۱۰۰۰ روز جنگ و تصرف سرزمینهای اوکراین
کرملین روز دوشنبه خبرهای منتشر شده غیررسمی در خصوص تصمیم دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده مبنی بر اجازه دادن به اوکراین برای شلیک موشکهای آمریکایی به عمق روسیه را «بیپروا» خواند و هشدار داد که مسکو تلافی خواهد داد.
روسیه که ۱۰۰۰ روز پیش تهاجم تمام عیار خود به اوکراین را آغاز کرد، بارها هشدار داده است که غرب از طریق بازی با محدودیتهایی که یک قدرت هستهای ممکن است تحمل کند یا نه، با آتش بازی میکند.
ولادیمیر پوتین در ماه سپتامبر گفت که مجوز غرب در مورد استفاده کییف از موشکهای دوربرد به معنای «مشارکت مستقیم کشورهای ناتو، ایالات متحده و کشورهای اروپایی در جنگ اوکراین» است، چرا که عملا زیرساخت های نظامی و پرسنل ناتو در هدف گیری و شلیک موشکهای یاد شده دخیل خواهند بود.
تصمیم جو بایدن پس از رایزنیهای چندین ماهه ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین برای استفاده از سلاح های آمریکایی برای حمله به سایتهای نظامی روسیه در اعماق خاک روسیه اتخاذ شد.
رویترز گزارش داده است که تصمیم ایالات متحده عمدتاً در پاسخ به استقرار نیروهای زمینی کره شمالی در خاک روسیه گرفته شده است.
روسیه جنگ خود در اوکراین را یک «عملیات ویژه نظامی» میخواند، در حالی که کییف و متحدان غربیاش آن را یک «غصب سرزمینی بیدلیل و امپریالیستی» مینامند.
نیروهای روسی هم اکنون حدود یک پنجم خاک اوکراین را در تصرف خود دارند و اخیراً به سرعت در حال پیشروی سرزمینی هستند. هزاران نفر در جنگ کشته شده اند که اکثریت قریب به اتفاق آنها اوکراینی هستند.
پوتین تنها چند هفته قبل از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر دستور داد که دکترین هستهای روسیه را تغییر دهند تا بگوید هر حمله متعارف به روسیه با کمک یک قدرت هستهای میتواند به عنوان حمله مشترک به روسیه در نظر گرفته شود.
پسکوف روز سه شنبه به خبرگزاری تاس گفت که مسکو آماده عادی سازی روابط خود با واشنگتن است. دبیر مطبوعاتی کرملین افزود «با این حال، ما نمی توانیم و قصد آن را هم نداریم که این تانگو را به تنهایی برقصیم.»
2 پاسخ
۱ – تنها کشوری که تاکنون از سلاح هسته ای علیه یک کشور غیر هسته ای استفاده کرده است، امریکاست. (بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی)
2 – هر دو قدرت بزرگ هسته ای (پیمان ورشو و ناتو) همواره در دوران جنگ سرد از یک سری خطوط قرمز تجاوز نمی کردند.
3 – سیستم جهانی سرمایه داری برای رفع بحران اقتصادی و اجتماعی خود نیازمند به یک جنگ منطقه ای و یا حتی جهانی است. ولی آنچه تاکنون مانع از جنگ جهانی شده همانا وجود سلاح های هسته ای در روسیه و چین و سایر کشورهای غیر همسو میباشد.از نظر تبلیغاتی نیز به شدت خواستار آن هستند که یکی ار کشورهای غیر همسو از این نوع سلاح ها استفاده کند تا خود را بعنوان ناجی و صلح دوست معرفی نماید. بر این اساس در جنگ روسیه و اوکراین شرایطی را بوجود آورده اند که روسیه ناگزیر به استفاده از سلاح هسته ای <> شود.
4 – استفاده روسیه از سلاح هسته ای موجب آن میشود که امپریالیسم جهانی در استفاده از این نوع سلاح ها در سایر کشورهای جهان دست باز پیدا کرده و بی آنکه مخالفت احتمالی افکار عمومی را داشته باشند، مورد استفاده قرار دهند.
5 – نقش ما مردم در کل جهان چیست؟ آیا با سکوت و یا همراهی خود با سیاستگزاران جنگ طلب آمریکایی و دادن مجوز استفاده از موشکهای آمریکایی و غربی به عمق خاک روسیه، خود را میزبان تشعشعات هسته ای میکنیم؟
6 – دیر نیست که رژیم کودک کش آپارتاید اسراییل نیز از این سلاح ها علیه سوریه یا عراق یا لبنان و یا ایران و …. استفاده کند.
در چنین شرایط جهانی که توسط امپریالیسم جهانی و جنگ طلبان به جهان تحمیل شده است، چه کار باید کرد؟
اگرچه پوتین ممکن است از تهدید به استفاده از سلاح هستهای برای بازدارندگی و تقویت موقعیت خود در مذاکرات یا جنگ استفاده کند، احتمال استفاده واقعی از بمب هستهای در جنگ اوکراین کم است. این اقدام هزینههای انسانی، اقتصادی، و سیاسی سنگینی خواهد داشت که ممکن است برای پوتین و روسیه بیش از حد بالا باشد. در عین حال، این تهدید ممکن است بهعنوان یک ابزار فشار به کار رود تا دیگر کشورها را از اقدامات شدیدتر در برابر روسیه بازدارد.