دهها نفر از رهبران جهان برای شرکت در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل موسوم به کاپ ۲۹ (COP29) در جمهوری آذربایجان گرد هم آمدند. بااینحال در نشست امسال بسیاری از مقامهای عالیرتبه غایب خواهند بود. به گزارش خبرگزاری فرانسه، انتظار میرود بیش از ۷۵ رهبر جهان دو روز در باکو حضور داشته باشند، اما سران برخی از قدرتمندترین و آلایندهترین اقتصادها در نشست امسال حضور ندارند؛ آنچه فعالان محیط زیست را از نتیجهبخشنبودن تصمیمهای کاپ ۲۹ نگران کرده است. از میان اعضای گروه ۲۰، متشکل از قدرتمندترین کشورهای جهان در زمینه اقتصاد که مسبب تولید تقریبا ۸۰ درصد از گازهای گلخانهای شناخته میشود، فقط تعداد انگشتشماری در نشست باکو حاضر خواهند شد.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، از حاضران در این اجلاس خواهد بود.
اد میلیبند، وزیر انرژی دولت او، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما معتقدیم امنیت آبوهوا، امنیت ملی است».
جو بایدن رئیسجمهوری ایالات متحده، شی جینپینگ رهبر چین، نارندرا مودی نخستوزیر هند، اولاف شولتز صدراعظم آلمان و امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه، از جمله رهبران گروه ۲۰ غایب در این رویداد هستند.
حضورنیافتن جو بایدن از یک سو و انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهلوهفتمین رئیسجمهوری آمریکا از سوی دیگر، سبب شد در روز افتتاحیه کاپ ۲۹ موضوع نقش ایالات متحده در اقدامهای اقلیمی به یکی از مهمترین مباحث تبدیل شود. ازاینرو نماینده واشنگتن در زمینه تغییرات اقلیمی تلاش کردند به کشورهای حاضر در باکو اطمینان دهند انتخاب مجدد ترامپ به تلاشهای آمریکا برای مقابله با گرمایش جهانی پایان نمیدهد.
سایمون استیل، نماینده سازمان ملل متحد نیز خواستار همبستگی کشورها برای مقابله با تغییرات اقلیمی شد و از کشورهای حاضر در کاپ ۲۹ خواست «نشان دهند همکاری جهانی ادامه خواهد یافت».
الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان، در سخنرانی افتتاحیه این اجلاس نفت و گاز را «هدایای الهی» توصیف کرد و گفت: «نفت، گاز، باد، خورشید و دیگر منابع طبیعی هدایای خداوند هستند و نباید از کشورهای دارنده آنها به دلیل فروش این منابع به بازار انتقاد کرد».
مختار بابایف، رئیس بیستونهمین اجلاس تغییرات اقلیمی سازمان ملل، در سخنانش از موفقیتهای گذشته استقبال کرد اما درعینحال، تأکید کرد برای رسیدن به نتیجه مطلوب، اقدامهای بسیار بیشتری لازم است.
به نظر میرسد درباره گامهای لازم کشورها برای حفاظت از محیط زیست مذاکرات پرتنشی در اجلاس باکو انجام شود اما اولویت اصلی کاپ ۲۹ دستیابی به توافق برای افزایش بودجه لازم بهمنظور اقدامهای آبوهوایی در کشورهای درحالتوسعه است. کارشناسان تأکید دارند که کشورهای درحالتوسعه در ایجاد تغییرات اقلیمی کمترین مسئولیت را دارند، اما بیشتر از همه در معرض عواقب ناشی از تغییرات اقلیمی از جمله خطر بالاآمدن آب دریاها، گرمای شدید و شوکهای اقتصادی ناشی از این مسائل، قرار دارند.
برخی اصرار دارند که در نشست امسال تعهد ۱۰۰ میلیارد دلاری فعلی ۱۰ برابر شود تا بتواند هزینههای لازم را برای روآوردن به انرژی پاک و سازگاری با شوکهای اقلیمی پوشش دهد. بابایف، رئیس کاپ ۲۹ و از مدیران سابق صنعت نفت، به مذاکرهکنندگان گفت که ممکن است برای تحقق اهداف محیطزیستی به تریلیونها دلار نیاز باشد، اما رقمی بالغ بر صدها میلیارد دلار «واقعبینانهتر» است.
کشورهای درحالتوسعه هشدار میدهند که بدون منابع مالی کافی، برای تحقق اهداف اقلیمی بلندپروازانه توان اقدام ندارند. در همین حال، گروه کوچکی از کشورهای توسعهیافته که درحالحاضر به صندوق تغییرات اقلیمی کمک مالی میکنند، درخواست کردهاند کشورهای ثروتمند و تولیدکنندگان اصلی گازهای گلخانهای، از جمله چین و کشورهای خلیج فارس، در این زمینه نقش داشته باشند؛ موضوعی که پکن قاطعانه رد کرده است.