رضا پهلوی و مسئولیت خون جوانان – بهروز ورزنده

نبردی که بهایش جان مردم بود

وقایع اخیر ایران یک اعتراض ساده نبود؛
یک قتل‌عام گسترده بود.

هزاران جوان ایرانی جان باختند، ده‌ها هزار نفر بازداشت شدند، و شمار نامعلومی امروز زیر شکنجه‌اند یا در انتظار احکام سنگین و اعدام. مسئولیت مستقیم این جنایت‌ها، بدون تردید، بر عهدهٔ جمهوری اسلامی، سپاه، بسیج و شخص علی خامنه‌ای است.
اما این تمام حقیقت نیست.

رضا پهلوی در جایگاه یک «رهبر خودخوانده»، با مصادرهٔ یک جنبش مسالمت‌آمیز و دموکراتیک مردمی، با نادیده‌گرفتن و کنارزدن دیگر نیروهای سیاسی، و با اتکا به حمایت و مداخلهٔ قدرت‌های خارجی، عملاً مسیر مبارزهٔ مدنی را به سوی اعلان جنگ سوق داد.
اعلان جنگ به رژیمی که آشکارا نشان داده است برای حفظ قدرت، از هیچ سطحی از خشونت ابا ندارد.

او در جایگاه یک «رهبر خودخوانده»، مردم را به تصرف خیابان‌ها و حتی ساختمان‌های دولتی فراخواند؛ آن هم بدون سازماندهی، بدون ابزار، بدون پشتوانهٔ لجستیکی، و بدون هرگونه محاسبهٔ تاکتیکی یا استراتژیک.

این نه «مقاومت» بود و نه «مبارزه».
این اعلان جنگِ بی‌پشتوانه بود.

مقاومت بدون سازمان، بدون ابزار، بدون افق روشن و بدون پاسخ‌گویی، نام دیگری جز قربانی‌سازی سیاسی و خیانت ندارد.

نتیجه روشن بود:
کشتار هزاران نفر، بازداشت ده‌ها هزار نفر، و ویرانی زندگی هزاران خانواده.

اما واکنش او چه بود؟
در پاسخ به پرسش خبرنگاری دربارهٔ عواقب چنین دعوتی، با خونسردی و بدون کوچک‌ترین نشانه‌ای از مسئولیت‌پذیری گفت:
«هر جنگی تلفاتی هم دارد».

این جمله لغزش زبانی نیست؛
اعتراف به وقوفِ قبلی به نتیجه است.

کسی که ماهیت جمهوری اسلامی، سابقهٔ کشتارها، و توازن قوای موجود را می‌شناسد، دقیقاً می‌داند چنین فراخوانی به چه بهایی تمام خواهد شد.

و پس از آن چه شد؟
انکار دعوت، عقب‌نشینی لفظی، و شانه خالی‌کردن از مسئولیت.

این دیگر صرفاً بی‌کفایتی سیاسی نیست؛
وقاحت و بی‌مسئولیتی آشکار است.

کدام رهبر مسئول، مردمی بی‌سلاح و بی‌تجربه را به تسخیر خیابان‌ها و ساختمان‌های دولتی دعوت می‌کند، آن هم در برابر حکومتی که صریحاً اعلام کرده برای بقای خود از کشتار ابایی ندارد؟
کدام عقل سیاسی چنین «نبرد نهایی»‌ای را بدون ابزار، بدون طرح و بدون افق واقعی تصور می‌کند؟

برنامه چه بود؟
آیا قرار بود با اشغال چند خیابان و ساختمان دولتی، سپاه، ارتش و ماشین امنیتی تسلیم شوند و «نبرد آخر» به نتیجه برسد و «پهلوی بازگردد»؟

آیا این همان «رهبری درخشان» وعده‌داده‌شده بود؟

اگر این اقدام از سر ناآگاهی بوده، فاجعه است.
و اگر آگاهانه بوده، جنایت سیاسی است.

در سیاست و حقوق، مسئولیت فقط با «دستور مستقیم» ایجاد نمی‌شود.
فراخوان، تحریک و مشروعیت‌بخشی به کنشی که نتیجهٔ قابل پیش‌بینی آن کشتار است، خود منشأ مسئولیت است.

رهبری یعنی پذیرش مسئولیت.
کسی که مردم را به خیابان می‌فرستد، شریک خون ریخته‌شده در همان خیابان‌هاست.
نمی‌توان مردم را قربانی کرد و سپس با چند جملهٔ مبهم، دست‌ها را از خون شست.

تاریخ ایران بارها نشان داده است که فاجعه فقط از دل استبداد حاکم زاده نمی‌شود؛
گاه از دل رهبری‌های منجی‌محور، شتاب‌زده و بی‌پاسخ‌گو در سوی مخالف نیز زاده می‌شود.

همان‌گونه که تاریخ نام خمینی و خامنه‌ای را در دفتر سیاه خود ثبت خواهد کرد،

نام رضا پهلوی را نیز به‌عنوان رهبر خودخوانده‌ای که با توهم رهبری، بی‌مسئولیتی سیاسی و آگاهی قبلی از نتیجهٔ مرگبار فراخوان‌هایش، هزاران جوان را قربانی جاه‌طلبی سیاسی خود کرد، ثبت خواهد کرد.

این متن از سر خشم نوشته نشده است؛
از سر ضرورت ثبت حقیقت نوشته شده است.

حقیقت—حتی اگر سال‌ها سرکوب شود—در حافظهٔ جمعی می‌ماند؛
و حافظهٔ جمعی، دیر یا زود، حساب خون را از شعار جدا می‌کند.

بهروز ورزنده
۳۰ دی ۱۴۰۴

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

10 پاسخ

  1. دوستان اخبار روزی، با درود و عرض خسته نباشید، سپاس بابت نشر دیدگاه کاربرانی مانند “اقلیتی سابق” که این روزها با شنیدن جاوید شاه و … از کمینگاه های خود بیرون خزیده و فعال شده اند. همانطور که سال ۱۴۰۲ پرویز ثابتی در سواحل فلوریدا آفتابی شد و پرچم خونین ساواک را برافراشت.
    “اقلیتی سابق” همانی است که روزی از دیوار “لانه جاسوسی” با شعار درود برخمینی بالا رفت و حالا با پرچم اسراییل جلوی سفارت امریکا با شعار جاوید شاه دست به دامان ترامپ شده؟!؟!
    هر چقدر جیغ میزنند بهتر صدای “دموکراسی خواهی” شان شنیده می‌شود.اینان ۴ دهه با قمه های تیز شده و خونین خود منتظر چنین روزهایی بوده اند!تا راه شاه و شیخ در کشتار انسانیت و آزادیخواهی و برابری طلبی را ادامه دهند. استالین مقابل اینها باید لنگ بیاندازد…

  2. ر.پ بردوش مشاور“اقلیتی سابق“تواب و مربع “قاسمی نژاد،کیانی،اعتمادی،شیبانی راد” بعداز ”بمبهای آزادیبخش”بی بی در کاخ سعدآبادمستقر ومثل خمینی آب و برق را مجانی خواهد کرد؟؟همانطور که خمینی خدعه کرده وخود را طلبه ای معرفی میکرد که در قم اقامت و قول میدادکه مارکسیستها نیز آزاد خواهند بود.قول آب،برق،اتوبوس مجانی و خانه میداد.ولی بر دوش سیا-هایزر برتخت جماران تکیه و از۲۳بهمن با خلخالی ها شمشیر از نیام کشید و تا زمان مردن دستور و فتوای قتل و مرگ صادر نمود!
    رضا “پدرملت” هم میگه:”بارها گفته‌ام،بدنبال پُست و مقام سیاسی نیستم!”او نیز چماقداران فاشیست خود را به اسرائیل فرستاده تا از نتانیاهوی کودک کش و جنایتکار تکنولوژی تهیه آب و برق برای فردای فرمانروایی خود بیاموزند.پناه بردن از فاشیسم شیعی به فاشیسم سلطنت!اینا تنها دسته ای هستند که زیر پرچم ساواک فتوای مرگ بر مخالف سرداده و اگر به قدرت برسد چه ها که نخواهد کرد؟؟اقلیتی سابق و ر.پ باید دستبوس رژیم ملایی باشندکه خاورانها را باخون چپها و…شست

  3. *اگر به “کهنسال” هم دوتا تلویزیون۲۴ساعته و اینهمه سایتهای اینترنتی و پول تپل بدی و آمریکا- اسرائیل هم زیر بغلش رامیگرفتند و شانس هم میداشت که پسر شاه سابق بود الان در ایران مردم شعار میدادند”:«این آخرین نبرده “کهنسال” برمیگرده »” تا ستاد اجرایی فرمان امام؛استان قدس رضوی؛بنیاد پهلوی و ۱۵ خرداد و مستضعفین؛….را پس بگیره!
    *مائو در راهپیمایی طولانی تاریخی خود پیاده هزاران روستا را درنوردید و میلیونها کشاورز را همراه کرد.کنار آنان بود و زیر بمباران آمریکایی و ژاپنیها
    *خسرو روزبه:”شما دور هستید و نمیدانید کثافتکاری و ضعف عده‌ای از (رهبران) چقدر انعکاس بد داشته و ایجاد یأس کرده.من وظیفه‌ی خود میدانم به قیمت جان خود این سقوط روحیه را جبران کنم.من در ایران ماندم تا علیرغم همه خطرات جانی کاری را که امثال….انجام ندادند انجام دهم”
    *زن؛جوان؛کارگر؛مزدبگیر؛بازنشسته…۴۷سال کف خیابان؛زندان؛کارخانه برای نان؛سرپناه؛آزادی جان داده.نوه رضا خان قلدر۱روز کار نکرده میگه ۲ روز بیاییدکف خیابان

    1. نعوذبالله، کهنسال برمیگرده؟ خدا اون روز رو نیاره به قول مسلمانان. آمدن کهنسال ها همانا و زنده شدن روح استالین هم همان. درضمن جوابت را پای همان مقاله دادم یا منتشر نمیشه یا نمیشه ارسال کرد در این سایت مثلا چپی با فلسفه رعایت آزادی بیان. سالی که نکوست ( سایت اخبار روز ) از بهارش؟؟؟ پیداست، چپ های سنتی کمونیست بدجوری دارن از چشمان انقلابیون تازه به میدان آمده می‌افتند. کهنسال به این هم فکر کردی رضا پهلوی میلیاردر میتونه زندگی در رفاه و آسایش در بهترین جای زیبا دنیا هم داشته باشد و بگوید سرنوشت ایران به من ربطی ندارد و بی اعتنا باشد ولی از خوشی و تفریح خودش گذشته حیونکی تا شاید مردم ایران از شر رژیم شیعه فاشیستی نجات یابند. امثال تو چوب لای چرخ انقلاب براندازی رژیم ملایی کردن را فقط بلدند. بدون هم‌راهی کهنسالی هم شاید ر. پ. موفق شد که فعلا جلو افتاده!
      در جواب به نیک گرامی، تشکر از جوابت و ممنون از حضورت در این سایت بیابانی که کفش کهنه نیک نعمت است. زنده باشی جانم!

  4. با درود
    توفان ٲغاز شده بعضی ها به پناهگاه خود پناه برده اند و دلایل خود را از قبیل ، صدا گذاری ، ربودن جنبش، و زیردست وپا ، مامورین موساد، گذار مسالمت امیز ، نبود خواسته های مدنی و……. اعلام می کنند ، ولی نمی دانند که مردم به دل توفان زده اند .
    واز این توفان گذر خواهند کرد .
    این توفان به پناهگاه هم رحم نخواهد کرد .

  5. سازمان ها و احزاب چپ و جمهوری خواه ۴ دهه فرصت داشتند تا جمهوری خواهی راتبدیل به خواستی فراگیر و ملی کنند تا سلطنت طلبی به حاشیه رانده شود اما به جای ان با دعواهای حیدری نعمتی و پراکندگی و گاه با زدن همدیگر وضعیتی ایجاد کردند که مردم به جان امده خواهان بازگشت سلطنت و رضا پهلوی شده اند .سخن شما درباره این که رضا پهلوی را مسئول دوم خون ریزی ها می دانید از نظر سیاسی درست نیست زیرا اپوزیسیون همه جا در هنگام پیکار با استبداد می داند که در نبرد نان و حلوا پخش نمی کنند مائو در جایی نوشت «انقلاب نه مجلس مهمانی است ونه مقاله نو یسی نبرد خونینی است که دران دو طرف برای پیروزی حان می دهند و جان می ستانند»ـ نقل به معنی ـ نازی ها در دوران اشغال فرانسه افراد بیگناه را گروگان می گرفتند و به رهبران حزب کمونیست اخطار می دادند که اگر خود را تسلیم نکنند در برابر هریک روزی ده تن گروگان را اعدام می کنیم البته قیاس معال فارق است اما می توان گفت رهبری حزب مسئول دوم این اعدام هابودند؟ .

  6. همین گونه تحلیل های فاقد بینش سیاسی و اجتماعیست که محبوبیت رضا پهلوی را افزایش میدهد. مصادره یک جنبش, کنار زدن و نادیده گرفتن دیگر نیرو های سیاسی یعنی چه؟ رضا پهلوی و یا هر کس دیگری چگونه میتواند رهبری شما را کنار بزند؟چگونه میتوان جنبشی را مال خود کرد؟ چرا این شیوه ها را به سازمان مورد نظر خود یاد نمیدهید؟ در این تظاهرات شما نام چه کسی بجز پهلوی را شنیده اید؟ حال اگر مردم به غلط به رضا پهلوی به عنوان رهبر خود مینگرند شما خود یا کاندید خود را به آنان معرفی کنید تا خونشان به زمین ریخته نشود. میفرمایید ” مسئولیت مستقیم این جنایت‌ها، بدون تردید، بر عهدهٔ جمهوری اسلامی، سپاه، بسیج و شخص علی خامنه‌ای است.اما این تمام حقیقت نیست.” نخیر, این تمامی حقیقت است و بیش از آن نق زدن های عصبی است از اینکه چرا ملت, رضا پهلوی را به من مبارز و زندان کشیده و شکنجه شده ترجیح داده است.

    1. نیک گرامی! با اکثر نظراتت موافقم و اینبار هم فرمایشاتت تا حدودی درست است ولی این انتقاد به رضا پهلوی دوم وارد است که چرا پیش از فراخوان دادن او که مردم به خیابان بریزند حمایت خودش و معترضین توسط ترامپ را سفت و محکم نکرده بود و فکر میکرده راهپیمایی علیه رژیم توی خیابان‌های تهران مثل قدم زدن تفریحی در پارک ملت تهران است. ما با یک حکومت ایدئولوژیکی وحشی اسلامی طرف هستیم که برای حفظ قدرت حاضر است حتی میلیونها ایرانی بکشد تا بیضه اسلام در ایران به خطر نیفتاد. درافتادن با چنین رژیمی جنایتکار و خشونت سیرت با کم تجربگی رضا پهلوی بدون حمایت خارجی باعث ریخته شدن خون مردم معترض میشود. بیانه هایش هم ضعیفند طوریکه گویا فقط نمایش قدرت و نقش مهم بودن و جلب توجه کردن است وگرنه کسی که مردم را به خیابان می‌کشاند تدابیری هم برای حفظ جان شان میکند تا تلفات جانی مردم سنگین و بالا نباشد، وگرنه سرکوب موفق آمیز رژیم شیعه فاشیستی ملاها باعث ناامیدی و سرخوردگی جنبش براندازی رژیم و ترس معترضان می‌شود.سلامت باشی!

      1. با تشکر از پاسخ شما. بنده با نظر شما موافقم و از ضعف های رضا پهلوی آگاهم اما توقع من از چپ با تجربه جهانی از مبارزات و قیام ها است که چرا با راهنمایی های خود بی تجربگی رضا پهلوی را برای حفاظت از جان مردم و پیروزی مردم جبران نمیکند. متاسفانه بنظر میرسد تصور چپ در این است که پیروزی این جنبش پیروزی پهلویست و به همین علت مردم را از تجربیات گرانبهای خود محروم کرده و کارنامه بدی از عدم راهنمایی و حمایت از مردم در این نبرد بجا خواهد گذاشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آگهی