یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳

یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳

حمله موشکی مافوق صوت روسیه به اوکراین؛ هشداری جدی به «غرب بی‌پروا»

کرملین روز جمعه اعلام کرد حمله موشکی جدید روسیه به اوکراین با استفاده از موشک بالستیک مافوق صوت، پیامی به غرب است مبنی بر اینکه مسکو در برابر اقدامات «بی‌پروا»ی غرب در حمایت از اوکراین، واکنشی سخت خواهد داشت.

پاسخ به حمایت نظامی غرب از اوکراین
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، یک روز پس از سخنرانی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اظهار داشت این حمله در واکنش به استفاده اوکراین از موشک‌های آمریکایی و بریتانیایی برای هدف‌قرار‌دادن خاک روسیه صورت گرفته است. وی گفت: «تصمیمات و اقدامات بی‌پروای کشورهای غربی که موشک تولید و به اوکراین ارسال می‌کنند و سپس در حملات به خاک روسیه مشارکت دارند، نمی‌تواند بدون پاسخ بماند.»

پسکوف افزود: «روسیه توانایی‌های خود را به وضوح نشان داده است و در صورتی که نگرانی‌های ما در نظر گرفته نشود، اقدامات تلافی‌جویانه بیشتری انجام خواهد شد.»

حمله به تأسیسات نظامی اوکراین
پوتین اعلام کرده که این موشک جدید، که «اورشنیک» یا «فندق» نام دارد، به یک تأسیسات نظامی در شهر دنیپرو در اوکراین اصابت کرده است. این شهر محل استقرار شرکت موشکی و فضایی اوکراین، پیودنمش (یا به زبان روسی یوژماش)، است. وزارت دفاع روسیه نیز تأیید کرد تمامی کلاهک‌های این موشک اهداف تعیین‌شده را با موفقیت مورد اصابت قرار داده‌اند و این اولین استفاده موفقیت‌آمیز از این موشک در میدان جنگ بوده است.

واکنش اوکراین و کشورهای غربی
ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، استفاده روسیه از این موشک جدید را «تشدید واضح و شدید» در جنگ دانست و خواستار محکومیت جهانی این اقدام شد.

در این میان، پسکوف تأکید کرد که روسیه از نظر فنی ملزم به هشدار دادن به ایالات متحده درباره این حمله نبوده است، زیرا موشک استفاده‌شده میان‌برد بوده و بین‌قاره‌ای محسوب نمی‌شده است. با این حال، مسکو سی دقیقه پیش از پرتاب، آمریکا را از این اقدام مطلع کرده است.

دعوت به گفتگو یا ادامه مسیر تشدید تنش؟
پسکوف اظهار داشت که پوتین همچنان برای گفتگو آماده است، اما دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، ترجیح می‌دهد به تشدید تنش ادامه دهد. وی افزود: «رئیس‌جمهور روسیه در سخنرانی دیروز خود بار دیگر آمادگی خود را برای هرگونه تماس، چه برای کاهش تنش و چه برای رسیدن به مسیری صلح‌آمیز، اعلام کرد.»

پوتین در سخنان خود تأکید کرده بود که اگر غرب اجازه دهد اوکراین از موشک‌های دوربرد ساخت غرب برای حمله به خاک روسیه استفاده کند، این اقدام ماهیت و دامنه درگیری را تغییر خواهد داد و مسکو را مجبور به اتخاذ تصمیمات «مناسب» در برابر این تهدیدات خواهد کرد.

پیام روسیه به آمریکا
پسکوف ابراز امیدواری کرد که پیام مسکو توسط آمریکا دریافت و درک شده باشد. وی گفت: «بیانیه دیروز رئیس‌جمهور پوتین بسیار جامع، واضح و منطقی بود و ما اطمینان داریم که دولت کنونی واشنگتن فرصت آشنایی با این بیانیه و درک آن را داشته است.»

حمله موشکی مافوق صوت روسیه به اوکراین؛ سرعتی فراتر از ۱۳ هزار کیلومتر بر ساعت

مقامات اوکراینی روز جمعه در نخستین ارزیابی عمومی از حمله موشکی جدید روسیه به شهر دنیپرو اعلام کردند که این موشک مافوق صوت با سرعتی بیش از ۱۳ هزار کیلومتر بر ساعت حرکت کرده و تنها ۱۵ دقیقه پس از پرتاب به هدف خود برخورد کرده است.

مشخصات فنی موشک جدید

اداره اصلی اطلاعات نظامی اوکراین (HUR) در بیانیه‌ای اعلام کرد: «زمان پرواز این موشک روسی از لحظه پرتاب از منطقه آستاراخان تا برخورد در شهر دنیپرو ۱۵ دقیقه بود.» این موشک دارای شش کلاهک بود که هر کدام با شش مهمات فرعی تجهیز شده بودند و سرعت آن در مرحله نهایی مسیر بیش از ماخ ۱۱ (۱۳,۶۰۰ کیلومتر بر ساعت) بوده است.

ماخ معیاری برای سنجش سرعت‌های فراصوتی است و ماخ ۱۱ به معنای سرعتی ۱۱ برابر سرعت صوت است. بر اساس اطلاعات ارائه‌شده، این موشک احتمالاً متعلق به سامانه موشکی «کدر» است که با سامانه اورشنیک مرتبط بوده و اولین بار در ژوئن ۲۰۲۱ آزمایش شده است.

به گفته وادیم اسکیبیتسکی، معاون رئیس HUR، روسیه احتمالاً حداقل ۱۰ موشک دیگر از این نوع برای آزمایش در اختیار دارد که پیش از ورود به مرحله تولید انبوه استفاده خواهند شد.

واکنش بین‌المللی

ابتدا اوکراین اعلام کرد که این حمله با موشک بالستیک قاره‌پیما انجام شده است، اما مقامات ایالات متحده و ناتو این ادعا را رد کرده و تأیید کردند که این موشک در دسته موشک‌های بالستیک میان‌برد قرار دارد.

وزارت خارجه اوکراین روز پنجشنبه از جامعه بین‌المللی خواست تا به این حمله واکنش سریع نشان دهد. در همین راستا، قرار است روز سه‌شنبه نشست اضطراری ناتو با حضور اوکراین در مقر این سازمان در بروکسل برگزار شود تا درباره این حمله بحث و بررسی صورت گیرد.

این حمله، که به گفته تحلیلگران نظامی می‌تواند نقطه عطفی در جنگ باشد، نگرانی‌ها را درباره تشدید تنش‌ها میان روسیه و کشورهای غربی افزایش داده است.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *