یکشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۴

کابینه لبنان طرح ارتش برای انحصار سلاح در دست دولت را تصویب کرد


منابع «العربیه» از تصویب طرح‌ تدوین‌شده ارتش لبنان برای انحصار سلاح در دست دولت این کشور خبر دادند. بنا بر این گزارش‌ها کابینه لبنان جمعه ۱۴ شهریور در جلسه‌ای که به ریاست جوزف عون، رئیس ‌جمهوری این کشور برگزار شد طرح ارتش برای انحصار سلاح‌ها در دست دولت را تصویب کرد.

در جریان این جلسه، برخی وزرای وابسته به آنچه «دوگانه شیعی» (حزب‌الله و جنبش امل) خوانده می‌شود، به نشانه اعتراض جلسه را ترک کردند.

پس از پایان جلسه، «بول مرقص» وزیر اطلاع‌رسانی لبنان اعلام کرد: «دولت از طرح ارتش برای انحصار سلاح استقبال کرده و بر لزوم گسترش حاکمیت دولت بر تمام مناطق کشور تأکید کرده است. بحث‌ها در مورد این طرح همچنان باز خواهد ماند.»

وی افزود: «هیچ سرمایه‌گذاری‌ای بدون انحصار سلاح در دست دولت صورت نخواهد گرفت. ما تعهداتی از کشورهای مختلف برای حمایت از ارتش دریافت کرده‌ایم.»

به گفته مرقص، نخست‌وزیر لبنان نیز تأکید کرده که «هرگونه اصلاحاتی باید با انحصار سلاح در دست دولت همراه باشد و رشد اقتصادی بدون امنیت امکان‌پذیر نیست.»

وزیر اطلاع‌رسانی لبنان همچنین حملات مداوم اسرائیل را محکوم کرد و افزود: «اسرائیل باید همان‌طور که لبنان به قطعنامه ۱۷۰۱ پایبند است، به آن متعهد بماند.»

او ادامه داد: «موضع ثابت ما حفظ امنیت در مرزهای جنوبی است، و هرگونه پیشرفت در اجرای طرح پیشنهادی آمریکا بستگی به اقدامات اسرائیل دارد. حملات اسرائیل مانع اجرای طرح انحصار سلاح شده است.»

مرقص در پایان تأکید کرد: «کابینه لبنان بر انحصار سلاح در دست دولت پافشاری دارد و تصمیم‌گیری درباره اعلان جنگ و صلح باید فقط در اختیار دولت باشد.»

او همچنین فاش کرد که «بحث و گفت‌وگوها درباره انحصار سلاح محرمانه باقی خواهند ماند، و ارتش طبق توانایی‌های خود اجرای طرح را آغاز خواهد کرد و گزارش ماهانه‌ای از روند اجرای آن ارائه خواهد داد.»

پیش از تصویب شدن طرح ارتش برای انحصار سلاح، یاسین جابر، وزیر دارایی و تامارا زین، وزیر محیط زیست؛ از جنبش امل و راکان نصرالدین، وزیر بهداشت؛ محمد حیدر، وزیر کار از حزب‌الله و فادی مکی (مستقل)، وزیر توسعه اداری به نشانه مخالفت از محل برگزاری جلسه هیئت دولت لبنان خارج شدند.

خروج پنج وزیر شیعه (از ۲۴ وزیر کابینه لبنان) پس از آن صورت گرفت که رودولف هیکل، فرمانده ارتش لبنان، وارد جلسه شد تا طرحی را که ارتش برای مصادره سلاح‌ها، از جمله سلاح‌های حزب‌الله، در عمل اجرا خواهد کرد، ارائه دهد.

این طرح بر اساس تصمیمی است که دولت لبنان در ۵ اوت تصویب کرده است. در حالی که هیچ گزارشی درباره جزئیات این طرح منتشر نشده است، دولت لبنان اجرای آن تا پایان سال را خواستار شده بود. در عین حال اما گزارش‌های رسانه‌ای از طرحی سخن گفتند که طی ۱۵ ماه به اجرا درخواهد آمد.

این وزیران دوگانه شیعی امل- حزب‌الله پیش‌تر نیز جلسه دولت لبنان که در ۵ اوت به منظور بحث در مورد خلع سلاح حزب‌الله اختصاص داشت را ترک کرده بودند. در همین راستا، منابع «العربیه»، گزارش دادند وزیران «دو حزب شیعه» در حال بررسی دادن استعفا از دولت لبنان هستند، در حالی که فادی مکی استعفای خود را به عون تحویل داده است.

از سویی فؤاد السنیوره، نخست‌وزیر سابق لبنان در واکنش به اعتراض دوگانه شیعی به مصوبه دولت و طرح ارتش لبنان برای خلع سلاح گروه‌ها در این کشور طی اظهاراتی گفت: «ثابت شد که سلاح حزب‌الله نه از لبنان محافظت کرد و نه باعث بازدارندگی در برابر اسرائیل شد».

وی در اشاره به اعتراض حزب‌الله و حضور گروه فشار موتورسوار آن در خیابان‌های بیروت، افزود که حزب‌الله کماکان در حال انکار است و طرفداران آن همچنان لجاجت می‌ورزند.

السنیوره با تاکید این که دولت لبنان باید با مهارت و قاطعیت به کار خود ادامه دهد، افزود که استعفای وزرای دوگانه شیعی (جنبش امل- حزب‌الله) از دولت نباید پذیرفته شود.

این نخست‌وزیر سابق لبنان مصوبه انحصار سلاح به دست دولت را تصمیم حکومت لبنان دانست و تاکید کرد که دولت لبنان باید به اجرای مصوبه پایبند بماند.

جلسه روز گذشته دولت لبنان در رویارویی بین حزب‌الله، که مورد حمایت ایران است و از خلع سلاح خودداری می‌کند، و مخالفان آن، که به دنبال خلع سلاح آن در تلاشی با حمایت ایالات متحده هستند، نقطه عطفی حیاتی محسوب می‌شود.

درخواست‌ها برای خلع سلاح حزب‌الله از زمان جنگ ویرانگر سال گذشته با اسرائیل، که موازنه قدرت را پس از تسلط طولانی مدت این گروه بر کشور تغییر داد، رو به افزایش بوده است.

با وجود افزایش فشارها بر حزب‌الله، این حزب از پذیرش مصوبه دولت برای برچیدن زرادخانه تسلیحاتی این گروه خودداری کرده است و این امر شکاف بین آن و متحدش، جنبش امل، از یک سو و سایر گروه‌های سیاسی را عمیق‌تر کرده است.

جلسه هیئت دولت لبنان جمعه در حالی برگزار شد که حملات هوایی اسرائیل به جنوب لبنان در حال افزایش است و این مساله نگرانی‌ها را در لبنان از حملات بیشتر در صورت عدم تحویل سلاح‌های حزب‌الله افزایش داده است.

تنش‌های دیرینه در لبنان بر سر سلاح‌های حزب‌الله از زمانی تشدید شده است که دولت، به رهبری جوزف عون، رئیس جمهوری لبنان و نواف سلام، نخست‌وزیر این کشور در ۵ اوت به ارتش مأموریت دادند طرحی تدوین کند که به موجب آن تا پایان سال انحصار سلاح‌ها در دست دولت اجرایی شود.

شایان ذکر است که طرح ایالات متحده که ماه گذشته در بیروت مورد بحث قرار گرفت، شامل خلع سلاح حزب‌الله تا پایان سال و خروج اسرائیل و پایان عملیات نظامی آن در لبنان بود. این پیشنهاد همچنین احتمال حمایت اقتصادی ایالات متحده از لبنان را شامل می‌شد.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آگهی