حداقل هزینه خانوار به ۱۱.۵ میلیون رسید؛ بیش از حداقل دستمزد

حداقل هزینه خانوار به ۱۱.۵ میلیون رسید؛ بیش از حداقل دستمزد

بر اساس داده‌های مرکز آمار و محاسبات در مرداد ۱۴۰۴ هزینه حداقلی تأمین سبد خوراکی یک خانوار ایرانی به نزدیک ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است؛ رقمی که نه‌تنها از حداقل دستمزد مصوب سال جاری بالاتر است، بلکه با رشد ماهانه و نقطه به نقطه‌ای فراتر از تورم کل کشور، فشار معیشتی مضاعفی بر خانوارها و به ویژه اقشار آسیب‌پذیر جامعه وارد کرده است.

به گزارش اکو ایران، براساس محاسبات  و بر اساس گزارش «متوسط قیمت خوراکی‌های منتخب در مناطق شهری» مرکز آمار، در مرداد امسال تهیه لبنیات برای یک خانوار نزدیک به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه داشته است. بر اساس آن چه که قبلا  اشاره شد،  گروه لبنیات در جدول انستیتو تغذیه را به ۴ نوع کالای لبنی پرمصرف تقسیم کرده است.

اما لبنیات تنها گروه خوراکی نبوده که در مردادماه شاهد افزایش قیمت بوده و سهم بالایی از مخارج خوراکی را به خود اختصاص داده است؛ گوشت، میوه‌جات و برنج نیز نقش مهمی در تورم خوراکی ماه گذشته ایفا کرده‌اند.

براساس مقادیر توصیه شده، هر فرد باید در ماه ۲ کیلو و ۱۰۰ گرم برنج مصرف کند. اگر مبنا برنج خارجی درجه یک باشد، هزینه تامین این بخش از خوراک هر در مقیاس خانوار در مرداد سال جاری به ۶۳۹ هزار تومان رسیده است. گوشت گاو یا گوساله نیز برای هر خانوار یک میلیون و ۸۵۶ هزار تومان هزینه ایجاد کرده است. از طرفی، هر خانوار برای تامین حداقلی از میوه‌جات که پرتقال و سیب هستند باید به ترتیب ۸۲۹ هزار تومان و ۹۴۶ هزار تومان هزینه کند.

با توجه به مقادیری که گفته شد، هر خانوار در مرداد امسال برای تهیه این سبد خوراکی باید ۱۱ میلیون و ۱۰۵ هزار و ۷۰۴ تومان هزینه کند.
این رقم نسبت به تیرماه ۴.۱۸ درصد و نسبت به مرداد سال گذشته ۵۶ درصد رشد کرده است. بالاتر بودن رشد ماهانه قیمت این سبد نسبت به تورم ماهانه کل کشور (۲.۹ درصد) نشان می‌دهد که سرعت افزایش قیمت اقلام خوراکی اساسی و ضروری برای یک خانوار از سرعت افزایش قیمت کل اقلام سبد مصرف یک خانوار بالاتر بوده است.

همچنین با اینکه تورم نقطه به نقطه مردادماه سال جاری بالاتر از ۴۲ درصد معادل برآورد شده اما تورم حداقل هزینه سبد خوراک خانوارها در همین مدت ۵۶ درصد افزایش داشته است. از طرف دیگر حداقل حقوق تصویب شده در سال جاری برابر با ۱۰ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان بوده که اگر در خانواری تنها یک نفر مشغول به کار باشد، تامین خوراک مورد نیاز توسط یک فرد حداقل‌بگیر تقریبا ناممکن است. چرا که تامین سبد حداقل خوراک یک خانوار بیش از ۱۱ میلیون تومان هزینه در بر دارد.

 تأمین تغذیه سالم برای هر فرد مستلزم مصرف منظم گروه‌های متنوع غذایی است تا از ابتلا به بیماری‌های ناشی از سوءتغذیه جلوگیری شود. هزینه تهیه این اقلام غذایی، به دلیل ارتباط مستقیم با سلامت جسمی، حتی در شرایط کاهش درآمد نیز معمولا از سبد مصرفی خانوار حذف نمی‌شود.
در همین راستا، مراکز علمی برجسته کشور از جمله انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی و دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، الگویی تحت عنوان «سبد غذایی بهینه» طراحی کرده‌اند که ترکیبی استاندارد از گروه‌های غذایی ضروری برای تأمین نیازهای روزانه بدن ارائه می‌دهد. با استفاده از کلیات این سبد و مقادیر توصیه‌شده آن، سبد معیشت  را طراحی شده است.

برچسب ها

گزارش تازه مرکز آمار ایران از «شاخص قیمت مصرف‌کننده» نشان می‌دهد تورم نقطه‌به‌نقطه در دی‌ماه ۱۴۰۴ به ۶۰ درصد رسیده است؛ رقمی که از شتاب‌گرفتن کم‌سابقه گرانی در کشور حکایت دارد و زنگ خطر تازه‌ای برای معیشت خانوارها به صدا درآورده است. جهش تورم در دی‌ماه نشانه‌ای روشن از ورود اقتصاد خانوار به مرحله‌ای فاجعه‌بارتر است؛ جایی که افزایش قیمت‌ها دیگر «تدریجی» نیست، بلکه ضربه‌ای ناگهانی به سبد معیشت وارد کرده است

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

                                                                                                      شهر لیسبون ؛ یک صدا بر علیه رئال مادرید : بنفیکا ۰ رئال مادرید۱؛ از پرتاب سنگ و شیشه به اتوبوس رئال تا اعتراض شدید در ورزشگاه ؛ قتل عام در استانبول؛ برای مردم، مکلسفیلد؛ فقط یک تیم نیست؛ پناهگاه عاطفی است                                                                     

ادامه مطلب »

آگهی