یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴

یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴

تمدید مأموریت مای ساتو و هیأت حقیقت‌یاب حقوق بشر در امور ایران

شورای حقوق بشر سازمان ملل روز سوم آوریل (۱۴ فروردین)  با تصویب قطعنامه‌ای مأموریت هیأت حقیقت‌یاب درباره ایران را تمدید و گسترش داد. هیأت حقیقت‌یاب درباره ایران در واکنش به سرکوب مرگبار اعتراضات “زن، زندگی، آزادی” در سال ۱۴۰۱ تشکیل شد.

به گزارش دویچه وله، این هیأت بنا به مصوبه جدید اکنون مجاز است:

ادعاهای مربوط به نقض‌های اخیر و جاری جدی حقوق بشر را بررسی کند،

حقایق، شرایط و علل ساختاری این نقض‌ها را شناسایی کند،

شواهد را برای تسهیل پیگردهای قضایی آینده جمع‌آوری، یکپارچه‌سازی، تحلیل و حفظ کند.

 سارا حشاش، معاون منطقه‌ای سازمان عفو بین‌الملل در امور خاورمیانه و شمال آفریقا در واکنش به این قطعنامه گفت: «تمدید مأموریت گزارشگر ویژه درباره وضعیت حقوق بشر در ایران و هیأت حقیقت‌یاب، همراه با گسترش دامنه تحقیقات این هیأت، پاسخی حیاتی و دیرهنگام به درخواست‌های مداوم برای عدالت از سوی بازماندگان، خانواده‌های قربانیان و مدافعان حقوق بشر در ایران و تبعید است.»

نکته مهم این قطعنامه اینجاست که این مأموریت دیگر محدود به اعتراضات “زن، زندگی، آزادی” در سال ۱۴۰۱ نیست و اکنون می‌تواند سایر موارد اخیر یا جاری نقض جدی حقوق بشر و جرایم تحت قوانین بین‌المللی را بررسی کند. این امر نظارت بین‌المللی را از محدود شدن به یک دوره سرکوب خاص خارج کرده و به بررسی الگوهای مداوم نقض‌های جدی حقوق بشر می‌پردازد.

سارا حشاش افزود: «رأی امروز پیامی قوی به مقامات ایرانی، قضات، دادستان‌ها، نیروهای امنیتی و اطلاعاتی می‌فرستد که دیگر نمی‌توانند بدون خطر مواجهه با عواقب، به ارتکاب نقض‌های جدی حقوق بشر و جرایم تحت قوانین بین‌المللی ادامه دهند.»

به گزارش سازمان حقوق بشری عفو بین‌الملل، فراتر از تشدید نظارت جهانی، این سازوکار فرایندی حیاتی برای جمع‌آوری، تحلیل و حفظ شواهد مهم جهت پیگردهای کیفری آینده فراهم می‌کند و تلاش‌ها برای دستیابی به عدالت از طریق صلاحیت قضایی جهانی را تقویت می‌کند.

تلاش‌های بین‌المللی برای پایان دادن به مصونیت نظام‌مند مقامات ایران

سارا حشاش افزود: «این دستاورد نتیجه سال‌ها تلاش وکالت سازمان عفو بین‌الملل و جامعه حقوق بشر ایران برای ایجاد یک سازوکار دائمی و مستقل بین‌المللی است که به معضل مصونیت ساختاری بپردازد؛ مصونیتی که سال‌ها به مقامات ایرانی امکان ارتکاب نقض‌های جدی حقوق بشر و جرایم تحت قوانین بین‌المللی را داده است.»

او گفت که «دولت‌ها باید مقامات ایران را تحت فشار بگذارند تا به روند معمول خود در امتناع از همکاری با سازوکارهای حقوق بشری پایان دهند، دسترسی بدون محدودیت را به بازرسان مستقل اعطا کنند و از انتقام‌جویی علیه بازماندگان، خانواده‌های قربانیان و دیگر افرادی که با سازوکارهای سازمان ملل همکاری می‌کنند، دست بردارند.»

دیدبان حقوق بشر نیز اعلام کرد که تصویب این قطعنامه توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل برای ادامه هیأت حقیقت‌یاب درباره ایران و گسترش قابل توجه دامنه تحقیقات آن، گامی اساسی در جهت مقابله با بحران عمیق مصونیت از مجازات در ایران است.

تمدید مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران

شورای حقوق بشر سازمان ملل همچنین مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران را تمدید کرد. این گزارشگر نقش مهمی در واکنش به نقض‌های حقوق بشری در ایران ایفا کرده است، از جمله: صدور درخواست‌های فوری برای محافظت از افرادی که در خطر اعدام هستند و برجسته کردن سرکوب مداوم حقوق بشر توسط مقامات ایرانی.

قطعنامه شورای حقوق بشر همچنین توجه را به وضعیت اسفناک حقوق بشر در ایران جلب کرد و بر ادامه نظارت‌های بین‌المللی تأکید کرد.

در این قطعنامه به موارد زیر اشاره شده است: افزایش شدید اعدام‌ها در ایران، خشونت گسترده و تبعیض علیه زنان، دختران، و اقلیت‌های قومی، زبانی و مذهبی، چه به رسمیت شناخته شده و چه نشده، عدم پاسخگویی و مصونیت عاملان نقض‌های حقوق بشری در ایران.

شورای حقوق بشر از مقامات ایران خواست تا همکاری کامل و بدون محدودیت با گزارشگر ویژه و هیأت حقیقت‌یاب داشته باشند و به آن‌ها اجازه ورود به کشور را بدهند.

برچسب ها

بر اساس گزارش تازه‌ای که توسط سازمان ملل منتشر شده، حکومت ایران به طور فزاینده‌ای به نظارت الکترونیکی و گزارش‌های مردم برای شناسایی زنانی که از پوشیدن حجاب اجباری در اماکن عمومی سر باز می‌زنند، متکی شده است. این گزارش که روز جمعه چهاردهم مارس (۲۴ اسفند) منتشر شد، یافته‌های «هیات مستقل حقیقت‌یاب بین‌المللی» درباره جمهوری اسلامی ایران را ارائه می‌دهد. این هیات پیش‌تر در گزارش سال گذشته خود به این نتیجه رسیده بود که حاکمیت جمهوری اسلامی مسئول «خشونت فیزیکی»‌ است که در شهریور ۱۴۰۱ به مرگ مهسا امینی منجر شد. بازرسان سازمان ملل تشریح کردند که ایران به طور فزاینده‌ای به نظارت الکترونیکی متکی شده است. از جمله این اقدامات، استفاده از «پهپادهای نظارتی» برای زیر نظر گرفتن زنان در اماکن عمومی است

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن نظرات بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را محل تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. ديدگاه هایی که از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

توجه: کامنت هایی که بيشتر از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز باشند، به دليل نقض ضوابط حاکم بر بخش ديدگاه های اخبار روز منتشر نمی شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *