چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴

چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴

نوروز ارومیه و اهمیت نظریه‌ی ملت دموکراتیک – ریوار آبدانان

نوروز ارومیه و اهمیت نظریه‌ی ملت دموکراتیک

ریوار آبدانان

نوروز ۲۷۲۵ کوردی (۱۴۰۴ خورشیدی) با پوشش‌های رنگارنگ و زیبای مردم و با جوش‌وخروشی مثال‌زدنی در جای‌جای روژهلات کوردستان از آبدانان تا ماکو جشن گرفته شد. اما حوادثی که پیرامون مراسم نوروز ارومیه روی داد و بحث‌وجدل‌های بسیاری که هنوز هم ادامه دارند، به‌شدت باعث نگرانی‌اند. این قضیه بار دیگر اهمیت نظریه‌ی «ملت دموکراتیک» و ضرورت همزیستی خلق‌ها در چارچوب یک نظام سیاسی‌ـ فرهنگی‌‌ـ اجتماعیِ کثرت‌گرا را اثبات کرد. حقیقت این است که هم ناسیونالیسمی افراطی از نوع پانترکیسمِ وابسته به جمهوری آذربایجان و هم ناسیونالیسم افراط‌گرایانه‌ی کوردی که توسط برخی احزاب و سازمان‌های وابسته‌ی کوردی ترویج می‌شود، نه‌تنها هیچ انطباقی با خواست و منافع ترک‌های آذری و کوردها ندارند بلکه کاملا به زیان این دو ملت می‌باشند. مریدان این دو گرایش سیاسی افراطی و انحرافی که ظاهرا دشمن هم هستند، در نهان زدوبندهای بسیاری با همدیگر دارند و اصولا بقایشان به موجودیت همدیگر وابسته است. جریان ناسیونالیسم افراطی کوردی که تمام تفکر خود را بر پایه‌ی کوردگرایی محض و دشمنی با دیگر هویت‌های ایرانی ترسیم کرده، وجودش بسیار به سود ناسیونالیسم ترکی‌ـ آذری بوده است. زیرا ناسیونالیسم افراطی ترکی‌ـ آذری و پانترکیسم به بهانه‌ی وجود «خطر کوردها»، توانسته امتیازات هرچه بیشتری از حکومت ایران بگیرد و جای پای خود را در ساختار قدرت محکم کند. 

اهمیت‌دهی احزاب سنتی کوردی به مناطق میانی روژهلات و بر سر میز قمار ‌گذاشتن سایر مناطق کوردنشین (شمال و جنوب روژهلات)، به خوبی نشان می‌دهد که کوردگرایی این جریانات کاملا تقلبی بوده و تنها برای بازارگرمی و سوداگری است. استفاده‌ی ابزاری و تبلیغی این سازمان‌ها از موقعیت ژئوپولتیک مناطقی نظیر ارومیه، کرماشان و ایلام که بافت متکثر و رنگارنگی از لحاظ مذهبی، اتنیکی، زبانی یا گویشی دارند و تلاش برای تزریق تفکرات افراط‌گرایانه‌ در این مناطق که منجر به تنش بین کوردها و دیگر خلق‌ها یا تنش مذهبی می‌شود، یکی از خطرات جدی است که توسط احزاب و سازمان‌های ناسیونالیست کوردی برای جوامع این مناطق ایجاد شده. ناسیونالیسم افراطی و جنگ‌افروز، نه‌تنها به ملت کورد خدمتی نمی‌کند بلکه به‌طور مستمر باعث می‌شود موجودیت کوردها در خطر قرار گیرد. زیرا ناسیونالیسم افراطی کوردی قطعا ناسیونالیسم‌های افراطی ضدِ خود را تحریک می‌کند و به ناسیونالیسم ترکی، فارسی، عربی و… دامن می‌زند.

بجاست که آن‌دسته از روشنفکران و فعالان مدنی و سیاسی آذری که به دموکراسی و همزیستی ملت‌ها باور دارند نیز به آسیب‌شناسی ناسیونالیسم افراطی ترکی پرداخته و به آگاه‌سازی هرچه بیشتر خلق آذری در زمینه‌ی خطرات این تفکر انحرافی بپردازند.

با رد هر دو گرایش ترک‌گرایی افراطی و کورد‌گرایی افراطی، می‌توان در بین ترک‌های آذری و کوردها فضای سیاسی و فرهنگی و اجتماعی مطلوبی بر مبنای همزیستی دموکراتیک تشکیل داد. آنچه ارومیه و مناطق شمالی روژهلات کوردستان به آن نیاز دارد چنین تفکر و مدل سیاسی‌‌ـ اجتماعی‌ـ فرهنگی‌ای می‌باشد. همین وضعیت برای مناطق جنوبی روژهلات کوردستان یعنی جغرافیای کوردهای شیعه و یارسان در استان‌های کرماشان، ایلام و مناطق لک‌نشین لرستان و همدان که با هویت‌های مختلفی نظیر لرها، ترک‌های آذری، فارس‌ها و عرب‌ها آمیختگی جغرافیایی و همجواری دارند صدق می‌کند.

ملت دموکراتیک یک نظریه‌ و مدل سیاسی است که با رد هر نوع ناسیونالیسم افراطی، امکان آزادی و همزیستی همه‌ی تنوعات هویتی، ملیتی و جنسیتی را در یک گستره‌ی جغرافیایی فراهم می‌آورد. ملت دموکراتیک راهکاری مدرن و نیرومند است که زمینه‌ی حل تنش‌ها‌ی احتمالی و امکان زیست آزادانه و خودگردان همه‌ی هویت‌ها را در فضایی آرام و سالم فراهم می‌کند. بدین شکل ارزش‌های فرهنگی و مذهبی هر گروه اجتماعی، برای سایر گروه‌ها به حالت یک امر ضدفرهنگی و ضدمذهبی تعریف نمی‌شود. بر مبنای این نظریه و مدل سیاسی، می‌توان طیف وسیعی از رنگ‌های هویتی را در کنار هم گرد آورد، به‌گونه‌ای که هر «ما»ی جمعی بدون آنکه به رد و انکار «دیگری» بپردازد، خود را تعریف و سازماندهی کند. ملت دموکراتیک در حقیقت تبلور «نوروزِ رنگارنگ» در حوزه‌ی سیاست است، بده‌بستان میان ملت‌های گوناگون به‌شکلی آکنده از احترام و پذیرش متقابل است.

آنچه ایران و روژهلات کوردستان بیش از هر چیز بدان نیاز دارد، آگاهی در زمینه‌ی نظریه‌ی ملت دموکراتیک و اجرای آن در حوزه‌ی سیاست اجتماعی است. دست شارلاتان‌های ناسیونالیست و تفکرات بیمارگونه‌شان را باید از زندگی جامعه قطع کرد تا همه‌ی ملت‌ها و هویت‌های ساکن ایران به آزادی و حقوق دموکراتیک خود دست پیدا کنند. پیامی که در فرهنگ کهن نوروز نهادینه شده نیز همین است.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

متاسفانه برخی از کاربران محترم به جای ابراز نظر در مورد مطالب منتشره، اقدام به نوشتن کامنت های بسيار طولانی و مقالات جداگانه در پای مطالب ديگران می کنند و اين امکان را در اختيار تشريح و ترويج نطرات حزبی و سازمانی خود کرده اند. ما نه قادر هستيم اين نظرات و مقالات طولانی را بررسی کنيم و نه با چنين روش نظرنويسی موافقيم. اخبار روز امکان انتشار مقالات را در بخش های مختلف خود باز نگاه داشته است و چنين مقالاتی چنان کاربران مايل باشند می توانند در اين قسمت ها منتشر شوند. کامنت هایی که طول آن ها از شش خط در صفحه ی نمايش اخبار روز بيشتر شود، از اين پس منتشر نخواهد شد. تقسيم يک مقاله و ارسال آن در چند کامنت جداگانه هم منتشر نخواهد شد.

4 پاسخ

  1. با درود
    لطفا زیر نوشته های خود در باب واژه های ناشناس توضیح بگذارید.
    منطقه روژهلات یعنی‌جه و‌کجاست؟
    منشا یا منبع تاریخ کوردی از کجاست و به چه مناسبت؟
    در ۲۷۲۵ چه اتفاقی افتاد و‌ چه شد که شروع تاریخ کوردی است، که البته نبوده و‌ نیست چون تاریخ منطقه ایران به انسان‌های اولیه ‌و تمدن ها در منطقه فعلی ایران به حداقل ۷۰۰۰ سال برمیگردد.

  2. در میان این همه نظریات قوم مدارانۀ دوستان کهنه کار چپ که بعد از این همه سال هنوز هم از دایرۀ تعلقات قوم و ملی خودشان جلوتر نرفته اند، و یا توهمات کسانی که متوجه تغییر اوضاع در جهان نیستند و وضعیت را بر اساس ایدئال های تئوریک خودشان بررسی میکنند، این دیدگاه را به عنوان راه حلی عاقلانه و واقع بینانه از بقیه جلوتر و پیشروتر میبینم. امیدوارم هم ایشان و هم حزبشان به آن پایبند باشند و در عمل نیز چنین رویکردی را دنبال کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *