
اپوزیسیون ترکیه مردم را به تحریم شرکتها و رسانههای نزدیک به دولت اردوغان فراخوانده است. این فراخوان پس از بازداشت اکرم اماماوغلو، شهردار استانبول، در پی اعتراضات گسترده ضد دولتی انجام گرفته است.
بر اساس اعلام وزارت کشور ترکیه، تاکنون بیش از ۱۱۰۰ نفر در ارتباط با این اعتراضات بازداشت شدهاند که از جمله آنها حداقل ۱۰ روزنامهنگار هستند.
اوزگور اوزل، رئیس حزب جمهوریخواه خلق، در تجمعی در استانبول از مردم خواست که از خرید محصولات شرکتها و رسانههایی که اعتراضات را نادیده گرفته یا از دولت حمایت میکنند، خودداری کنند. او بهویژه رسانههای حامی دولت را مورد انتقاد قرار داد که بهطور کافی به این اعتراضات نپرداختهاند. اوزل این رسانهها را سخنگوی دولت اردوغان معرفی کرد.
اوزل از مردم خواست تا از قدرت خرید خود برای وارد آوردن فشار به این شرکتها استفاده کنند و تأکید کرد که خرید محصولات از شرکتهای نزدیک به دولت، نوعی مشارکت در این وضعیت است.
حزب جمهوریخواه خلق (CHP) فهرستی از برندها و شرکتها را منتشر کرده که بهنظر این حزب، از دولت حمایت میکنند. در این فهرست، نامهای برخی از زنجیرههای فستفود معروف، شرکتهای مواد غذایی و چندین شبکه تلویزیونی و ناشر ذکر شده است. هدف این فراخوان تحریم، کاهش درآمد این شرکتها و ایجاد تغییرات سیاسی در کشور است.
اعتراضات علیه بازداشت شهردار استانبول در چندین شهر از جمله استانبول، آنکارا و ازمیر جریان دارد. اماماوغلو به اتهام “فساد و ارتباط با تروریسم” بازداشت شده، اما اپوزیسیون این اقدام را سیاسی و ضد دموکراتیک میداند. او از تاریخ ۱۹ مارس ۲۰۲۵ در پی بازداشت موقت در زندان به سر میبرد.
دانشگاهها در سومین روز تحریم: اکنون زمان برخاستن برای آزادی است
دانشجویآن دانشگاه های ترکیه نیروی محرکه ی اعتراضاتی هستند که در سراسر این کشور به راه افتاده است. اعتصاب دانشجویان دانشگاهها در سومین روز خود نیز ادامه یافت.
به گزارش سایت ترکیه ای (اِورنسل) دانشجویان دانشگاه صنعتی استانبول در برابر دانشکده های خود تحصن کردند. آن ها سپس راهمپیایی کرده و خواهان آزادی دانشجویان بازداشت شده شدند.
در دانشگاه حاجتتپه، در سومین روز تحریم، امنیتی ها به دانشجویان دانشکده علوم اقتصادی و اداری حمله کردند. دانشجویان در برابر فشار نیروهای امنیتی برای جمعآوری بنرها و ترک محل، مقاومت کردند. امنیتیها بنرها را جمع آوری کردند. اما دانشجویان با سوت، شعار و هو کردن به آن ها پاسخ دادند. مقاومت در این دانشگاه ادامه دارد.
دانشجویان با بنری با مضمون «اگر خشونت هست، کلاس نیست» تجمع کردند و شعار دادند: «دانشکدهها کنار هم، حاجتتپه بیدار است»،
دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه آنکارا به سوی حاجتتپه راهپیمایی کردند. دانشجویان رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و سایر دانشکدهها تصمیم گرفتند راهپیمایی را گستردهتر کنند. اما هنگام بازگشت، اجازه ورود به پردیس دانشگاه آنکارا به آنها داده نشد. آنها با شعارهایی چون «این دانشگاه مال ماست» و «ما اینجاییم، رئیس دانشکده کجاست؟» به اعتراض ادامه دادند.
دانشجویان دانشکده دندانپزشکی حاجتتپه گفتند: «کلاس عملیمان را لغو کردیم و آمدیم. ما زیادیم و با هم از این وضعیت عبور خواهیم کرد.»
دانشجویان دانشگاه فنی ییلدیز با پخش اعلامیههایی دانشجویان را به تحریم دعوت کردند. در اعلامیه آن ها آمده است: «ما با استفاده از حقوق قانونی خود، مصمم به اعتراض علیه بیعدالتیها هستیم. دانشگاه صرفاً محل کسب دانش نیست، بلکه محل دفاع از فکر، علم و عدالت است. ما از مقاومت دوستانمان حمایت میکنیم و تحریم را بهعنوان اساسیترین حق دموکراتیک خود گسترش میدهیم.»
در دانشکده فنی خاورمیآنه تحریم ادامه دارد. استادان، اتحادیه آموزش – سن و دانشجویان با شعار «تحریم عمومی، اعتصاب عمومی، مقاومت عمومی» راهپیمایی کردند. اساتید با دانشجویان همراه شده و تدریس را متوقف کردند. در طول راهپیمایی شعارهایی چون «هرگز تنها به جایی نمی رسی»، «یا همه با هم، یا هیچ»، داده شد.
دانشجویان دانشگاه هنرهای زیبای معمار سنان گفتند: «اکنون زمان برخاستن برای آزادی است». در بیانیهای که در کمپ دانشگاه قرائت شد، آن ها خواستار آزادی دوستان بازداشتشدهشان شدند.
دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه آنکارا نیز به سوی حاجتتپه راهپیمایی کردند. دانشجویان از رشتههای مختلف به این راهپیمایی پیوستند. در پایان هنگام بازگشت به پردیس خود، اجازه ورود به آنها داده نشد. شعار آنها این بود: «با اتحاد پیروز خواهیم شد».
دانشجویان دانشگاه اوسمانقازی در اسکیشهیر با شعار «در خانه ننشین، در اعتراض شرکت کن» راهپیمایی کردند. در طول مسیر شعار «آموزش علمی، دموکراتیک و رایگان» و «اعتصاب عمومی، مقاومت عمومی» سر داده شد.
در دانشگاه اژه در ازمیر، سومین روز تحریم به جشن مقاومت تبدیل شد. با بنری که روی آن نوشته شده بود «دانشگاهها بیدارند، تحریم ادامه دارد»، دانشجویان در سراسر دانشگاه راهپیمایی کردند.
دانشجویان دانشگاه ییلدیز پس از گوش دادن به موسیقی در کمپ ییلدیز، در کمپ داوودپاشا جمع شده و پس از صبحانهای گروهی، برنامهای برای کتابخوانی برگزار کردند. سپس در مقابل ساختمان ریاست دانشگاه تحصن کردند. با وجود مخالفت نیروهای امنیتی، آنها به تحصن خود ادامه دادند.
در دانشگاه قاضی، دانشجویان مخالف تهدید شدهاند. یکی از دانشجویان میگوید: «در حالی که تحریم در حال اجراست، دانشجویان قاضی در گروههای واتساپی درباره اقداماتشان گفتوگو میکنند. ملیگرایان افراطی که به گروهها نفوذ کردهاند، دانشجویان فعال را تهدید کرده اند، حتی تهدید به مرگ. امروز حدود ۱۵ نفر از آنها برای ارعاب به کمپ آمدند. ما میخواهیم تحریم کنیم، اما امنیت جانیمان در خطر است. هنوز حمایت جدی از طرف اساتید وجود ندارد، ولی در حال گفتوگو برای تشکیل شورای دانشجویی مستقل خود هستیم.»
حزب کمونیست ترکیه: تسلیم نمی شویم، مقاومت گسترده تر خواهد شد
سایت ترکیه ای SOL خبر داده است: هزاران نفر از مردم استانبول امروز با شعار «از کشور دفاع می کنیم» در منطقه ینیکاپی گرد آمده و همراه با کاروان حزب کونیست ترکیه به سوی ساراچخانه راهپیمایی کردند. شعارهایی چون «تسلیم نشو، از کشور دفاع کن»، «هیچ نیرویی نمی تواند مردم سازمانیافته را شکست دهد»، «دولت، استعفا»، و «مردم AKP را برکنار خواهند کرد» در این راهپیمایی شنیده میشد.
در این تجمع، سنم دوروک اینام، عضو کمیته مرکزی حزب کمونیست ترکیه، در سخنرانی خود به بازداشتهای انجامشده در استانبول اشاره کرد و گفت:
«ما با نظام و حکومتی روبهرو هستیم که بیوقفه و بیرحمانه به ما حمله میکند. حکومتی که بدون وقفه به کارگران، جوانان و زنان یورش میبرد. ما را با گرسنگی، فقر، بیکاری، بهرهکشی و واپسگرایی مواجه میکند.
او گفت: دقیقاً به همین دلیل است که ما صدای خود را علیه حکومت آک پارتی و نظم تحمیلیاش بلند کرده ایم و اعلام میکنیم همچنان به اعتراض ادامه خواهیم داد.
به گفته او حکومت اردوغان هر چه بیشتر از اداره کشور ناتوان میشود، خشونتش را بیشتر میکند. خون کارگران این کشور را مکیدهاند. حالا تلاش میکنند هزاران نفری را که به خیابان آمدهاند، مرعوب کنند. میگویند: اگر به خیابان بیایید، صدایتان را بلند کنید، اگر بگویید تسلیم نمیشویم، شما را بازداشت و زندانی میکنیم. ما نیز یک بار دیگر با صدای بلند اعلام میکنیم که در برابر این حکومت تسلیم نخواهیم شد.»
بازداشت کمونیست ها
پس از آنکه در جریان اعتراضات استانبول، شش عضو حزب کمونیست ترکیه از جمله احمد دینچل، رئیس شاخه استانبول، و آردا حاجییوسفاوغلو، عضو شورای مرکزی حزب، بازداشت و امروز رسماً زندانی شدند، حزب کمونیست ترکیه در حساب رسمی خود در پلتفرم X بیانیهای منتشر کرد. در این بیانیه، این بازداشت ها محکوم شده و آمده است:
«خطاب به دولت و طرفدارانش: روشن است که میخواهید به همه ما هشدار بدهید. روشن است که در درماندگی هستید… نه مردم ما و نه حزب ما تسلیم نخواهند شد. این مبارزه گسترده تر خواهد شد.» در ادامه این بیانیه، مردم به مبارزه ی گسترده تر دعوت شده اند.
پس از انتشار بیانیه، یکی دیگر از اعضای حزب کمونست ترکیه نیز بازداشت شد و تعداد اعضای بازداشتی حزب به ۷ نفر رسید.