
هیأتی از حزب «برابری و دمکراسی خلقها» که یک حزب طرفدار کردها در ترکیه محسوب میشود، روز یکشنبه با مسعود بارزانی، رهبر حزب حاکم «دموکرات کردستان» در منطقه کردستان عراق ملاقات کرد و در مورد احیای مذاکرات آنکارا و «حزب کارگران کردستان» معروف به «پکک» تبادل نظر کردند.
این هیأت که شامل برخی از نمایندگان مجلس ترکیه همچون «پروین بولدان» و «سری ثریا اوندر» است، اخیراً دو بار با عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پکک ملاقات کردهاند. طبق بیانیه دفتر آقای بارزانی، آنها نتایج این گفتگوهایشان را به اشتراک گذاشتند و پیامی از اوجالان آورده بودند.
این بیانیه از فرآیند صلح به عنوان «تنها مسیر قابل انجام» یاد کرد و از تمامی طرفها خواست که تلاشهایشان را در این زمینه افزایش دهند.
این هیأت همچنین قرار است در روزهای آینده با «نچیروان بارزانی» رئیس اقلیم کردستان عراق و «بافل طالبانی» رهبر حزب «اتحادیه میهنی کردستان» ملاقات کند.
آنکارا به دنبال چیست؟
با وجود در جریان بودن این مذاکرات، اما برخی هنوز به تعهد ترکیه در رسیدن به صلح به دیده شک و تردید نگاه میکنند. فتحالله حسینی، نماینده «اداره خودمختار شمال و شرق سوریه» معروف به «روژاوا»، آنکارا را به سوء استفاده از این مذاکرات برای منافع سیاسی خود متهم کرد.
آقای حسینی در گفتگو با روزنامه «العربی الجدید» گفت: «ترکیه میداند که تغییرات منطقهای بر آن تأثیر خواهد گذاشت، اما به طور واقعی در جهت صلح کار نمیکند.»
او افزود که برای رسیدن به یک راهحل پایدار، باید اوجالان آزاد شود، حقوق کردها به رسمیت شناخته شود و اصلاحات دموکراتیک صورت گیرد. او هشدار داد که بدون این موارد، «پکک خلع سلاح نخواهد شد.»
دولت رجب طیب اردوغان از پیشنهادی که در ماه اکتبر گذشته توسط آقای «دولت باحچلی»، رهبر حزب ملیگرای «حرکت ملی» ترکیه و متحد نزدیک رئیس جمهوری این کشور مطرح شد، حمایت کرد. در این پیشنهاد، از آقای اوجالان خواسته شده تا از پکک بخواهد سلاحهای خود را زمین بگذارند.
تونجر باقرخان، از روسای مشترک حزب «برابری و دمکراسی خلقها» اعلام کرد که آقای اوجالان در حال آمادهسازی یک «فراخوان تاریخی» برای حل مسئله کردها است. در ابتدا قرار بود که این اعلامیه در ۱۵ فوریه (۲۷ بهمن) منتشر شود اما گزارشها حاکی از تأخیر زمان به دلیل مذاکرات جاری با احزاب کردی است.

ادامه عملیات نظامی علیه کردها
بسه هوزات، رئیس مشترک حزب «اتحادیه جوامع کردستان» اعلام کرد که تا زمانی که عبدالله اوجالان در انزوا باشد، صلح واقعی امکانپذیر نخواهد بود.
او در گفتوگو با وبسایت رسمی حزب متبوعش گفت: «بدون رفع محدودیتهای اوجالان، انتظار دست یافتن به یک راهحل واقعی غیرواقعبینانه است.»
او همچنین ترکیه را به رفتار متناقض متهم کرد و گفت: «از یک سو صحبت از صلح میکند، اما همزمان عملیات نظامی علیه نیروهای کردها را تشدید میکند.»
پکک از سوی ترکیه، ایالات متحده و اتحادیه اروپا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود. این حزب از سال ۱۹۸۴ علیه دولت ترکیه مبارزه مسلحانه کرده است. خشونتها از آن زمان تاکنون جان بیش از ۴۰ هزار نفر را گرفته است.
مذاکرات صلح بین آنکارا و پکک در سال ۲۰۱۵ شکست خورد و از آن زمان تا کنون متوقف شده است. با وجود اینکه پکک در عراق یک حزب غیرقانونی محسوب میشود، اما پایگاههایی در کوههای قندیل، در مرز مشترک عراق، ترکیه و ایران دارد.
با وجود تحرکات سیاسی، ترکیه همچنان به عملیات نظامی خود علیه گروههای کرد در سوریه و عراق ادامه میدهد. رهبران کرد معتقدند که دولت اردوغان «بر پایه استمرار درگیری رشد میکند» و بعید است که بهطور کامل به صلح پایبند باشد.