
همزمان با از سرگیری سیاست «فشار حداکثری» از سوی ترامپ؛ قانونگذاران آمریکایی خواستار اعمال مجدد تحریمهای فوری اروپا علیه ایران شدهاند،
به گزارش فکس نیوز، در یک قطعنامه جدید، قانونگذاران آمریکایی از اروپا خواستهاند تحریمهای شدید سازمان ملل علیه ایران را دوباره اعمال کند. این قطعنامه تهران را به نقض مکرر توافق هستهای ۲۰۱۵ که در زمان دولت اوباما منعقد شده بود، متهم کرده است.
این قانون دوحزبی از بریتانیا، فرانسه و آلمان میخواهد که فوراً مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها را از طریق شورای امنیت سازمان ملل فعال کنند و از سیاست «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ برای منزوی کردن ایران به دلیل فعالیتهای هستهایاش پیروی کنند.
سناتور پیت ریکتس، از اعضای ارشد کمیته روابط خارجی سنا و بانی اصلی این طرح، گفت: «ایران بزرگترین حامی تروریسم دولتی در جهان است و اقداماتش منجر به کشته شدن نیروهای آمریکایی شده است.» او تأکید کرد دستیابی ایران به سلاح هستهای، امنیت آمریکا و متحدانش را تهدید میکند و تحریمهای فوری برای موفقیت سیاست فشار حداکثری ترامپ ضروری است.
همچنین کلودیا تنی، نماینده جمهوریخواه از نیویورک، و جاش گاتهایمر، نماینده دموکرات از نیوجرسی، نسخهای مشابه از این قانون را در مجلس نمایندگان آمریکا ارائه کردهاند.
در چارچوب برجام، ایران از تحریمهای سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا معاف شد، مشروط بر آنکه برنامه هستهای خود را محدود کند. پس از خروج آمریکا از برجام، ایران دسترسی بازرسان مستقل را متوقف کرد و فعالیتهای هستهای خود را از سر گرفت.
بر اساس مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها در توافق برجام، هر یک از کشورهای امضاکننده—چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا، آمریکا یا آلمان—میتوانند درخواست اعمال مجدد تحریمهای سازمان ملل، شامل ممنوعیتهای صادراتی، محدودیتهای سفر و مسدود شدن داراییها را مطرح کنند.
ایالات متحده در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، از برجام خارج شد و تحریمهای یکجانبه شدیدی را علیه ایران اعمال کرد. دولت بایدن پس از آن معافیتهای تحریمی صادر کرد و احتمال بازگشت به توافق هستهای را بررسی کرد، اما این تلاشها در نهایت به نتیجه نرسید.
کلودیا تنی از کشورهای اروپایی خواسته است که پیش از انقضای توافق در اکتبر ۲۰۲۵، تحریمهای فوری علیه ایران را بازگردانند. او گفت: «اجرای مکانیسم بازگشت تحریمها، تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را که در نتیجه توافق هستهای شکستخورده دولت اوباما لغو شده بود، احیا خواهد کرد.»
طبق گزارش نهاد نظارتی سازمان ملل، ایران با سرعت بالایی غنیسازی اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد افزایش داده است، درحالیکه سطح ۹۰ درصد برای تولید سلاح هستهای مورد نیاز است. دولتهای غربی تأکید کردهاند که هیچ کاربرد غیرنظامیای برای اورانیوم ۶۰ درصدی وجود ندارد.
بریتانیا، فرانسه و آلمان در ماه دسامبر به شورای امنیت سازمان ملل اعلام کردند در صورت لزوم، آماده فعالسازی مکانیسم بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران هستند.
ترامپ در یک دستور اجرایی جدید، تحریمهای شدیدی را علیه بخش نفتی ایران اعمال کرده است. بااینحال، او اظهار داشت از این تصمیم «راضی نیست» و امیدوار است نیازی به اجرای آن در مقیاس وسیع نباشد. او به خبرنگاران گفت: «ما اجازه نخواهیم داد که ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
ترامپ پیشنهاد کرده پیش از هرگونه اقدام نظامی، یک توافق هستهای صلحآمیز و قابلراستیآزمایی انجام شود. او گفت: «ترجیح میدهم توافقی انجام دهیم که به ایران آسیبی نرساند.»
علی خامنهای، رهبر حکومت ایران، مذاکره با آمریکا را رد کرد و گفت «هیچ مشکلی از طریق مذاکره با آمریکا حل نخواهد شد.» او تأکید کرده ایران باید تواناییهای نظامی خود را بیش از پیش توسعه دهد.