یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳

یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳

سوریه؛ ترکیه تهدید می کند، کردها هشدار می دهند!

به گفته هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، اگر دولت جدید سوریه نتواند به نگرانی های آنکارا در مورد گروه های کرد هم پیمان آمریکا که ترکیه آنها را گروه های تروریستی می‌داند، رسیدگی کند، ترکیه برای تضمین امنیت خود “هر کاری که لازم باشد” انجام خواهد داد.

هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، روز شنبه ۲۱ دسامبر در مصاحبه با شبکه فرانس۲۴‬ در آنکارا، درباره شایعات پیرامون حمله قریب الوقوع ارتش کشورش به نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF)، گفت که گزینه ترجیحی آنکارا این است که دولت جدید دمشق در راستای وحدت ارضی، حاکمیت و تمامیت سوریه به این مشکل رسیدگی کند.

به گفته وی یگان‌های مدافع خلق (ی‌پ‌گ) -که رهبری نیروهای دموکراتیک سوریه را بر عهده دارد- باید فوراً منحل شود و در غیر این صورت ترکیه “باید از امنیت ملی خود محافظت کند”. هاکان فیدان در پاسخ به این سوال که آیا محافظت از امنیت ملی ترکیه شامل اقدام نظامی نیز می‌شود، گفت: “هر آنچه لازم باشد.”

وزیر امور خارجه ترکیه همچنین در پاسخ به سوالی درباره اظهارات مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه در مورد امکان یافتن راه حلی از طریق مذاکره با آنکارا، گفت که این گروه باید به دنبال چنین توافقی با دمشق باشد زیرا اکنون “واقعیت جدیدی” در آنجا وجود دارد. وی با اشاره به حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) و یگان‌های مدافع خلق افزود: «آنها می‌دانند که ما چه می‌خواهیم. ما نمی‌خواهیم هیچ گونه تهدید نظامی، نه تنها موجود بلکه بالقوه نیز، برای خود احساس کنیم”.

هاکان فیدان همچنین ضمن اشاره به اینکه افزایش اخیر شمار نیروهای آمریکایی در سوریه را تصمیم درستی نمی‌داند، افزود که نبرد علیه داعش “بهانه‌ای” برای حفظ حمایت از نیروهای دموکراتیک سوریه است.

نیروهای دموکراتیک سوریه که با پشتیبانی هوایی ایالات متحده نقش مهمی در شکست نیروهای داعش در سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ داشتند اکنون وظیفه نگهداری جنگجویان این گروه در زندانها را بر عهده دارند. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پس از سقوط رژیم بشار اسد هشدار داد که داعش در این دوره تلاش خواهد کرد تا توانایی های خود در سوریه را بازسازی کند.

هشدار کردهای سوریه: خطر احیای داعش «دو برابر» شده است

یکی از فرماندهان ارشد کُرد که در سال ۲۰۱۹ نقش مهمی در شکست داعش در سوریه داشت، معتقد است آشفتگی پس از سقوط بشار اسد، برای بازگشت داعش «راه را هموار کرده است». او می‌گوید که این بازگشت عملاً آغاز شده است.

به گزارش بی بی سی ژنرال مظلوم عبدی، فرمانده «نیروهای دموکراتیک سوریه» که عمدتاً متشکل از شبه‌نظامیان کُرد و مورد حمایت آمریکاست، می‌گوید: «فعالیت‌های داعش به شدت افزایش یافته و خطر احیای مجدد آن دو برابر شده است. آنها اکنون از توانمندی‌ها و فرصت‌های بیشتری برخوردارند.»

عبدی می‌گوید که بر اساس گزارش‌های اطلاعاتی، شبه‌نظامیان داعش موفق به تصرف بخشی از تسلیحات و مهمات به جا مانده از نیروهای رژیم سوریه شده‌اند.

او نسبت به «تهدید واقعی و جدی» حمله این شبه‌نظامیان به زندان‌های تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه در شمال شرق سوریه نیز هشدار می‌دهد. این زندان‌ها حدود ۱۰ هزار نفر از اعضای داعش را در خود جای داده‌اند. علاوه بر این، نیروهای دموکراتیک سوریه حدود ۵۰ هزار نفر از اعضای خانواده‌های آنها را نیز در اردوگاه‌ها نگهداری می‌کند.

عبدی با اشاره به تلفات سنگین نیروهای دموکراتیک سوریه گفت: «ما در نبرد با داعش ۱۲ هزار نفر از نیروهایمان را از دست دادیم. به نظرم تا حدودی مجبوریم به نقطه شروع بازگردیم.»

به گفته عبدی خطر احیای مجدد داعش به دلیل حملات فزاینده ترکیه و گروه‌های شورشی تحت حمایت آن به نیروهای دموکراتیک سوریه تشدید شده است. این حملات باعث شده بخشی از نیروهای دموکراتیک سوریه به مقابله با این تهدید اختصاص یابند. او می‌گوید نیروهای دموکراتیک سوریه ناچار به توقف عملیات ضدتروریستی علیه داعش شده و صدها نگهبان زندان – از میان چندین هزار نیروی موجود – برای دفاع از روستاهای خود به خانه بازگشته‌اند.

ژنرال عبدی می‌گوید: «در حال حاضر، تهدید اصلی ترکیه است، زیرا حملات هوایی آن باعث کشته شدن نیروهای ما می‌شود. این حملات باید متوقف شوند، چرا که توجه ما را از تأمین امنیت مراکز بازداشت منحرف می‌کند. اگرچه ما همچنان تمام تلاش خود را به کار خواهیم بست.»

خبرنگار بی بی سی می نویسد: در زندان الصناعه، بزرگترین مرکز نگهداری اعضای داعش، شاهد لایه‌های متعدد امنیتی بودیم و تنش در میان کارکنان کاملاً محسوس بود.

این مرکز که پیش‌تر یک مؤسسه آموزشی در شهر الحسکه بوده، اکنون محل نگهداری حدود ۵ هزار مرد مظنون به عضویت یا حمایت از داعش است.

تمامی درهای سلول‌ها قفل دارند و با سه عدد پیچ محکم شده‌اند. راهروها با دروازه‌های آهنی سنگین به بخش‌های مجزا تقسیم شده‌اند. نگهبانان با صورت‌های پوشیده و باتوم به دست مشغول گشت‌زنی هستند. بازدید از این مکان به ندرت امکان‌پذیر است.

به گفته منابع امنیتی کُرد، بیشتر زندانیان الصناعه تا آخرین لحظات سقوط داعش با این گروه همراه بوده و به شدت به ایدئولوژی آن پایبند هستند.

برچسب ها

با افزایش تحرکات گروه‌های مسلح مورد حمایت ترکیه در شمال سوریه و حضور دولتی در دمشق که روابط گرمی با آنکارا دارد، گروه‌های اصلی کرد سوریه با چالش‌های بزرگی مواجه شده اند. این گروه‌ها که در طول ۱۳ سال جنگ داخلی سوریه دستاوردهای سیاسی مهمی به دست آورده بودند، اکنون تلاش می‌کنند این دستاوردها را حفظ کنند
در سقوط اسد آمریکایی ها به وضوح نقش کلیدی را ایفا کردند. ترکها نقش رده دوم را داشتند، اسراییلی ها نیروی سوم تاثیرگذار بودند. این تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا و نیز سرقت نفت سوریه و محصول گندم سوریه بود که واقعا اقتصاد سوریه را زمین گیر کرد و نقش اصلی را در خالی کردن ارتش سوریه از درون ایفا کرد. البته نقش ترکها هم بسیار مهم بود...

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *