پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳

پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳

بحران قانون اساسی در گرجستان با انتخاب رئیس‌جمهور جدید تشدید شد

قانون‌گذاران گرجستان میخیل کاولاشویلی، یک فوتبالیست سابق و منتقد سرسخت غرب، را به عنوان رئیس‌جمهور جدید کشور انتخاب کردند. این اقدام با واکنش‌های گسترده‌ای از سوی اپوزیسیون و جامعه بین‌المللی مواجه شده است. کاولاشویلی به مواضع ضد غربی شهرت دارد و بارها ادعا کرده است که نهادهای اطلاعاتی غرب قصد دارند گرجستان را به جنگ با روسیه بکشانند.

در گرجستان، رئیس‌جمهور توسط کالج انتخاباتی متشکل از نمایندگان مجلس و حکومت‌های محلی انتخاب می‌شود. از ۲۲۵ نماینده حاضر در جلسه، ۲۲۴ نفر به کاولاشویلی رأی دادند و او تنها نامزد این انتخابات بود. این در حالی است که انتخابات پارلمانی اخیر در ماه اکتبر نیز با چالش‌های زیادی روبرو بوده و بسیاری از احزاب مخالف آن را غیرقانونی دانسته‌اند.

اپوزیسیون گرجستان این انتخابات را “غیرقانونی” خوانده و سالومه زورابیشویلی، رئیس‌جمهور فعلی، را تنها رهبر مشروع کشور دانسته است. زورابیشویلی که از طرفداران سیاست‌های غرب‌گرایانه است، از کناره‌گیری خودداری کرده و خواستار برگزاری انتخابات جدید پارلمانی شده است.

صبح روز شنبه، معترضان مقابل ساختمان پارلمان تجمع کردند. نیروهای پلیس اطراف این ساختمان را محاصره کرده بودند و آب‌پاش‌ها در آماده‌باش بودند. برخی معترضان برای مقابله با سرمای صبحگاهی چای توزیع می‌کردند. سالومه زورابیشویلی در واکنش به این انتخابات ویدئویی از معترضان منتشر کرد که در برف فوتبال بازی می‌کردند و این حرکت را کنایه‌ای به انتخاب یک فوتبالیست به عنوان رئیس‌جمهور دانست.

اعتراضات گسترده در تفلیس، پایتخت گرجستان، همچنان ادامه دارد. هزاران نفر از طرفداران اتحادیه اروپا روز جمعه در خیابان‌های پایتخت تجمع کرده و برای شانزدهمین روز متوالی مقابل پارلمان حضور یافتند.

سالومه زورابیشویلی، دیپلمات سابق، به عنوان نمادی از آرمان‌های اروپایی گرجستان شناخته می‌شود و از حمایت گسترده معترضان برخوردار است. او در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که آنچه در پارلمان رخ می‌دهد یک نمایش فاقد مشروعیت است.

احزاب مخالف حزب حاکم، “رویای گرجی” را به تقلب در انتخابات پارلمانی ۲۶ اکتبر، عقب‌گرد از دموکراسی و نزدیک کردن تفلیس به روسیه متهم کرده‌اند. این اتهامات در حالی مطرح می‌شود که قانون اساسی گرجستان تلاش‌های کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا را الزامی می‌داند.

کاولاشویلی، ۵۳ ساله، که تنها نامزد پست ریاست‌جمهوری بود، به اظهارات تند ضد غربی و مخالفت با حقوق جامعه LGBTQ شهرت دارد. ریاست‌جمهوری در گرجستان عمدتاً نقشی تشریفاتی دارد، اما انتخاب او واکنش‌های زیادی را برانگیخته است.

واکنش‌های بین‌المللی

اعتراضات در گرجستان با سرکوب شدید پلیس همراه بوده است. سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرده است که معترضان با برخوردهای خشن، بازداشت‌های خودسرانه و شکنجه مواجه شده‌اند. پلیس تاکنون بیش از ۴۰۰ معترض را بازداشت کرده است و دفاتر احزاب مخالف مورد حمله قرار گرفته است.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در واکنش به سرکوب معترضان، حمایت خود از آرمان‌های دموکراتیک و اروپایی گرجستان را اعلام کرد. او در یک پیام ویدئویی خطاب به مردم گرجستان گفت: “رویای اروپایی شما نباید خاموش شود.”

ایالات متحده نیز تحریم‌های جدیدی علیه مقامات گرجستان اعمال کرده است. این تحریم‌ها شامل ممنوعیت صدور ویزا برای حدود ۲۰ نفر از جمله وزرا و نمایندگان پارلمان است که به تضعیف دموکراسی در گرجستان متهم شده‌اند.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *