جلسه دوم کمیته سهجانبه مشترک عربستان سعودی، جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی برای پیگیری توافق پکن سهشنبه ۲۹ آبان در ریاض برگزار شد.
این جلسه به ریاست ولید الخریجی، معاون وزیر خارجه سعودی، و با حضور هیئت چینی به ریاست دنگ لی، معاون وزیر خارجه جمهوری خلق چین، و هیئت ایرانی به ریاست مجید تختروانچی، معاون امور سیاسی وزیر خارجه ایران برگزار شد.
طرفین سعودی و ایرانی تأکید کردند که به تمامی مفاد توافق پکن پایبند خواهند ماند و همچنان در تلاشند تا روابط حسن همجواری فیمابین دو کشور را از طریق پایبندی به منشور سازمان ملل متحد، منشور سازمان همکاری اسلامی و قوانین بینالمللی تقویت کنند.
این امر همچنین احترام به حاکمیت، استقلال و امنیت دیگر کشورها را نیز شامل میشود.
ریاض و تهران از نقش میانجیگرانه مثبت و مستمر جمهوری خلق چین استقبال و بر اهمیت حمایت و پیگیری این کشور برای اجرای توافق پکن تأکید کردند.
پکن نیز آمادگی خود را برای ادامه حمایت و تشویق گامهایی که سعودی و ایران در راستای توسعه روابط خود در زمینههای مختلف برداشتهاند، اعلام کرد.
به گزارش العربیه، سه کشور (چین، سعودی و ایران) نیز از پیشرفت مستمر در روابط سعودی-ایرانی استقبال کردند و بر فرصتهایی که این روابط برای برقراری ارتباط مستقیم بین دو کشور در تمامی سطوح و بخشها فراهم میآورد، تأکید کردند.
آنها همچنین بر اهمیت این ارتباطات، جلسات و دیدارهای متقابل بین مقامات ارشد دو کشور به ویژه در شرایط تنشها و تشدید وضعیت فعلی در منطقه که امنیت منطقه و جهان را تهدید میکند، اشاره کردند.
شرکتکنندگان در این جلسه همچنین از پیشرفتهایی که در خدمات کنسولی بین دو کشور صورت گرفته است، استقبال کردند. این خدمات به بیش از ۸۷,۰۰۰ حاجی ایرانی این امکان را داد تا فریضه حج را به انجام رسانند و بیش از ۵۲,۰۰۰ ایرانی توانستند مناسک عمره را به آسانی و در امنیت طی ده ماهه اول سال ۲۰۲۴ میلادی انجام دهند.
نمایندگان سه کشور از برگزاری اولین نشست کمیته رسانهای مشترک سعودی-ایرانی و از امضای یادداشت تفاهم بین مؤسسه مطالعات دیپلماتیک شاهزاده سعود الفیصل و مؤسسه مطالعات سیاسی و بینالمللی وابسته به وزارت خارجه جمهوری اسلامی استقبال کردند.
دو کشور همچنین از آمادگی خود برای امضای توافقنامه جلوگیری از اخذ مالیات مضاعف (DTAA) خبر دادند؛ و سه کشور امیدوارند که همکاریهای خود را در زمینههای مختلف از جمله اقتصادی و سیاسی گسترش دهند.
سه کشور چین، عربستان سعودی و ایران خواستار توقف فوری حملات تجاوزگرانه اسرائیل در فلسطین و لبنان شدند و حملات اخیر اسرائیل را نقض حاکمیت و تمامیت ارضی ایران دانسته و محکوم کردند.
نمایندگان سه کشور همچنین از ادامه جریان کمکهای بشردوستانه و امدادی به فلسطین و لبنان حمایت کرده و هشدار دادند که ادامه چرخه خشونتها و تشدید تنشها تهدیدی جدی برای امنیت منطقه و جهان و همچنین امنیت دریایی است.
سه کشور سعودی، چین و ایران همچنین حمایت خود را از حل و فصل سیاسی جامع در یمن که با اصول بینالمللی مورد پذیرش تحت نظارت سازمان ملل متحد همخوانی داشته باشد، اعلام کردند.