یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳

یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳

کشورهای اروپایی قطعنامه انتقادی به آژانس ارائه دادند، جمهوری اسلامی هشدار داد

کشورهای غربی پیش‌نویس قطعنامه‌ای انتقادی علیه ایران را رسماً به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه کردند. منابع دیپلماتیک به «خبرگزاری فرانسه» اعلام کردند که این پیش‌نویس درست پیش از نیمه‌شب سه‌شنبه ارائه شده است.

براساس گزارش «رویترز»، ایران تلاش کرده بود با ارائه پیشنهادی به غرب، از تصویب این قطعنامه جلوگیری کند. در این پیشنهاد، ایران اعلام کرده بود ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود تا ۶۰ درصد را، که نزدیک به سطح تسلیحاتی است، محدود می‌کند و اقداماتی در این راستا انجام داده است. این پیشنهاد اما مشروط به توقف تلاش‌های غرب برای تصویب قطعنامه‌ای علیه ایران در نشست شورای حکام آژانس بود. با این حال، به گفته دیپلمات‌ها، کشورهای غربی همچنان بر تصویب این قطعنامه اصرار دارند.

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در تماس تلفنی با ژان نوئل بارو، همتای فرانسوی خود، نسبت به این اقدام هشدار داد و تأکید کرد که این اقدام سه کشور اروپایی (فرانسه، آلمان و بریتانیا) نه تنها اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند، بلکه با «فضای مثبتی» که میان ایران و آژانس ایجاد شده، تناقض دارد.

به گزارش رویترز، در سفر اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، به ایران، موضوع توقف افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد مورد بحث قرار گرفته است. طبق این گزارش، ایران اقدامات مقدماتی را برای اجرای این محدودیت آغاز کرده و سرعت غنی‌سازی در این سطح را کاهش داده است.

دیپلمات‌های غربی اما این پیشنهاد را تلاش «دقیقه نودی» ایران برای جلوگیری از تصویب قطعنامه انتقادی در شورای حکام توصیف کرده‌اند و آن را به وعده‌های مشابه در گذشته که به‌طور کامل اجرا نشدند، تشبیه کرده‌اند.

یکی از دیپلمات‌های غربی با اشاره به پیشنهاد ایران برای محدود کردن ذخایر اورانیوم غنی‌شده به حدود ۱۸۵ کیلوگرم، گفته است: «این میزان معادل ذخیره‌ای است که ایران دو روز پیش داشته و در صورت غنی‌سازی بیشتر، برای تولید چهار سلاح هسته‌ای کافی است».

توقف غنی‌سازی ۶۰ درصدی قابل تقدیر است، اما آنها نباید از ابتدا این کار را انجام می‌دادند.» ایران تأکید دارد که برنامه هسته‌ای‌اش اهداف نظامی ندارد.

براساس گزارش آژانس، ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران تا ۲۶ اکتبر به ۱۸۲.۳ کیلوگرم رسیده که نسبت به گزارش قبلی ۱۷.۶ کیلوگرم افزایش داشته است.

گزارش دوم آژانس نیز اشاره کرده که ایران برای اجازه به چهار بازرس باتجربه جهت کار در ایران اعلام آمادگی کرده است. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که سال گذشته ایران اکثر بازرسان متخصص غنی‌سازی آژانس را از فعالیت منع کرد؛ اقدامی که آژانس آن را «ضربه‌ای جدی» به توانایی خود برای نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران توصیف کرده بود.

دیپلمات‌ها می‌گویند پیش‌نویس قطعنامه‌ای که از سوی بریتانیا، فرانسه، آلمان و آمریکا تهیه شده، ایران را به دلیل همکاری ضعیف با آژانس محکوم می‌کند و خواستار ارائه گزارشی جامع از فعالیت‌های هسته‌ای ایران توسط آژانس است.

به گفته منابع دیپلماتیک، این قطعنامه که قرار است اواخر این هفته به رأی گذاشته شود، به احتمال زیاد تصویب خواهد شد، چرا که تنها روسیه و چین به قطعنامه مشابه در ماه ژوئن رأی منفی دادند.

برچسب ها

سازمان ملل متحد خواستار اقدام فوری قدرت‌های جهانی و ایران برای احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ شد. این درخواست با هشدار نسبت به اهمیت موفقیت یا شکست مذاکرات برای جامعه بین‌المللی همراه بود. شورای امنیت سازمان ملل شامگاه سه‌شنبه ۱۷ دسامبر (۲۷ آذر ۱۴۰۳) در خصوص تحولات پیرامون توافقنامه موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا تشکیل جلسه داد

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *