پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳

پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳

نقشه‌ی ولایت، واکنش ملت! – بهزاد کریمی

شورای نگهبان درب جعبه‌ی مارگیری‌ را گشود تا معلوم شود از میان هشتاد نفر نوشته‌نام برای‌‌ کسب کرسی ریاست اجرایی ولایت، کدام شش تن اجازه‌ی سرشاخ شدن با هم در این رزمایش نمایشی گرفته‌اند. جز تنی چند «همه»‌ی سر از صحنه درآورده‌ها به اشاره «رهبر» رد صلاحیت شدند تا چینشی رو بیاید که نقشه‌‌اش را «بیت» از پیش کشیده بود.

تا اینجا جمهوری اسلامی سه پرده از نمایش را پشت سر دارد. پرده‌ی اول چشمک زدن دعوت‌گونه‌ی خامنه‌ای به اهل نظام که بیایند تا در این تنگنای ناشی از شکاف عمیق میان جمهوری اسلامی و ملت، با هم بودن‌ صفوف در سیستم حاکم  به رخ «دشمن» بکشند! پرده‌ی دوم جواب جماعت مخاطب این خطابیه بود که در «هجمه» به ستاد انتخاباتی وزارت کشور نمود یافت تا مشتاقانه اثبات خلوص شود و کشتیبان «تغییر سیاست داده» این پیام از آنها بگیرد که از اول هم می‌دانسته‌اند «خالص سازی»، تاکتیکی بوده گذرا وگرنه دامنهً نظام «خودی»، وسیع‌تر از این چیزهاست!

پرده‌ی سوم هم منعکس در اعلام نتیجۀ اجرائی فرمایش بالاسری و نیز از اول معلوم که بنا به آن، «همه بیایند ولی همه نمانند». آن چنان چیدمانی از «مدیر و مدبر»های سیاسی که تیغ تشخیص‌اش به ۶ فقیه منصوب و ۶ حقوق‌دان منصوب غیر مستقیم افزاردست سیاست ولایی در پوشش «عمل حقوقی» گذاشته شده است! نهادی که در هر بزنگاه از انجام ماموریت، مطابق میل مقطعی «آقا» و برای تحقق نیات وی، یا «صالح»‌هایی از قبل را رد صلاحیت ‌می‌کند و یا برای کسانی صلاحیت قائل می‌شود که قبلاً «ناصالح» اعلام شده‌ بودند! رویه‌ای که، متاع بی رقیب درهر جا از جهان است!

پیرامون دو پرده‌ی اول و دوم در نوشته‌ها‌ی قبلی با سرنام‌ «در نظام ولایی، کیستی رئیس جمهور مطرح است نه چیستی او!» (*) و « بوی کباب شنیده‌اند، او اما بساط داغ کردن راه انداخته است!» (**) سخن گفته‌ام، درنگ اکنون بر پرده‌ی سوم از این نمایش است. اما پیش از نورافکنی بر صحنه و برای اینکه معلوم شود جایگاه این یکی پرده در داستان نمایشنامه نویس چیست، نیاز به بازتکرار و بازگویی تم محوری سناریو است. محتوی اصلی این بالماسکه سیاسی، تز «همه بیایند ولی فقط در خدمت من باشند» خامنه‌ای است. او برآنست که سیاست «خالص‌سازی» به اهل نظام را آنگونه و در آن تفسیری بدانان بخوراند که منظور از خلوص، نه طرد مطلق هر وابسته به این سیستم بلکه اعلام اطاعت مطلق از این نظام و مشی و سیاست‌های او و پذیرش اقتدار تام و تمام ولایت وی است. تا این در گوش گیرند که: نظام پذیرای‌شان است و می‌توانند در آن بمانند، مشروط به اینکه از حد و اندازه خود بیرون نزنند و با نشستن در حاشیه به نقش پیروی و آچار فرانسه شدن رضایت دهند. اینست اصل قصه؛ نیز از اول تا به آخر آن.

اما جایگاه پرده‌ی سوم در کل نمایشنامه اینکه، لیست «صالح‌»های اعلام شده طوری در زرورق چیده‌شود که بیشترین دسته‌بندی‌های‌ متعلق به نظام را دربرگیرد. تا «همه»‌ی آنها، خود را در قالب ببینند و احساس جاماندگی نکنند. سیاهه‌ی «صالحان» جوری به تنظیم درآمده که هم نمایندگان باندهای اصلی «اقتدار گرایان» در خود دارد و هم یک نفر از «اصلاح طلبان» را. پیام «سلام فرمانده» اینست که من حذف نمی‌کنم، خودتان هستید که بتوانید بمانید یا نمانید!

در این مهندسی انصافاً هوشمندانه، از طیف اقتدارگرایان، نمادهای اصلی در لیست نشانده شده است؛ ضمن اینکه افرادی از آن کنار مانده‌اند که عقبه‌ا‌ی در نظام دارند و چه بسا در مقطعی بخواهند موی دماغ برنامه‌های رکن اصلی نظام تولید کنند. در مقابل اما از اعتدالیون و «اصلاح طلبان» فقط یکی هست که درشت مهره نیست تا هم نامعادله‌ مطلوب بسته شود و هم اگر او رای آورد که نمی‎‌آورد و یا به عهدشکنی با «رهبر» افتاد که نمی‌افتد، چنان ‌ در بافتار نظام بی‌عقبه باشد که نتواند برای برنامه‌ی جایگزینی رهبری و سیاست‌های کلان آن مسئله بیافریند! محاسبه‌ی نقشه‌کش اینست که عمده بدنه‌ی سابقاً چشم دوخته به اصلاح طلبی، پای در رای نخواهد گذاشت و اصلاح طلبِ ملتمس «رهبر»، از مردم «نه!»گویان به جمهوری اسلامی، «نه!» بلند خواهد شنید! تیر حساب‌شده‌ی «رهبر»، هدف را درست نشانه گرفته است!

روشنگرانه است اگر در این چیدمان زیرکانه تامل شود. سردار قالیباف «بناپارتیست»، سهم اصلی سپاه؛ دبیر کل «جامعه روحانیت مبارز» پور محمدی، نماد بیشترینه‌ی حوزه؛ جلیلی بنیادگرا، ارزشی «هسته‌ای»؛ زاکانی، چهره‌ی بسیج انصار الله؛ قاضی زاده «بنیاد شهید» هم، اعزامی جبهه‌ی پایداری به عرصه! پس، از طیف «اقتدار» همگی هستند و «رهبر» هوای همه‌شان را دارد. بقیه مسابقه دیگر بر عهده‌ی خودشان است، هر کدام هم که گوی سبقت بُرد، آخرش به سود «اسلام» است! پرده‌ی بعد، مناظره‌هاست که از هم اکنون می‌توان گفت لفاظی خواهد بود برای هیچ. دستور العمل مربوطه نیز که از همین حالا ابلاغ شده است: هیچ کاندیدایی سیاه‌نمایی نکند، وگرنه حسابش با کرام الکاتبین خواهد بود! پرده بعدتر هم به احتمال زیاد، کنار کشیدن‌ها به اشارات بالا تا رقابت، کنترل پذیرتر صورت بگیرد.

اجرای بخش جالب این نمایشنامه با «روزنه گشایان» حالا «رهگشایان» است که مشغول فضاسازی‌اند برای «خلق دو خرداد» دیگر، «تکرار ۸۸» در شکل خاموش آن و احیای دیگربار «غلبه اعتدال بر تندروی» مقاطع ۹۲ و ۹۶! تا همین دیروز تایید لاریجانی را مسلم می‌دانستند و ساعت‌شماری برای نتیجه‌ی شورای نگهبان تا پشت او را بگیرند! حالا اما آچمز از بازی زیرکانه‌ی خامنه‌ای، پرچم پزشکیان که هیچ هم منتظر تاییدش نبودند را روی دست ‌گرفته‌اند تا از طریق او بار دیگر بخت خود بیازمایند. روی این حساب دارند که این شخص، برخوردار از پایه‌ی رای میانی‌ها در نظام است و دارای امکان رای‌آوری از آذربایجان و قسماً کردستان بخاطر آنکه از تبریز می‌آید و زاییده‌‌ی مادری کُرد است!

توجیهات در علم کردن آقای پزشکیان البته به تعداد دستجات حامی او متفاوت و متنوعند. برای اعتدالیون و اصلاح طلبان زرد امیدوار «تغییر رفتار رهبری»، شخصی شناسا به میانه‌روی در کادر سیاست‌های کلان نظام و شناخته‌شدن به «کارآمد»ی‌ در تعامل با «رهبری» بمنظور پیشبرد خط تعدیل و رسیدن اعتدال به سورسات. برای استمرار طلبان برون سیستمی هم یک «فرصت استثنایی» تحت این ترجیع‌بند که «لازم است در جامعه‌ی افسرده‌ی کنونی شور آفرید»! توضیح و تبیین تاکتیک این دلبستگان معجزه هم اینکه: جامعه‌ی ایران شگفتی‌ساز است و درمی‌یابد که دیگربار فرجه‌ای برای کیش مات شدن نظام و فیل هوا کردن فراهم آمده، و لذا نباید از دست داد و باید که جنبید!

درک اینان از شگفتی جامعه، کمترین ربطی به واقعیت ندارد. صرفاً بازتاب تمایلات خودشان‌ است و پرورده‌ی دل‌خواسته‌‌ها‌یشان! اینان نمی‌خواهند جامعه‌ی ایران را در بستر تعمیق مداوم شکاف آن با حکومت ببینند. جامعه‌ای که از تجارب «اصلاحات» و «سبز» و حتی «اعتدال» دهه‌های ۷۰ تا نیمه‌ی ۹۰ خورشیدی گذر کرد، و به جامعه‌ی جنبشی فراروئید و خیزش‌های  تناوبی ۹۶ و ۹۸ «اصلاح طلب، اصولگرا دیگه تمومه ماجرا» و جنبش انقلابی ۱۴۰۱ «زن – زندگی – آزادی» از دل خود بیرون‌داد. جامعه‌ای که شور گاه نهفته و گاه بیدار خود را در اعتصابات، تظاهرات و انواع ایستادگی‌های مدنی به رخ می‌کشد. آن که افسرده است نه این جامعه‌ی غلیانی بلکه آنانی‌اند که به دینامیسم این جامعه بی باورند و از همین رو راه نجات را در میدان بازی حکومتی می‌جویند. در اصل، فقط ولایت نیست که اینها را به بازی می‌کشد و به بازی می‌گیرد، خودشان نیز مستعد به بازی گرفتن‌اند و مابه‌ازاء مواجهه‌ی خود را هم در «اقشار خاکستری» آدرس می‌دهند.

این «انتخابات» نظام، برای عبور آن از خلاء پدید آمده مرگ رئیسی سوگلی خامنه‌ای است و البته همراه بهره‌برداری سیاسی و نه چیزی فراتر. جایی برای کمترین توهم نسبت به امکان تغییر راهی که حکومت می‌رود وجود ندارد. هر پرده از این نمایش در خدمت برنامه‌‌های آنست و از جمله خلع سلاح کردن دیگربار همه‌ی آنانی که نه در موضع نقد وجود نظام حاکم، بلکه فقط منتقد رفتار قدرت حاکم‌اند. «روزنه‌گشایان» و «رهگشایانی» که، نظام آنان را چونان بازیچه‌ به بازی می‌گیرد تا بازنده درآیند! باخت هم در معنای وسیع آن، بدین معنی که حتی به فرض بعید کاندیدای آنان رای هم بیاورد و بخواهد منشاء اثر شود، نه مواجه با «هر نه روز یک بحران» بلکه درگیر همه روزه با بحران و لذا عاقبت کار در بدترین حالت تسلیم و تمکین و در بهترین حالت زمینگیر شدن. نام این موقعیت، باخت استراتژیک است.

حکمت بنیادین «روزنه‌گشایی»، با هر تفسیر و تعبیری هم که همراه باشد، در نهایت پر کردن شکاف میان نظام و جامعه است. کارزاری که اینان چه آگاهانه – غالباً آگاهانه – و چه ناآگاهانه قصد راه اندازی آن دارند و شروع به آن کرده‌اند، چیزی جز تلاش برای به عقب کشاندن جامعه و ترمز زدن بر آن نیست. تشبثی ناکام به مصداق «عِرض خود می بری و زحمت ما می‌افزایی» است در قبال روندی که قانونمند پیش می‌رود! آنچه که در دستور کار نیروی تحول قرار دارد، همانا و تنها به تعمیق بردن چنین شکافی است. گشایشِ نه فقط کلان بلکه حتی تاکتیکی آن‌ برای ایران، فقط و فقط از تعیین تکلیف جامعه و جمهوری اسلامی متکی بر جنبش‌های اجتماعی جاری می‌گذرد و نه از نمایش «انتخاباتی» ابتر. مصداق ایستادن در سمت تاریخ و عمل‌کردن به آن، تحریم این «انتخابات» است. توسعه‌ی دمکراتیک از این می‌گذرد.

بهزاد کریمی دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ ژوئن ۲۰۲۴ 

(*)https://www.akhbar-rooz.com/242612/1403/03/12/

(**)https://www.akhbar-rooz.com/243083/1403/03/18/

https://akhbar-rooz.com/?p=243383 لينک کوتاه

2.9 31 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
13 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امیر ایرانی
امیر ایرانی
20 روز قبل

دنباله نظر قبلی
با بر کشیدن پزشکیان توسط مردم،مرگ آنی و یا تدریجی آنها نیز رقم خواهد خود .
باید ماند و دید،
واکنش مردم داخل کشور چگونه خواهد بود.

امیر ایرانی
امیر ایرانی
20 روز قبل

در پای نوشتار آقای نگهدار دو نظر ارائه شد
که پایان آن به تیغ سانسور ۹۰۰ حرفی گرفتار شد و نتیجه گیری درستی نشد.
در آن دو نظر به کودتای ۸۸ اشاره شد و به شرایط خامنه ای و گروه های حامیانش که مدعی ولایت بخش هستند پرداخته شد
که خامنه ای برای رهایی از ولایت بخشانش شروع به حذف آنها کرده است
و هر کدام را بطریقی می خواهد حذف کند
که می بینیم در این چینش جدید
شخصی بنام پزشکیان در کنار ۵ نفر دیگر قرار گرفته است
آنهم فردی که با کودتای خامنه ای در ۸۸ همدلی نداشته است.
پرسشی بود چرا خامنه ای با توجه به اینکه عمر زیادی ندارد
این ریسک را پذیرفته است؛ چون بر گزیدن پزشکیان توسط مردم می تواند
تمام ایده های خامنه ای را بهم بزند.
شاید
خامنه ای از این چینش
هدف دیگری داشته،
اما عکس العمل مردم آنهم
با برگزیدن پزشکیان برنامه هایش را بهم خواهد زد.
این را باید گفت با برگزیدن
پزشکیان،
ولایت بخشان خاصی مانند
قالیباف ، زاکانی و جلیلی حذف خواهند شد
ولایت بخشان هم متوجه خواهند شدبا بر کشیدن پزش

الف باران
الف باران
22 روز قبل

با این گونه اپوزیسیون ها ما به کجا خواهیم رسید ؟

آنها میگویند به چه مناسبت با حمله به ایران مخالفت می‌کنند یا با تحریم اقتصادی و تجاوز نظامی به ایران مخالفت اند ؟ بر مبنای آنها این مواضع نادرست بوده و نیروھای انقلابی در جهان باید عملا ھمان سیاستی را تبلیغ کنند که رسانه ھای غرب به آن دامن می زنند.این سیاست ھمان سیاستی است که امپریالیستها و صهیونیستها ھای اسرائیلی دامن می زنند .
نتیجه عملی این سیاست آن است که نیروھای انقلابی و کمونیستهای ایران باید برای سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی در ھمان راھی گام بگذارند که امپریالیستها و صهیونیست‌ها نشان می دھند. آنها استدلال می کنند که چون کمونیستها خواھان سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی ھستند و امپریالیستها و صهیونیستها نیز خواھان سرنگونی رژیم  جمهوری اسلامی ھستند پس این دو نیرو فصل مشترک مهمی با یکدیگر داشته و باید جبهه واحدی را برای سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی پدید آورند و یا حداقل در مبارزه با امپریالیسم و صهیونیسم کوتاه آمده و به آنها آتش بس دھند !

F Sharifi
F Sharifi
21 روز قبل
پاسخ به  الف باران

یاوه گویانی که از فاشیسم اسلامی دفاع می کنند، مستقیم یا غیرمستقیم، دست های شان به خون هزاران انسان فداکاری که در مقابله با این حکومت آدمخوار به خاک افتاده اند، آلوده است !

هدف انها فقط گمراه کردن مخاطب و فریب خواننده برای مقاصد شوم خود می باشد !

الف باران
الف باران
19 روز قبل
پاسخ به  F Sharifi

نیروهائی که نه با امپریالیسم نه با صهیونیسم نه برعلیه اقتصاد نئولیبرالیسم موضعی دارند و آینده ایران را در یک انقلاب رنگینی ترسیم می‌نمایند ، بمراتب از جمهوری نکبت بار ‌و فاشیستی ایران خطرناک ترند . نگاهی به تجاوزات نطامی در کشورهای منطقه چشم‌های بینایی را می‌طلبد.در فرصت‌های دیگر در خدمت شما خواهم بود .

حسن نکونام
حسن نکونام
22 روز قبل

رئیس جمهور را « انتخاب میکنند» یا « تعیین میشود »؟ به بخشی از سخنان اخیر ولی مطلقه فقیه توجه کنید :
« هبر انقلاب با تأکید بر ضرورت حاکم بودن اخلاق در رقابت‌های انتخاباتی بین نامزدها، گفتند: بدگویی، تهمت‌زنی و لجن‌پراکنی کمکی به پیشرفت کارها نمی‌کند و به آبروی ملی هم لطمه می‌زند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: صحنه انتخابات، صحنه عزت و حماسه و رقابت برای خدمت است نه میدان کشمکش برای تصاحب قدرت، بنابراین کسانی که وارد رقابت‌های انتخاباتی می‌شوند، رعایت اخلاق را وظیفه خود بدانند تا خدای متعال دل‌های مردم را به بهترین گزینه هدایت کند و ان‌شاءالله یک رئیس‌جمهور شایسته برای ملت ایران تعیین شود».
خامنه ای، علارغم شخصیت کینه توز و بزدلی و ریاکاری و دروغ و خشونتی که در رفتار و کردار او هست، اما در حوزه های تولید آخوند، و با تمرین و ممارست روضه خوانی، سخنوری تواناست. واژه ها را هم بدقت انتخاب می کند. در جمله بالا از او از « تعیین رئیس جمهور» می گوید.

کهنسال
کهنسال
23 روز قبل

پزشکیان که کعبه آمال جدید نگهدار و شرکاست در پی تکرار مکررات “فرمودند”: 
صدر ما خامنه ای(خامنه ای قاتله -ولایتش باطله)
راه ما راه ریسی (آیت الله قتل عام )
خامنه ای بنا بر گدایی خاتمی تدارکچی سابق و عامل قتلهای زنجیره ای کانون نویسندگان و…. پزشکیان را هم قاطی بازی کرده که به “رونق” “انتخابات” بیافزایند. 
راه خامنه ای و سپاه و گماشتگانش: تاراج؛ دزدی و غارت سرمایه های کشور؛ کشتار نسل جدید آزادیخواهان و برابری طلبان؛ صدور اسلام ناب محمدی، وحشت، ترور، تبعید و کوچاندن اقشار و صنوف مختلف است.
شعارهایی از بازنشستگان تامین اجتماعی، صندوقهای بازنشستگی درشهرستان شوش، تهران،اهواز،کرمانشاه و…:
«خیلی دروغ شنیدیم،ما دیگه رای نمیدیم!»
«کشور پر درآمد،چه برسرتوآمد؟»
اختلاس چهار میلیارد دلاری چای دبش و داغی آن جگر بازنشستگان را سوزاند.نه صندوق،نه آراء،تحریم انتخابات هر اختلاس رو میشه،چندتا مسئول پشتشه

نوری
نوری
23 روز قبل

و لابد بهزاد کریمی هم تحلیل گر مشکلات جامعه ایران است که چهل و پنج سال در حال تخیل به جای تحلیل است.

آ.بزرگمهر
آ.بزرگمهر
23 روز قبل

آقای بهزاد کریمی، چرا حزب چپ و جمهوریخواهان و نیروهای سکولار کارزاری علیه نبودن انتخابات آزاد در ایران راه نمی اندازند؟
امروز که حکومت بار دیگر تلاش می کند بی آبروئی های خود را با نمایش انتخاباتی سمبل کند تا مدتی دیگر تاریخ مصرف خود را برای قدرتهای جهانی تمدید کند.
لازم ست که به مجامع حقوق بشری جهان و نیروهای مترقی رسما یادآوری کرد که؛
این حکومت تمامیت خواه ۴۵ سال اکثریت شهروندان را از حق انتخاب شدن محروم کرده ست.
بهمین دلیل با مشارکت بسیار پائین تر از سطح متعارف جهانی اقلیتی مرتجع ، ایدئولوژیک مذهبی و قرون وسطائی که معرف حضور جهانیان ست به اکثریت مردم زور می گویند. اتهامات جنایت بشری نیز انکار ناپدیرست.
شایسته ست که جامعه جهانی این حکومت فاشیستی را که میلیونها بار حقوق اساسی مردم را نقض کرده ست را برسمیت نشناسند تا به جنایت های خود پایان دهد.
پیروز باد کارزار وسیع مردمی علیه انتصابات جمهوری اعدامی

توجه!
توجه!
23 روز قبل

“تکلیف جامعه و جمهوری اسلامی متکی بر جنبش‌های اجتماعی جاری می‌گذرد و نه از نمایش «انتخاباتی» ابتر. مصداق ایستادن در سمت تاریخ و عمل‌کردن به آن، تحریم این «انتخابات» است. توسعه‌ی دمکراتیک از این می‌گذرد.”

مهرداد ۲
مهرداد ۲
23 روز قبل

جناب کریمی مقاله شما جواب دندان شکنیست به امثال ورشکستکان به تقصیر تاریخ … به عنوان نمونه فرخ نگهدار که با جرثومه اصلاح طلبی را با واژگان تازه تر « روزنه گشایان» و « راه گشایان» دوباره علم و مردم را به مشارکت در این مضحکه تشویق می‌کنند… دست مریزاد

جوان
جوان
23 روز قبل

امروز مدودوف با نگاه به نتایج فاجعه بار دستنشاندگان ن ا ت و خطاب به مکرون و شولتز توییت زد که “زمان بازنشستگی فرارسیده، پیش به سوی زباله دان تاریخ”!
حالا برای برخی از خارج نشینان پر حرف و پرمدعا هم شاید زمان بازنشستگی فرارسیده باشد!

مهرداد ۲
مهرداد ۲
23 روز قبل
پاسخ به  جوان

شما انسان کم‌مذعا تشریف ببر ورای بده .

خبر اول سايت

آخرين مطالب سايت

مطالب پربيننده روز


13
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x