شنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۳

شنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۳

همایش در بروکسل با موضوع “بنیانگذاری یک کشور مستقل فلسطینی و تضمین‌هایی برای امنیت اسرائیل”

وزیر امور خارجه اردن: «وقت آن رسیده که با حقیقت روبرو شویم. آیا اجازه می‌دهیم یک طرح افراطی نژادپرستانه آینده را به ما دیکته کند یا دور هم جمع می‌شویم و می‌گوییم راه روشن است، ما صلح را برای همه می‌خواهیم و راه‌حل دو دولتی تنها راه است. بفرمایید و اجرایش کنید.»...

اسرائیل اگر هم تاکنون از ابراز مخالفت علنی با تشکیل دولت مستقل فلسطین خودداری می کرد، روز یکشنبه بنیامین نتانیاهو آشکارا اعلام کرد که با هر گونه کشور فلسطینی مخالف است و آن را تهدیدی برای موجودیت اسرائیل می داند. اتحادیه اروپا مثل بسیاری از کشورهای پشتیبان اسرائیل برخلاف نظر نخست وزیر این کشور راه حل دو دولتی را مناسب ترین ابزار برای پایان دادن به جنگ در منطقه و مناقشه ی تاریخی اسرائیل و فلسطین می دانند و جوزپ بورل، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آستانه نشست وزیران خارجه این اتحادیه که در آن شماری از وزرای کشورهای منطقه خاورمیانه نیز شرکت دارند، تصریح کرد: «من از این پس دیگر درباره فرایند صلح خاورمیانه صحبت نخواهم کرد، بلکه آنچه می‌خواهم راه حل دو کشور مستقل است.»

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه اعلام کرد که طرح اسرائیل برای نابودی گروه فلسطینی حماس در نوارغزه کارساز نیست و اتحادیه اروپا با وجود مخالفت اسرائیل باید برای رسیدن به «راه حل دو کشوری» تلاش کند.

بورل با اشاره به هدف اعلامی اسرائیل مبنی بر نابودی حماس در جنگ ویرانگر سه ماهه خود در نوار غزه، به خبرنگاران گفت: «دیگر چه راه حلی [به غیر از راه‌حل دو کشوری] به ذهن آن‌ها می‌رسد؟ می‌خواهند کاری کنند که همه فلسطینی‌ها [از نوار غزه] بروند؟ همه آن‌ها را بکشند؟… آنطوری که آن‌ها دارند حماس را از بین می‌برند، راهش نیست. آن‌ها نفرت را برای چندین نسل تضمین کردند.»

بورل همچنین تآکید کرد که تنها با توسل به ابزار نظامی نمی‌توان به صلح دست یافت. او افزود: «وضعیت انسانی در غزه دیگر از این بدتر نمی‌تواند باشد.»

بورل گفت که می‌خواهد تلاش‌های بین‌المللی را برای ایجاد فرآیندی که منجر به همزیستی یک کشور فلسطینی در کنار اسرائیل شود، ادامه دهد. 

بورل این سخنان را در نشست ماهیانه وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا که این بار با حضور وزرای امور خارجه عربستان سعودی، مصر و اردن و دبیرکل اتحادیه عرب تشکیل می‌شود، ایراد کرد.

چندین وزیر خارجه از جمله آنالنا بائربوک، رئیس دیپلماسی آلمان، تاکید کردند که راه حل دو کشوری، «تنها راه حل» است. او بدون اشاره به نام نتانیاهو گفت: «حتی کسانی که نمی‌خواهند در مورد آن بشنوند، تاکنون هیچ راه حل جایگزینی ارائه نکرده‌اند».

در چنین شرایطی به گفته استفان سژورنه، وزیر چدید امور خارجه فرانسه، امتناع اسرائیل از چنین راه حلی «نگران کننده» است. وزیر امور خارجه ایرلند هم امتناع نتانیاهو از پذیرش راه حل دو دولتی را «غیرقابل قبول» ارزیابی کرد.

شالنبرگ وزیر خارجه اتریش اظهارات نتانیاهو را کوتاه بینی توصیف کرد و با تاکید بر این که اسرائیلی ها و فلسطینی ها در منطقه حذف شدنی نیستند و مجبورند در کنار هم زندگی کنند، گفت: برخورداری از کشور مستقل حق فلسطینی ها است.

به گفته مقامات بهداشتی حماس، حملات گسترده هوایی و زمینی اسرائیل به باریکه غزه بیش از ۲۵ هزار فلسطینی را کشته، مناطق مسکونی را با خاک یکسان کرده و بیشتر ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از مردم آن را بی‌خانمان کرده است.

اسرائیل گفته است که انتظار دارد این جنگ «ماه‌های زیادی» ادامه یابد و تا زمانی که حماس ریشه‌کن نشود و تمامی گروگان‌های اسرائیلی آزاد نشوند و همچنین از نوار غزه تهدیدزدایی نشود، آرام نخواهد گرفت.

ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن، با اشاره به مذاکرات صلح اسرائیلی و فلسطینی که به صورت نوبه‌ای از دهه ۱۹۹۰ میلادی در جریان بوده است به خبرنگاران گفت: «ما بیش از ۳۰ سال درگیر این فرآیند بوده‌ایم و حالا نگاه کنید که ما به چه وضعی رسیده‌ایم.»

«وقت آن رسیده که با حقیقت روبرو شویم. آیا اجازه می‌دهیم یک طرح افراطی نژادپرستانه آینده را به ما دیکته کند یا دور هم جمع می‌شویم و می‌گوییم راه روشن است، ما صلح را برای همه می‌خواهیم و راه‌حل دو دولتی تنها راه است. بفرمایید و اجرایش کنید.»

پیش از برگزاری نشست روز دوشنبه در بروکسل، سرویس دیپلماتیک اتحادیه اروپا سندی را برای ۲۷ کشور عضو خود ارسال کرد که در آن یک نقشه راه برای رسیدن به صلح در مناقشه گسترده اسرائیلی-فلسطینی پیشنهاد شده است.

در دل این طرح، فراخوانی برای تشکیل «کنفرانس مقدماتی صلح» از سوی اتحادیه اروپا، مصر، اردن، عربستان سعودی و اتحادیه کشورهای عربی صادر خواهد شد و از ایالات متحده و سازمان ملل نیز دعوت می‌شود تا در این کنفرانس شرکت کنند.

طرح اتحادیه اروپا پیشنهاد می‌کند که شرکت‌کنندگان در کنفرانس صلح، بسته به طرحی که در این گردهمایی تصویب می‌کنند، باید «عواقب» عدم پذیرش آن را برای هر دو طرف مشخص کنند.

 سند قرار است در جلسه روز دوشنبه از سوی وزرای خارجه اتحادیه اروپا مورد بحث قرار گیرد. این سند مراحلی را تشریح می‌کند که طبق اعتقاد بورل در نهایت می‌تواند صلح را در نوار غزه به ارمغان بیاورد و یک کشور مستقل فلسطینی نیز ایجاد شود. از سوی دیگر عادی سازی روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی صورت گیرد و امنیت طولانی مدت در منطقه تضمین شود.

محور اصلی برای اجرایی کردن این نقشه راه، برگزاری «کنفرانس مقدماتی صلح» عنوان شده که «بازیگران کلیدی» آن اتحادیه اروپا، آمریکا، مصر، اردن، عربستان سعودی، اتحادیه عرب و سازمان ملل متحد خواهند بود. شرکت کنندگان باید به طور مرتب با مقامات اسرائیلی و فلسطینی که «طرف‌های درگیری» نامیده می‌شوند در تماس باشند اما این دو در ابتدا «مجبور نخواهند بود با یکدیگر جلسه داشته باشند.»

طبق این سند، نوار غزه و کرانه باختری از سوی تشکیلات خودگردان فلسطینی و سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) به‌جای حماس اداره خواهد شد.

این کنفرانس یک سال فرصت خواهد داشت تا چارچوب طرح صلح را با در نظر گرفتن بازخورد همه طرف‌های درگیری، قطعنامه‌های سازمان ملل، نتیجه‌گیری شورای اتحادیه اروپا و تلاش‌های میانجی‌گری قبلی طراحی کند.

در سندی که جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا آن را تهیه و برای رایزنی در اختیار وزرای خارجه اتحادیه اروپا گذاشته، ۱۰ مورد پیش بینی شده است:

۱. این روند باید به ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی که در کنار اسرائیل زندگی می‌کنند منجر شود و «عادی سازی کامل» روابط بین اسرائیل و جهان عرب صورت گیرد.

۲. بازیگران بین‌المللی باید به دو طرف کمک کنند تا زمینه صلح فراهم شود و به ایجاد یک «جایگزین سیاسی احیا شده» به جای حماس کمک کند.

۳. بازیگران بین‌المللی باید «در اولین فرصت» یک کنفرانس مقدماتی صلح برای حل و فصل جنگ جاری و به ویژه درگیری اسرائیل و فلسطین را برگزار کنند.

۴. کنفرانس باید وزرای خارجه و مدیران سازمان‌های بین‌المللی را گرد هم آورد تا درباره روند صلح گفت‌وگو کنند در حالی که آن‌ها «تقریبا همزمان» جلسات جداگانه‌ای با طرف‌های درگیری برگزار می‌کنند.

۵. کنفرانس باید کارگروه‌هایی را تشکیل دهد و «چارچوب اولیه» طرح صلح را ظرف مدت یک سال طراحی کند.

۶. این طرح باید «عملا تا حد امکان» به عناصر اصلی برای یک صلح جامع، طبق قطعنامه‌های قبلی سازمان ملل متحد و تلاش‌های میانجی‌گرایانه بپردازد.

۷. این طرح باید «تضمین قوی امنیتی» را برای اسرائیل و کشور آینده فلسطین «مشروط به رسمیت شناختن کامل متقابل دیپلماتیک و یکپارچه‌سازی اسرائیل و فلسطین در منطقه» ارائه کند.

۸. کنفرانس باید با طرف‌های درگیری «در هر مرحله و در هر زمان» در حالی که طرح صلح در حال تدوین است مشورت کند. مهم این است که اگر هر یک از طرفین تصمیم به عقب نشینی بگیرد کار باید ادامه یابد.

۹. این طرح پس از آماده شدن، باید به اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها ارائه شود. این بر عهده آن‌ها خواهد بود که درباره متن نهایی مذاکره کنند.

۱۰. به موازات این روند، شرکت کنندگان در کنفرانس باید برای کاهش بحران جاری انسانی، تضمین آزادی گروگان‌های اسرائیلی، جلوگیری از تشدید تنش در منطقه، تقویت مشروعیت دموکراتیک تشکیلات خودگردان فلسطین و حمایت از بازسازی غزه تلاش کنند.

در همایش بروکسل وزیر خارجه ی فلسطین ریاض المالکی در مصاحبه مطبوعاتی گفت: من انتظار دارم اتحادیه اروپا خواهان آتش بشود و برای تحقق آن اقدام کند وی افزود: من انتظار دارم نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا، نتانیاهو را به دلیل مخالفت با راه حل دوکشوری محکوم کند.

ریاض المالکی، وزیر خارجه فلسطین در گفتگو با یورونیوز، توانایی اتحادیه اروپا برای ایجاد تغییر را زیر سوال برد.

المالکی به یورونیوز گفت: «فکر نمی‌کنم آنها (وزرای خارجه اتحادیه اروپا) واقعاً چیزی بیش از ابراز همدردی ارائه کنند. او افزود: “بله، آنها تلاش کردند، اما از آنجایی که جنگ و کشتار واقعاً ادامه دارد، فکر نمی‌کنم آنها بتوانند مداخله کنند و دستاوردی داشته باشند.”

https://akhbar-rooz.com/?p=231072 لينک کوتاه

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

خبر اول سايت

آخرين مطالب سايت

مطالب پربيننده روز


0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x