دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴

دیروز و دیشب در تل‌آویو چگونه گذاشت؟ ۲۴ ساعت جنگ، اسرائیل را به لرزه درآورد

تصویر رهگیری یک موشک شلیک‌شده از سوی ایران به سوی اسرائیل – ۱۳ ژوئن ۲۰۲۵

روزنامه جروزالم پست اسرائیل که مواضعی نزدیک به راست ملی‌گرا، حامی سیاست‌های امنیتی سخت‌گیرانه، حامی نتانیاهو و منتقد سازش‌های گسترده با فلسطینی‌ها دارد، در گزارشی تحت عنوان: «لغو پروازها، لغو مهمانی‌ها، پناهگاه‌های پر شده: ۲۴ ساعت جنگ، اسرائیل را به لرزه درآورد» در مورد روز و شب گذشته در تل‌آویو می‌نویسد:


فقط دقایقی پس از آغاز شبات در اسرائیل، آژیرهای هشدار به صدا درآمدند و اسرائیلی‌ها را بار دیگر روانه پناهگاه‌ها کردند تا منتظر موج بعدی جنگ جدید خود با ایران باشند.

مقام‌ها هشدار دادند که حدود ۱۰۰ موشک از سوی ایران در راه است؛ مقدمه‌ای بر حمله‌ای مشابه در آوریل ۲۰۲۴ که اولین تبادل مستقیم آتش میان ایران و اسرائیل بود. به‌زودی، پرتابه‌ها در سراسر مناطق مرکزی کشور فرود آمدند و ده‌ها تن را مجروح کردند.

کمتر از ۲۴ ساعت از حمله چشمگیر و به‌ظاهر موفق اسرائیل به ایران گذشته بود؛ حمله‌ای که در آن تأسیسات هسته‌ای در چندین شهر بمباران شد و چندین فرمانده عالی‌رتبه نظامی و دانشمند هسته‌ای ترور شدند. اسرائیلی‌ها زمانی از آغاز حمله مطلع شدند که آژیرها نیمه‌شب به صدا درآمدند.

در تمام طول روز، اسرائیلی‌ها طبق دستور فرماندهی جبهه داخلی ارتش، در خانه ماندند. همه تجمعات بزرگ لغو شد، از جمله مراسم معروف افتخار (Pride) در تل‌آویو. بسیاری از خاخام‌ها نیز توصیه کردند مردم برای شبات به کنیسه نروند. با این حال، فروشگاه‌ها شلوغ بودند و در شهرهای ساحلی، خانواده‌ها در دوره‌ای از آرامش کوتاه، به ساحل رفتند.

دالیا ماگنزی، ساکن یافا، به خبرگزاری یهودی گفت: «به محض اینکه گفتند می‌توانیم از نزدیکی مکان امن خارج شویم، با بچه‌ها به دریا رفتیم. خیلی خوش گذشت. اما به آن‌ها یاد دادم که اگر آژیر زد، چه کار باید بکنند – به دیوار پناه ببرند.»

هر کس قصد سفر از خارج داشت، گیر افتاده بود
تجربه خانواده ماگنزی بازتابی از دینامیکی آشنا در اسرائیل بود: ادامه زندگی عادی در میانه تنش‌ها و ترس‌ها. در شبکه‌های اجتماعی، ویدیوهایی از همسایگان در حال رقصیدن در پناهگاه‌های بمب منتشر شد. نوزادی در بیمارستانی به دنیا آمد که همه فعالیت‌هایش را به زیرزمین منتقل کرده بود. و شرکت‌کنندگان در مراسم پراید، راه‌های دیگری برای جشن گرفتن یافتند.

دیلن پرز، که از نیویورک برای مراسم پراید آمده بود، گفت: «همین الان از مهمانی استخری برگشتم که باقیمانده افراد همسفر در هتل شرایتون خودشان ترتیب داده بودند. دی‌جی تقریباً تمام آهنگ‌هایی را که قرار بود در مهمانی‌های پراید بشنویم، پخش کرد. ما فقط آن‌ها را کنار استخر جشن گرفتیم.»

عکسی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که کایتلین جنر، شخصیت معروف آمریکایی و مسئول مراسم پراید تل‌آویو، را در حال نوشیدن شراب در پناهگاه هتل نشان می‌داد.

اما زیر این ظاهر شجاعانه، اضطراب آشکاری شکل گرفته بود. بارش موشک‌ها صحنه‌هایی وحشتناک در آسمان مناطق مرکزی اسرائیل رقم زد و انفجارهایی در آسمان شب پدید آورد. مردم را از پناهگاه‌های خانگی به پناهگاه‌های مقاوم‌تر در ساختمان‌ها یا محله‌ها کشاند.

فرودگاه کشور بسته شد و حتی شرکت هواپیمایی ملی اسرائیل، «اِل‌عال»، که به پرواز کردن در شرایطی که دیگر خطوط هوایی پرواز نمی‌کنند معروف است، تمام پروازهای خود را برای روزهای آینده لغو کرد و ناوگان خود را به خارج از کشور منتقل کرد. هر کس در کشور بود، گیر افتاد. هر کسی که می‌خواست سفر کند، بلا تکلیف ماند.

هشدارها به مردم می‌گفت که می‌توانند از پناهگاه‌ها خارج شوند، اما نباید خیلی از آن‌ها دور شوند. خاخام‌های بانفوذ کشور از مردم خواستند که تا دست‌کم ساعت ۸ شب شنبه، از حضور در تجمعات بزرگ در داخل و خارج خودداری کنند، که شبات را نیز در بر می‌گرفت.

خاخام دیوید ستاو، رئیس سازمان خاخام‌های «تزوهار» به روزنامه اسرائیل هیوم گفت: «گرچه نماز جماعت یک ایده‌آل است، اما حفظ جان انسان‌ها اولویت دارد.»

در دیاسپورا (یهودیان خارج از اسرائیل)، خاخام‌ها خطبه‌های شبات را با توجه به صحنه‌های دردناک در اسرائیل بازنویسی کردند. برخی خطبه‌های خود را بازنویسی کردند، برخی دیگر اعلام کردند که دعاها و سرودهای جدیدی را برای دعا در راه صلح، حکمت و حمایت الهی از افراد در معرض خطر جنگ، به آیین مذهبی خود اضافه خواهند کرد.

در کنیسه اصلاح‌طلب «تمپل امانوئل» در منهتن، خاخام ارشد جاش دیویدسون گفت که از بخشی از تورات این هفته که در آن به شکست دشمنان اسرائیل اشاره می‌شود، استفاده خواهد کرد تا از اقدام پیش‌دستانه اسرائیل دفاع کند.

او گفت: «فکر می‌کنم منتقدان اسرائیل بدون شک مشروعیت این حمله را به چالش خواهند کشید و آن را ناشی از تصمیمات یک دولت نالایق اسرائیلی قلمداد خواهند کرد که با سیاست‌های داخلی‌اش مخالف‌اند. می‌خواهم هشدار جدی در برابر چنین بدبینی‌ای بدهم.» اما در عین حال افزود: «در حالی که مشروعیت اقدام نظامی اسرائیل را به رسمیت می‌شناسم، دعا می‌کنم که این درگیری هرچه زودتر پایان یابد.»

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *