یکشنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۴

یکشنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۴

بالا گرفتن اختلاف جناح «ماگاها» با «شاهین‌ها» درباره نحوه تعامل با ایران

مارک لوین از چهره‌های برجسته جناح شاهین و دونالد ترامپ

با حساس‌تر شدن مذاکرات هسته‌ای میان تهران و واشینگتن و تهدیدات پیاپی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریما درباره عواقب شکست مذاکرات برای ایران، اختلافات میان دو جناح اصلی درمیان مقامات ارشد کاخ سفید که به «ماگاها» و «شاهین‌ها» شهرت یافته‌اند، بر سر نحوه تعامل با ایران بالا گرفته است. مجله «پولیتکو» در گزارشی از پشت صحنه این اختلاف نظر درموضع آمریکا در برابر حکومت ایران خبر داده است.

به گزارش العربیه به نقل از «پولیتکو»، نزدیکان ترامپ می‌کوشند تا فشار پنهان جناح «شاهین» در کاخ سفید را که هدفش برهم زدن تلاش‌های دیپلماتیک استیو ویتکاف نماینده رئیس‌جمهور آمریکا در مذاکرات هسته‌ای با ایران و پیوستن به اسرائیل در حمله به ایران است، را خنثی کند.

این جناح تأثیرگذار که از مدافعان جنگ با ایران در حزب جمهوری‌خواه است، عملیات لابی‌گری پشت‌پرده‌ای را آغاز کرده‌ تا نه تنها دونالد ترامپ را از تلاش برای توافق هسته‌ای با ایران منصرف کنند، بلکه به اسرائیل اجازه دهد تا به ایران حمله کند.

مخالفت ترامپ با حمله نظامیپظ

راشل باد و فلیشا شوارتز نویسندگان این گزارش در «پولیتکو» نوشته‌اند این کارزار باعث نگرانی ترامپ و متحدانش شده که در پاسخ یک ضدحمله را برای حفظ روند دیپلماتیک ریاست جمهوری آغاز کرده‌اند.

طبق این گزارش، در یک ناهار خصوصی با ترامپ در کاخ سفید، مارک لوین، از چهره‌های برجسته محافظه‌کار به ترامپ گفته که ایران در آستانه ساخت سلاح هسته‌ای است، ادعایی که تیم اطلاعاتی ترامپ آن را نادرست می‌داند. لوین از ترامپ خواست تا به اسرائیل اجازه دهد به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، اقدامی که ترامپ به نخست‌وزیر اسرائیل گوشزد کرده سبب نابودی دیپلماسی آمریکا می‌شود.

لوین همچنین به نبرد علیه استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ و دوست قدیمی او که مذاکرات را رهبری می‌کند، ادامه می‌‌دهد. در جبهه دیگر، وفاداران جناح «ماگا» با نگرانی به رسانه‌های روپرت مورداک، به ویژه نیویورک پست، نگاه می‌کنند که ویتکاف را مورد حمله قرار داده و او را «سخنگوی قطر» خوانده‌اند.

جناح ماگا که به طرفداری از ترامپ با شعار «عظمت دوباره را به آمریکا بازگردانیم» در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ پرداختند از وفاداران معتدل به او به شمار می‌روند و تلاش می‌کنند آمریکا را از درگیر شدن در جنگ دیگری کنار نگه دارند.

فشار ماگاها

یک مقام ارشد دولت آمریکا به «پلیتیکو» گفته جناح شاهین «سعی دارد تا رئیس‌جمهور را به تصمیمی وادارد که خودش نمی‌خواهد. این لابی برای جنگ با ایران و برای کسانی است که ترامپ آنها را به پای میز مذاکره کشانده‌ است.»

این لابی‌گری باعث یک اقدام هماهنگ برای دفاع از موضع دیپلماتیک ترامپ و ویتکاف شده است. تاکر کارلسون، که ظاهراً از دیدار لوین با ترامپ مطلع شده بود، در شبکه «ایکس» لوین را متهم کرد که می‌خواهد آمریکا را به جنگ بکشاند.

شکاف در سیاست خارجی

این اختلاف‌نظرها شکاف عمیقی را در حزب جمهوری‌خواه درباره سیاست خارجی آمریکا نشان می‌دهد. در حالی که برخی از اعضای قدیمی حزب به تلاش‌های دیپلماتیک ویتکاف با شک نگاه می‌کنند، جناح معتدل‌تر حزب اصرار دارد که تنش‌ها با تهران کاهش یابد.

ترامپ، که قول پایان دادن به «ماجراجویی‌های بی‌پایان خارجی» را داده است، در مرکز این کشمکش قرار دارد. برخی از متحدانش معتقدند او مقاومت خواهد کرد و حتی ممکن است این فشارها برای حمله نظامی او را عصبانی کند.

کارولین لوویت، سخنگوی کاخ سفید، به «پلیتیکو» گفت: «رئیس‌جمهور همیشه به طیف گسترده‌ای از نظرات گوش می‌دهد، اما در نهایت، تصمیم‌گیرنده نهایی خود او است»

اما ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران ابراز تردید کرد که ایران حاضر به پذیرش شرایط لازم برای توافق هسته‌ای باشد. او گفت: «آنها نمی‌خواهند آنچه باید را رها کنند (غنی‌سازی). ما برعکس آن را می‌خواهیم. اگر توافق ممکن نشود، گزینه‌های دیگری روی میز است.»

احتمال اقدام نظامی

با این حال، در واقعیت، گزینه‌ها به این سادگی نیستند. اگر مذاکرات شکست بخورد، احتمال اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل افزایش می‌یابد، اما آمریکا می‌تواند از تشدید فشار اقتصادی بر ایران به عنوان گزینه روی میز استفاده کند.

از سوی دیگر، بسیاری از کارشناسان نظامی و هسته‌ای معتقدند حمله به تأسیسات ایران تنها برنامه هسته‌ای آن را به‌طور موقت عقب می‌اندازد، نه اینکه آن را کاملاً نابود کند.

جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور و از رهبران جناح ضدجنگ، از ویتکاف دفاع کرده است. ویتکاف اخیراً پیشنهادی به ایران داده که اجازه غنی‌سازی محدود را می‌دهد، اما ایران هنوز پاسخ رسمی نداده است.

حامیان اقدام نظامی می‌گویند این بهترین فرصت در سال‌های اخیر برای ضربه زدن به ایران است، اما برخی نگران هستند که کاهش تهدید نظامی آمریکا ممکن است اسرائیل را مجبور به حمله کند.

در همین حال، ارزیابی اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد ذخایر اورانیوم نزدیک به سطح سلاح هسته‌ای ایران افزایش یافته است. اما، مقامات آمریکایی می‌گویند ایران هنوز تصمیمی برای ساخت سلاح هسته‌ای نگرفته است.

یک عامل غیرقابل پیش‌بینی در این میان، خود ترامپ است. برخی نگران هستند که او ممکن است تحت تأثیر آخرین فردی که با او صحبت کرده، نظر خود را تغییر دهد.

لوین در برنامه اخیر تاک‌شو خودش گفت: «خبر خوب این است که ترامپ عقب‌نشینی نمی‌کند. او آماده استفاده از نیروی نظامی در صورت لزوم است.»

کشمکش بین آمریکا و اسرائیل بر سر حمله به ایران ماه‌هاست ادامه دارد. ترامپ تاکنون از اقدام نظامی خودداری کرده، اما اسرائیل اصرار دارد که فرصت برای حمله محدود است.

این اختلاف همچنین نشان‌دهنده شکاف فزاینده بین واشنگتن و اسرائیل است. اگرچه ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش اقداماتی به طرفداری از اسرائیل انجام داد، اما اکنون دو متحد نزدیک در مورد ایران اختلاف نظر دارند.

یک از یاران قدیمی ترامپ گفت: «رئیس‌جمهور از جنگ حمایت نمی‌کند… اما جناح مقابل پاسخ «نه» را نمی‌پذیرند. به همین دلیل رابطه بین نتانیاهو و ترامپ آسیب دیده است. جنبش ماگا از عملیات نظامی حمایت نمی‌کند.»

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

یک پاسخ

  1. واژه شاهین از نظر من گمراه کننده است ، نزاع بین جناحی از حاکمیت در آمریکا است که منافع آمریکا برای آن ارجحیت دارد و جناحی که منافع اسرائیل برایش ارجحیت دارد ، مارک لوین به آمریکا و منافع آن وفادار نیست و منافع اسرائیل برایش در درجه اول اهمیت قرار دارد به همین خاطر از نظر من باید به جناح موسوم به شاهین بگوییم میگا که هدفشان تبدیل اسرائیل به قدرت بزرگ جهانی است :
    MAGA=make America great again
    MIGA=make Israel great again

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *