شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

ایران و آمریکا در آستانه دور تازه‌ای از مذاکرات هسته‌ای

بر اساس اظهارات رسمی، دور بعدی گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا برای روز یکشنبه آینده در مسقط، پایتخت عمان، برنامه‌ریزی شده است. با این حال، برخی منابع آمریکایی گفته‌اند احتمال دارد این مذاکرات روز جمعه در اسلو برگزار شود. ترامپ روز یکشنبه با تیم کامل سیاست خارجی خود، از جمله معاون رئیس‌جمهور، وزیر خارجه مارکو روبیو، وزیر دفاع پیت هگزث، و شماری از مقام‌های ارشد امنیتی در کمپ دیوید گرد هم آمد تا استراتژی آمریکا در قبال بحران هسته‌ای ایران و جنگ غزه را بررسی کند

در پی تحولات اخیر در روند مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده، تهران اعلام کرده است به‌زودی پیشنهاد متقابل خود را در پاسخ به پیشنهاد «غیرقابل قبول» آمریکا ارائه خواهد داد. در همین حال، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، تأکید کرد گفت‌وگوها همچنان ادامه خواهد داشت، هرچند اختلافات دربارهٔ غنی‌سازی اورانیوم بر جای مانده است.

ترامپ روز دوشنبه در جمع خبرنگاران در کاخ سفید تصریح کرد ایران خواستار حفظ برنامه غنی‌سازی اورانیوم در خاک خود است و این مسئله از دید آمریکا غیرقابل پذیرش است. او گفت: «آن‌ها خواسته‌هایی دارند که نمی‌توان پذیرفت. ما نمی‌توانیم غنی‌سازی را بپذیریم.»

از سوی دیگر، سخنگوی وزارت خارجه ایران، اسماعیل بقایی، اظهار داشت که جمهوری اسلامی در حال تدوین پیشنهاد متعادلی برای ارائه به طرف آمریکایی است. او افزود که این پیشنهاد «منطقی، متوازن و قابل‌قبول» خواهد بود و از طریق عمان به طرف مقابل تحویل داده خواهد شد.

همزمان با این تحولات، ترامپ روز یکشنبه با تیم کامل سیاست خارجی خود، از جمله معاون رئیس‌جمهور، وزیر خارجه مارکو روبیو، وزیر دفاع پیت هگزث، و شماری از مقام‌های ارشد امنیتی در کمپ دیوید گرد هم آمد تا استراتژی آمریکا در قبال بحران هسته‌ای ایران و جنگ غزه را بررسی کند.

منابع آمریکایی به وب‌سایت آکسیوس گفتند این نشست‌ها چندین ساعت به طول انجامید و تمرکز اصلی آن بر پیوندهای متقابل این دو بحران و مسیرهای پیش رو بود. ترامپ در گفت‌وگویی پس از این نشست، اشاره کرد هدف از مذاکرات جلوگیری از ویرانی و مرگ است، ولی افزود: «ممکن است کار به نتیجه نرسد. به‌زودی معلوم خواهد شد.»

بر اساس اظهارات رسمی، دور بعدی گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا برای روز یکشنبه آینده در مسقط، پایتخت عمان، برنامه‌ریزی شده است. با این حال، برخی منابع آمریکایی گفته‌اند احتمال دارد این مذاکرات روز جمعه در اسلو نیز برگزار شود. رهبری این گفت‌وگوها را از سوی آمریکا استیو ویتکاف، نماینده ویژه، و از سوی ایران عباس عراقچی، وزیر خارجه، برعهده دارند.

ایران تأکید کرده است که هرگونه توافق باید منجر به بازگشت روابط بانکی و تجاری ایران با جهان شود. به گفتهٔ بقایی، توافق باید برای ایران منافع اقتصادی ملموسی در پی داشته باشد. او همچنین به وجود اسناد حساسی اشاره کرد که به گفتهٔ او نشان می‌دهند کشورهای غربی به برنامهٔ هسته‌ای نظامی اسرائیل بی‌توجه‌اند و در عوض تمرکز خود را بر برنامهٔ صلح‌آمیز ایران گذاشته‌اند.

ترامپ روز دوشنبه با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفت‌وگوی تلفنی داشت و به او اطمینان داد که گفت‌وگوها با ایران تا پایان هفته ادامه خواهد یافت. دفتر نخست‌وزیری اسرائیل اعلام کرده که ترامپ به‌صراحت با خواسته‌های ایران مخالفت کرده و به‌ویژه بر موضوع غنی‌سازی تأکید داشته است.

نتانیاهو که به گزینه نظامی گرایش دارد، به ترامپ اطمینان داده است تا زمان ادامهٔ مذاکرات، از اقدام نظامی خودداری خواهد کرد.

در کنار موضوع ایران، ترامپ و نتانیاهو دربارهٔ اوضاع غزه نیز رایزنی کردند. یک مقام آمریکایی گفت با وساطت قطر، اندکی پیشرفت در نرم شدن موضع حماس نسبت به پیشنهاد آمریکا مشاهده شده است. با این حال، این مقام افزود که احتمال دستیابی به توافق نهایی در این هفته پایین است، گرچه نسبت به گذشته امیدواری بیشتری وجود دارد.

گزارش آکسیوس: نشست راهبردی کمپ دیوید و رویکرد دولت ترامپ به بحران‌های ایران و غزه

ترامپ و روبیو
ترامپ و روبیو پیش از عزیمت به کمپ دیوید. عکس از اندرو کابالرو-رینولدز/خبرگزاری فرانسه

دو مقام آمریکایی و یک منبع آگاه دیگر به اکسیوس گفتند که رئیس جمهور ترامپ و تمام اعضای تیم ارشد سیاست خارجی او روز یکشنبه ساعت‌ها در کمپ دیوید گرد هم آمدند تا در مورد استراتژی ایالات متحده در قبال بحران هسته‌ای ایران و جنگ غزه بحث کنند.

روز یکشنبه، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با تیم کامل سیاست خارجی خود در کمپ دیوید گرد هم آمد تا به بررسی راهبردی دو بحران مهم منطقه‌ای بپردازد: بحران هسته‌ای ایران و جنگ جاری در غزه. این نشست طولانی که به گفته منابع مطلع، چندین جلسه سیاست‌گذاری را دربر گرفت، بیانگر اهمیت و فوریت تحولات خاورمیانه در دستور کار دولت ترامپ است.

بر اساس گزارش آکسیوس، ترامپ مأموریت اصلی خود را در این مرحله، جلوگیری از وقوع جنگ با ایران و رسیدن به توافقی هسته‌ای عنوان کرده که بتواند تنش‌ها را کاهش دهد. در عین حال، دستیابی به توافقی برای آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها از دیگر اولویت‌های کاخ سفید در این مقطع است.

یکی از مقام‌های ارشد آمریکایی به آکسیوس گفته است که دولت ترامپ این دو بحران را به‌عنوان اجزای یک واقعیت منطقه‌ای واحد می‌بیند و برای هر دو، به‌طور همزمان در حال طراحی سیاست است.

نشست کمپ دیوید با حضور چهره‌های اصلی تیم امنیتی و سیاست خارجی برگزار شد. مایک ونس، معاون رئیس‌جمهور، مارکو روبیو، وزیر خارجه، پیت هگزث، وزیر دفاع، جان رتکلیف، رئیس سازمان سیا، تولسی گابارد، رئیس اداره اطلاعات ملی، استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و سوزی وایلز، رئیس دفتر رئیس‌جمهور در این نشست شرکت داشتند.
ترامپ همچنین تأیید کرد که شماری از ژنرال‌ها و دریاسالاران ارتش نیز در این نشست حضور داشته‌اند.

دولت آمریکا در روزهای اخیر پیشنهادی «بسیار سخت‌گیرانه» برای توافق هسته‌ای به ایران ارائه کرده است. مقام‌های آمریکایی می‌گویند انتظار دارند پاسخ ایران منفی باشد، اما در عین حال نشانه‌هایی وجود دارد که ایران تمایل به ادامهٔ مذاکرات دارد.

ترامپ پس از نشست کمپ دیوید به خبرنگاران گفت: «ایرانی‌ها مذاکره‌کنندگان خوبی هستند، اما گاهی بیش از حد سخت‌گیر می‌شوند. ما تلاش می‌کنیم به توافقی برسیم که از مرگ و ویرانی جلوگیری کند. امیدوارم این مسیر به نتیجه برسد، اما ممکن است چنین نشود.»

او تأکید کرد که خواسته‌های ایران، به‌ویژه دربارهٔ غنی‌سازی اورانیوم، «کاملاً غیرقابل قبول» است.

کاخ سفید اعلام کرده که ضرب‌الاجل اولیه ترامپ برای دستیابی به توافق، روز پنج‌شنبه همین هفته است. با این حال، هر دو طرف تمایل دارند گفت‌وگوها را حتی در صورت عدم دستیابی به توافق اولیه، ادامه دهند.

مقام‌های ایرانی اعلام کرده‌اند دور ششم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا روز یکشنبه در مسقط، عمان، برگزار خواهد شد. منابع آمریکایی نیز گزینهٔ برگزاری این گفت‌وگوها در اسلو، نروژ، در روز جمعه را مطرح کرده‌اند.

آکسیوس می‌نویسد: نشست کمپ دیوید نشان‌دهندهٔ آن است که دولت ترامپ در واپسین ماه‌های دورهٔ خود، همچنان در پی شکل‌دادن به ساختار تازه‌ای در خاورمیانه است؛ ساختاری که در آن ایران و اسرائیل، دو قطب اصلی تقابل و توازن، باید نقش‌های مشخص‌تری ایفا کنند. همزمان، ترامپ تلاش دارد میان سیاست‌های سخت‌گیرانه، فشارهای دیپلماتیک و تحرکات میدانی، تعادلی برقرار کند که به توافقی پایدار منجر شود—توافقی که نه تنها برای کارنامهٔ سیاسی او اهمیت دارد، بلکه مسیر تحولات منطقه را نیز تعیین خواهد کرد.

برچسب ها

مدیر انجمن کنترل تسلیحات در پاسخ به پرسش احتمال استفاده از سلاح هسته‌ای تاکتیکی برای از بین بردن تاسیسات فردو می‌گوید: «سخنگویان کاخ سفید اخیراً پیام‌هایی متناقض و غیرحرفه‌ای منتشر کرده‌اند که باعث سردرگمی درباره این شده که آیا رئیس‌جمهور درباره گزینه‌های حمله هسته‌ای توجیه شده یا خیر. استفاده از عبارت «همه گزینه‌ها روی میز است» از عادت‌های رایج دولت آمریکاست

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *