تنها پنج روز تا پایان مهلت دو ماهه ترامپ برای حصول توافق هستهای با ایران باقی مانده و تهران همچنان به طور رسمی پاسخی به پیشنهاد واشنگتن نداده است. رئیسجمهوری آمریکا روز جمعه تاکید کرد که ایران در توافق احتمالی مجاز به غنیسازی اورانیوم نخواهد بود.
به گزارش یورو نیوز، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا عصر جمعه ششم ژوئن در جریان پرواز به نیوجرسی در هواپیمای اختصاصی ریاستجمهوری (Air Force one) گفت: «[جمهوری اسلامی ایران] غنیسازی نخواهد کرد. اگر آنها غنیسازی کنند، ما مجبوریم این کار را به روش دیگری انجام دهیم و من واقعا نمیخواهم این روش دیگر را اتخاذ کنم، اما مجبور خواهیم بود. غنیسازی درکار نخواهد بود.»
سخنان آقای ترامپ درحالی مطرح میشود که با گذشت حدود یک هفته از رسیدن پیشنهاد توافق هستهای آمریکا به تهران، جمهوری اسلامی ایران هنوز به طور رسمی به این پیشنهاد پاسخ نداده است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در نخستین واکنش به این پیشنهاد از آن شدیدا انتقاد کرد و گفت: «اولین مطلبی که ما در باب هستهای به طرفهای آمریکایی و غیره میگوییم این است که شما چهکارهاید؟ چرا دخالت میکنید که ایران باید غنیسازی داشته باشد یا نداشته باشد؟ به شما چه؟»
آقای خامنهای همچنین در مورد لزوم غنیسازی اورانیوم در ایران گفت: « در صنعت هستهای یک نقطه وجود دارد که به منزلهی کلید است و آن عبارت است از غنیسازی اورانیوم. دشمنان ما روی همین غنیسازی اورانیوم تکیه کردهاند، روی این انگشت گذاشتهاند. صنعتِ هستهای با این عظمت، بدون داشتن توانایی غنیسازی یک چیز بیفایده است، زیرا برای سوخت نیروگاههایمان باید دستمان را دراز کنیم به [طرف] دیگران.»
تنها ساعاتی پس از اظهارات آقای خامنهای دونالد ترامپ در گفتگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه ایران را به «کند کردن روند تصمیمگیری» در مذاکرات متهم کرد.
آقای ترامپ در شبکه اجتماعی «تروت سوشال» نوشت: « به نظر من ایران درحال کند کردن روند تصمیمگیری در این مساله مهم است و ما باید در مدت زمان بسیار کوتاه، پاسخ قطعی دریافت کنیم.»
در پی افزایش تنشها میان ایران و آمریکا، نگرانیها درباره احتمال حمله نظامی به تاسیسات هستهای ایران و عواقب آن افزایش یافته است.
اکسیوس پیشتر در گزارشی اعلام کرده بود که ارتش اسرائیل خود را برای حمله به ایران آماده کرده و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور منتظر چراغ سبز آقای ترامپ برای انجام این حمله است.
هشدار گروسی
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه در گفتگو با فایننشالتایمز گفت که اگرچه استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه مذاکرات با ایران را برقرار کرده است، اما تهدیدهای اسرائیل به این معناست که «مساله ایران ظرفیت فوقالعادهای برای تبدیل شدن به یک فاجعه دارد. شکست مذاکرات، به احتمال زیاد به معنای اقدام نظامی خواهد بود.»
گروسی هشدار داده است که هرچند ایران هنوز به سلاح هستهای دست نیافته، اما از ظرفیت و مواد لازم برای ساخت آن برخوردار است.
او در گفتوگویی با روزنامه فایننشال تایمز که امروز، جمعه ۱۶ خرداد (۶ ژوئن) منتشر شده، همچنین هشدار داده که دستیابی ایران به سلاح هستهای میتواند منجر به «واکنشی زنجیرهای در خاورمیانه» شود.
آقای گروسی تاکید کرد که امکان از بین بردن توانایی هستهای ایران «با یک حمله» وجود ندارد و افزود: «حساسترین تجهیزات حدود ۸۰۰ متر زیر زمین هستند. من بارها به آنجا رفتهام. برای رسیدن به آنجا، باید از یک تونل پر پیچ و خم پایین و پایینتر بروید.»
آقای ترامپ پیشتر اعلام کرده بود که به بنیامین نتانیاهو هشدار داده است پیش از این که مذاکرات با شکست روبرو شود، به ایران حمله نکند.
با این حال دولت آقای ترامپ در هفتههای گذشته نگران بود که اسرائیل به رغم هشدار رئیسجمهوری آمریکا و بدون چراغ سبز آقای ترامپ به ایران حمله کند.
اکسیوس روز پنجشنبه در گزارشی به نقل از دو مقام اسرائیلی اعلام کرد که دولت این کشور به کاخ سفید اطمینان داده است که تا زمانی که دونالد ترامپ اعلام نکند که مذاکرات با ایران شکست خورده است، حملهای به تاسیسات هستهای ایران انجام نخواهد داد.
به گفته مقامات اسرائیلی، رون درمر، وزیر امور راهبردی، دیوید بارنیا، رئیس موساد، و زاخی هانگبی، مشاور امنیت ملی اسرائیل در جریان سفر هفته گذشته به واشنگتن این موضوع را به کاخ سفید اطلاع دادند.
به گفته یک مقام اسرائیلی، این مقامات به روشنی به طرف آمریکایی اطلاع دادند که اسرائیل قصد ندارد با حمله نظامی به ایران، دولت آقای ترامپ را غافلگیر کند.
یک مقام اسرائیلی دیگر گفت: «ما آمریکاییها را آرام کردیم و گفتیم که هیچ منطقی در حمله وجود ندارد اگر راهحلی دیپلماتیک و مطلوب وجود داشته باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم به مذاکرات فرصت دهیم و تا زمانی که روشن نشود مذاکرات به پایان رسیده و استیو ویتکاف از ادامه آن ناامید شده است، اقدامی نظامی نکنیم.»
یک مقام ارشد اسرائیلی نیز گفت که اگرچه ارتش این کشور همواره در حال تمرین برای حمله احتمالی به ایران است، اما ایالات متحده و کشورهای دیگر اقدامات اخیر ارتش اسرائیل در آستانه حملات به حوثیها را به اشتباه بهعنوان آمادگی برای حمله به ایران تفسیر کردهاند.
2 پاسخ
جناب قزوینی, در کشور کانادا اگرچه داشتن اسلحه آزاد است اما اگر شما سابقه خشونت ( نه حتی تهدید به قتل ) به همسر و یا دوست دخترت داشته باشی اجازه داشتن اسلحه به شما نمیدهند. حال کشوری که در کشتار مردمش و مخالفینش حتی در دیگر کشورها با داشتن رکورد در اعدام ها با شعار نابودی اسرائیل و مرگ بر آمریکا میخواهد بمب اتمی بسازد را چرا آمریکا مخالفت میکند؟ آیا هیچ تصور کرده اید که داشتن بمپ اتمی دست این رژیم احمق تر از حماس میتواند همان فاجعه ای را برای کشورمان رقم بزند که حماس برای غزه آفرید؟
بادرود و سپاس به شما. من آگاهی و شناخت این را ندارم که درباره زمینه این گفتگوهای اتمی سخن بگویم، ولی به آن جوان های کنجکاو میهنم یک پیشنهاد دارم، پی پاسخ این پرسش بگردید که چرا استعمار بریتانیا تا هنگامی که در خوزستان روی نفت ما نشسته بود، در آنجا هم خط آهن ساخت و هم تلگراف و تلفن و کارخانه برق، چرا؟؟ چرا بریتانیا که هزاران کیلومتر دورتر از سرزمین ما خانه اش بود و هست، می بایستی اجازه ساخت راه آهن سراسری و خط تلفن و تلگراف را می داد، چرا؟