
مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اکثریت قاطع آرا، آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه سابق آلمان را به عنوان رئیس بعدی این نهاد انتخاب کرد. آنالنا بائربوک در اظهاراتی پس از پذیرش این مقام تاکید کرد که ماموریت اصلی سازمان ملل متحد که همان “نجات نسلهای آینده از بلای جنگ” است، همچنان ناتمام مانده است. مجمع عمومی سازمان ملل که نماینده بارز این نهاد است، در واکنش به جنگهای اوکراین و غزه توجه ویژهای را به خود جلب کرده است.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد، روز دوشنبه در یک رأیگیری که به درخواست روسیه به صورت مخفی انجام شد، با ۱۶۷ رأی، تقریباً دو برابر ۸۸ رأی مورد نیاز برای پیروزی، آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه سابق آلمان را به عنوان رئیس بعدی این نهاد جهانی ۱۹۳ عضوی انتخاب کرد. ریاست یک ساله مجمع عمومی سازمان ملل به صورت چرخشی و بر اساس منطقه انجام میشود.
به گفته آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، آنالنا بائربوک در حالی ریاست مجمع عمومی این سازمان را بر عهده میگیرد که جهان نه تنها با درگیریها، فاجعه اقلیمی، فقر و نابرابری بلکه با تفرقه و بیاعتمادی نیز روبرو است. او گفت: “کمکها و بودجههای توسعه رو به اتمام هستند و نهادها و ساختارهای ما هنوز منعکسکننده دنیای دیروز هستند، نه چشماندازی از فردا. این لحظهای است برای ما که متحد شویم، راهحلهای مشترک ایجاد کنیم و برای مقابله با این چالشها اقدام کنیم”.
آنالنا بائربوک نیز در سخنانی پس از پذیرش ریاست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، تأکید کرد که جهان اکنون در دوران بسیار چالشبرانگیزی قرار دارد و “روی طناب نازکی از عدم قطعیت راه میرود”. به گفته وی، تولد سازمان ملل متحد از خاکستر جنگ جهانی دوم “به ما یادآوری میکند که دوران سختی را پشت سر گذاشتهایم و این به ما بستگی دارد که به این چالشها رسیدگی کنیم”.
بائربوک با بیان اینکه اکثریت قریب به اتفاق کشورهای عضو سازمان ملل به نفع نامزدی وی رأی دادهاند، گفت که در این دوران چالشبرانگیز، “مشتاقانه منتظر همکاری با همه کشورهای عضو” است. وی با اشاره به جاری بودن بیش از ۱۲۰ درگیری مسلحانه در سراسر جهان، بار دیگر این نکته را یادآوری کرد که ماموریت اصلی سازمان ملل متحد یعنی “نجات نسلهای آینده از بلای جنگ”، همچنان ناتمام مانده است.
آنالنا بائربوک در آغاز هشتادمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر، جایگزین رئیس فعلی مجمع، فیلمون یانگ، نخست وزیر اسبق کامرون، خواهد شد و ریاست گردهمایی سالانه رهبران جهان در اواخر سپتامبر و رویدادهای سالگرد تأسیس سازمان ملل متحد را بر عهده خواهد داشت.
زمانی که بائربوک در پانزدهم مه برای بحث در مورد نامزدی خود در مجمع عمومی حاضر شد، دیمیتری پولیانسکی، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل، در اظهاراتی به او حمله کرده و گفت که وی “بارها بیکفایتی، تعصب شدید و عدم درک اصول اولیه دیپلماسی را ثابت کرده است”.
دیمیتری پولیانسکی آنالنا بائربوک را به دنبال کردن “سیاست ضد روسی” متهم کرد. امری که به گفته او، دلیلی است برای تردید روسیه در اینکه آیا بائربوک در مقام رئیس مجمع عمومی سازمان ملل “قادر به اقدام در جهت صلح و گفتگو” خواهد بود یا خیر.