دوشنبه ۲ تیر ۱۴۰۴

دوشنبه ۲ تیر ۱۴۰۴

رویترز: ایران پیشنهاد هسته‌ای جدید آمریکا را “غیرقابل پذیرش” می‌داند

رویترز در یک گزارش اختصاصی به نقل از یک دیپلمات ارشد ایرانی که نامش فاش نشده، نوشت جمهوری اسلامی ایران در آستانه رد پیشنهاد جدید ایالات متحده برای حل مناقشه دیرینه هسته‌ای است. این مقام، پیشنهاد واشنگتن را «از اساس طرحی مردود» خواند و آن را فاقد هرگونه تضمین برای منافع ایران دانست. این پیشنهاد، روز شنبه توسط وزیر امور خارجه عمان، بدر البوسعیدی، به تهران ارائه شد. عمان طی ماه‌های اخیر نقش میانجی‌گر میان تهران و واشنگتن را بر عهده داشته است

رویترز در یک گزارش اختصاصی به نقل از یک دیپلمات ارشد ایرانی نوشت جمهوری اسلامی ایران در آستانه رد پیشنهاد جدید ایالات متحده برای حل مناقشه دیرینه هسته‌ای است. این مقام، پیشنهاد واشنگتن را «از اساس طرحی مردود» خواند و آن را فاقد هرگونه تضمین برای منافع ایران دانست.

این پیشنهاد، روز شنبه توسط وزیر امور خارجه عمان، بدر البوسعیدی، به تهران ارائه شد. عمان طی ماه‌های اخیر نقش میانجی‌گر میان تهران و واشنگتن را بر عهده داشته است. گفت‌وگوهایی نیز میان عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، در جریان بوده است. با این حال، اختلافات اساسی همچنان پابرجاست.

رویترز می‌نویسد: ایران قاطعانه با خواسته آمریکا مبنی بر توقف غنی‌سازی اورانیوم و انتقال ذخایر موجود به خارج از کشور مخالفت کرده است. به گفته دیپلمات ایرانی، آمریکا همچنان خواستار ممنوعیت غنی‌سازی در خاک ایران است، بی‌آنکه توضیح روشنی درباره لغو تحریم‌ها ارائه دهد. این موضع، از دید مقام ایرانی «کاملاً یک‌طرفه» و فاقد ارزش برای منافع ملی ایران است.

مقام ایرانی افزود که ارزیابی کمیته مذاکره هسته‌ای ایران، تحت نظر آیت‌الله خامنه‌ای، پیشنهاد آمریکا را فاقد ضمانت اجرایی و تکرار تجربه شکست‌خورده برجام (توافق سال ۲۰۱۵) دانسته است.

عباس عراقچی تأکید کرده پاسخ رسمی ایران به زودی ارائه خواهد شد. وزارت خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره این گزارش خودداری کرده است.

ایران خواستار لغو فوری تمامی تحریم‌های ایالات متحده است، در حالی که واشنگتن خواهان اجرای مرحله‌ای رفع تحریم‌ها است. از سال ۲۰۱۸، ده‌ها نهاد کلیدی اقتصادی ایران، از جمله بانک مرکزی و شرکت ملی نفت، در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفته‌اند. دولت ترامپ در بازگشت به کاخ سفید، بار دیگر سیاست فشار حداکثری را احیا کرده و حتی تهدید به حمله نظامی کرده است.

ایران بارها اعلام کرده است برنامه هسته‌ای‌اش صرفاً برای اهداف صلح‌آمیز است. اما غرب، به‌ویژه اسرائیل، نسبت به احتمال دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای نگران است. اسرائیل بارها تهدید کرده در صورت لزوم، تأسیسات هسته‌ای ایران را بمباران خواهد کرد. عراقچی در قاهره در واکنش به این تهدیدها گفت: «فکر نمی‌کنم اسرائیل این اشتباه را مرتکب شود.»

برخی منابع ایرانی به رویترز گفته‌اند تهران در صورت آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده و به رسمیت شناختن حق غنی‌سازی برای مصارف غیرنظامی، آماده تعلیق موقت فعالیت‌های غنی‌سازی خواهد بود. این احتمال می‌تواند زمینه‌ساز توافقی گسترده‌تر شود.

هم‌زمان، موقعیت منطقه‌ای ایران نیز با شکست‌های نظامی متحدانش از جمله حزب‌الله، حوثی‌ها و شبه‌نظامیان شیعه عراق، تضعیف شده است. پیام هشدارآمیز وزیر دفاع عربستان در ماه آوریل مبنی بر پذیرش جدی پیشنهاد آمریکا، بر ضرورت تصمیم‌گیری استراتژیک از سوی تهران تأکید دارد.

ایالات متحده به دنبال مهار توانمندی هسته‌ای ایران و جلوگیری از رقابت تسلیحاتی در خاورمیانه است، ایران به دنبال کسب تضمین‌های بلندمدت و لغو کامل تحریم‌هاست. به نظر می‌رسد که شکاف میان طرفین همچنان عمیق است و احتمال دستیابی به توافق جدید در کوتاه‌مدت بسیار کم‌رنگ است.

برچسب ها

مدیر انجمن کنترل تسلیحات در پاسخ به پرسش احتمال استفاده از سلاح هسته‌ای تاکتیکی برای از بین بردن تاسیسات فردو می‌گوید: «سخنگویان کاخ سفید اخیراً پیام‌هایی متناقض و غیرحرفه‌ای منتشر کرده‌اند که باعث سردرگمی درباره این شده که آیا رئیس‌جمهور درباره گزینه‌های حمله هسته‌ای توجیه شده یا خیر. استفاده از عبارت «همه گزینه‌ها روی میز است» از عادت‌های رایج دولت آمریکاست

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *