
در ادامهی تلاشهای بینالمللی برای پایان دادن به جنگ ویرانگر در نوار غزه، جنبش حماس اعلام کرد خواهان اصلاحاتی در طرح آتشبس پیشنهادی ایالات متحده است. این طرح که توسط استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا، ارائه شده، از حمایت دولت ترامپ، مصر و قطر برخوردار است و هدف آن، توقف ۶۰ روزه جنگ، آزادی گروگانها و ارسال کمکهای بشردوستانه است.
حماس در بیانیهای تأکید کرد این طرح باید به آتشبس دائمی، خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه و تضمین جریان پایدار کمکها منتهی شود. این جنبش اعلام کرده است در ازای آزادی ۱۰ گروگان زنده و تحویل اجساد ۱۸ تن دیگر، خواهان آزادی گروهی از زندانیان فلسطینی است. منابع آگاه از مذاکرات نیز اعلام کردند حماس در پاسخ خود، خواهان اصلاحاتی دربارهی ضمانتهای آمریکا، زمانبندی آزادی گروگانها، مکانیسم ارسال کمکها و برنامهی خروج نیروهای اسرائیلی شده است.
در سوی دیگر، دفتر نخستوزیری اسرائیل از اظهار نظر رسمی خودداری کرده، اما رسانههای اسرائیلی پیشتر گزارش داده بودند بنیامین نتانیاهو با طرح پیشنهادی ایالات متحده موافقت کرده است. ایالات متحده نیز اعلام کرده که مذاکرات به مرحله حساسی رسیدهاند.
وضعیت بحرانی و آشفتگی در توزیع کمکها
در حالیکه مذاکرات ادامه دارد، وضعیت انسانی در غزه به مرز فاجعه رسیده است. بر اساس گزارش سازمان جهانی غذا، فلسطینیهای گرسنه در غزه روز شنبه ۷۷ کامیون حامل آرد را پیش از رسیدن به مقصد تخلیه کردند. شاهدان عینی در خان یونس گزارش دادهاند که کاروان سازمان ملل توسط هزاران غیرنظامی متوقف و محمولهی آن تخلیه شده است.
سازمان ملل هشدار داده است که بیش از دو میلیون نفر در آستانهی قحطی قرار دارند. با اینکه در روزهای اخیر ورود برخی کمکها مجاز شده، اما سازمانهای امدادی میگویند حجم کمکها بسیار کمتر از حد نیاز است. در هفته گذشته، تنها ۵۷۹ کامیون توسط اسرائیل مجوز ورود یافته، در حالی که در دورهی آتشبس قبلی روزانه ۶۰۰ کامیون وارد میشد.
در همین حال، نهاد تازهتأسیس «بنیاد بشردوستانه غزه» که مورد حمایت آمریکا و اسرائیل است، عملیات توزیع غذا را آغاز کرده اما با انتقادات فراوانی مواجه شده است. سازمان ملل و دیگر نهادهای امدادی این بنیاد را به «نظامیسازی کمکهای بشردوستانه» متهم کردهاند و اعلام کردهاند که از همکاری با آن خودداری میکنند.
تلفات انسانی و تداوم حملات نظامی اسرائیل
در ۲۴ ساعت گذشته، وزارت بهداشت غزه اعلام کرد که دستکم ۶۰ فلسطینی در حملات اسرائیل جان باختهاند. در میان کشتهشدگان، اعضای یک خانواده، کودکان و ساکنان چادرهای پناهجویان در خان یونس گزارش شدهاند. منابع بیمارستانی تأیید کردهاند که دستکم شش تن در یک حمله به چادرهای بیخانمانها جان خود را از دست دادند.
جنگی که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ با حملهی حماس به اسرائیل آغاز شد و به کشته شدن حدود ۱۲۰۰ نفر و گروگانگیری ۲۵۰ تن انجامید، تاکنون بیش از ۵۴ هزار کشته در غزه برجای گذاشته است که بیشتر آنان زنان و کودکان هستند. هنوز ۵۸ گروگان در غزه باقی ماندهاند و بر اساس اعلام اسرائیل، احتمال دارد دستکم ۳۵ نفر از آنان جان باخته باشند.
در حالی که تلاشها برای دستیابی به توافق ادامه دارد، خانوادههای گروگانها خواهان یک توافق جامع هستند. آنها هشدار دادهاند که در صورت امضای توافق ناقص توسط نتانیاهو، بقیه گروگانها به مرگ محکوم خواهند شد.