
در حالی که تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ بیش از سهساله در اوکراین وارد مرحلهای حساس شدهاند، ایالات متحده و متحدان اروپاییاش از روسیه میخواهند پیشنهاد ارائهشده برای آتشبس سی روزه را بپذیرد؛ درخواستی که ایالات متحده آن را «بهترین گزینه ممکن برای روسیه» توصیف کرده است.
در نشست روز پنجشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد، «جان کلی»، معاون موقت نماینده ایالات متحده در سازمان ملل، اعلام کرد: «ما خواستار همکاری با روسیه برای پیشبرد این ابتکار صلح و بسته اقتصادی هستیم. هیچ راهحل نظامیای برای این درگیری وجود ندارد.» وی تأکید کرد که ادامه جنگ توسط مسکو میتواند آمریکا را مجبور به عقبنشینی از روند میانجیگری و همچنین تحریمهای بیشتر کند.
طبق اعلام مقامات آمریکایی، پیشنهاد فعلی شامل آتشبس جامع در خشکی، هوا، دریا و زیرساختهای حیاتی است. این پیشنهاد توسط اوکراین پذیرفته شده، اما هنوز روسیه به آن پاسخ مثبت نداده است.
مسکو اعلام کرده که پیشنویس یک یادداشت تفاهم برای موضعگیری نهایی درخصوص پایان جنگ آماده شده است. اما به گفته اوکراین، این سند هنوز بهطور رسمی به آنها ارائه نشده است. «کریستینا هایوویشین»، معاون نماینده اوکراین در سازمان ملل، گفت روسیه هنوز هیچ نشانهای از تمایل واقعی برای پایان دادن به جنگ نشان نداده است.
روسیه پیشنهاد داده است دور دوم مذاکرات مستقیم با اوکراین روز دوشنبه (۲ ژوئن) در استانبول برگزار شود. کرملین اعلام کرده هیأتی برای حضور در این مذاکرات اعزام خواهد شد.
«آندری یرماک»، مشاور ارشد رئیسجمهور اوکراین، روز پنجشنبه اعلام کرد کییف آماده شرکت در این مذاکرات است اما خواهان دریافت موضع رسمی مسکو پیش از آغاز گفتوگوهاست. او گفت: «چهار روز زمان کافی برای تهیه و ارسال این اسناد از سوی روسیه وجود دارد.»
در نشست خبری مشترک میان وزیر خارجه اوکراین و همتای ترکیهای او، «هاکان فیدان»، دو طرف بر اهمیت این مذاکرات و امکان برگزاری نشست سران با حضور رؤسای جمهور اوکراین، روسیه و ایالات متحده تأکید کردند.
تا کنون پنج دور گفتوگوی مستقیم میان روسیه و اوکراین برگزار شده که آخرین آنها در ۱۶ مه در استانبول صورت گرفت. اگرچه پیشرفت چشمگیری حاصل نشد، اما دو طرف بر سر بزرگترین تبادل اسرا از آغاز جنگ توافق کردند که منجر به آزادی هزار اسیر از هر طرف شد.
به گفته وزیر خارجه ترکیه، این موفقیت میتواند نشانهای از امکانپذیر بودن پیشرفت بیشتر از طریق دیپلماسی باشد. او گفت: «یا چشمانمان را به ادامه جنگ میبندیم یا تا پایان سال به صلحی پایدار دست مییابیم.»