سه شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴

سه شنبه ۲۷ خرداد ۱۴۰۴

هشدار عربستان به ایران برای توافق با ترامپ یا حمله احتمالی اسرائیل

خبرگزاری رویترز در یک گزارش اختصاصی در روز ۳۰ مه ۲۰۲۵ نوشته است خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی، ماه گذشته در سفر به تهران پیامی هشدارآمیز از سوی پادشاه عربستان به مقامات ارشد ایران ابلاغ کرده است. بر اساس این گزارش، ملک سلمان به علی خامنه‌ای هشدار داده است پیشنهاد مذاکره دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، درباره توافق هسته‌ای را جدی بگیرد؛ زیرا این مسیر، تنها راه جلوگیری از خطر جنگ با اسرائیل است.

به گفته منابع نزدیک به دولت‌های خلیج فارس و دو مقام ایرانی، این دیدار در تاریخ ۱۷ آوریل در مجتمع ریاست‌جمهوری ایران و با حضور رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح محمد باقری و وزیر خارجه عباس عراقچی برگزار شده است.

اگرچه رسانه‌ها درباره سفر شاهزاده ۳۷ ساله سعودی به تهران گزارش داده بودند، اما جزئیات پیام محرمانه ملک سلمان تاکنون منتشر نشده بود. خالد بن سلمان، که پیش‌تر سفیر عربستان در واشنگتن در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ بود، تأکید کرده تیم ترامپ تمایلی به مذاکرات طولانی‌مدت ندارد و فرصت برای دیپلماسی محدود است.

تنش‌ها در منطقه و نگرانی از بی‌ثباتی بیشتر موجب شده عربستان چنین موضعی اتخاذ کند. منابع خلیج فارس همچنین می‌گویند شاهزاده سعودی هشدار داده اگر مذاکرات به بن‌بست برسد، خطر حمله نظامی اسرائیل کاملاً محتمل است.

این نخستین دیدار یک مقام ارشد خاندان سلطنتی سعودی از ایران در بیش از دو دهه گذشته بود؛ رابطه‌ای که پس از دهه‌ها رقابت، در سال ۲۰۲۳ با میانجی‌گری چین به سمت آشتی پیش رفت.

بر اساس این گزارش، ایران طی دو سال گذشته در منطقه با چالش‌های متعدد مواجه شده است؛ از جمله حملات سنگین اسرائیل به متحدانش در غزه و لبنان و تضعیف موقعیت سوریه. همچنین، تحریم‌های غرب، اقتصاد وابسته به نفت ایران را به‌شدت آسیب‌پذیر کرده است.

به گفته تحلیل‌گران، این ضعف نسبی ایران به عربستان فرصت داده تا از طریق دیپلماسی، نفوذ منطقه‌ای خود را افزایش دهد و از درگیری مستقیم جلوگیری کند.

در این نشست، رئیس‌جمهور ایران اعلام کرده است تهران خواهان توافق است تا فشار اقتصادی کاهش یابد، اما از سوی دیگر مقامات ایرانی از رویکرد «غیرقابل پیش‌بینی» دولت ترامپ نیز ابراز نگرانی کرده‌اند. ایران تأکید کرده به‌سادگی برنامه غنی‌سازی خود را کنار نخواهد گذاشت.

هم‌زمان، منابع ایرانی به رویترز گفته‌اند تهران ممکن است در صورتی که واشنگتن دارایی‌های مسدودشده‌اش را آزاد کرده و حق غنی‌سازی برای مصارف غیرنظامی را به رسمیت بشناسد، موقتاً غنی‌سازی را متوقف کند. با این حال، وزارت خارجه ایران این گزارش را رد کرده است.

سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به پرسش رویترز درباره اطلاع واشنگتن از پیام هشدار عربستان، پاسخ مستقیمی نداد اما گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ صراحتاً اعلام کرده: یا توافق کنید، یا با پیامدهای جدی روبه‌رو شوید. و جهان این هشدار را جدی گرفته است.»

در این گزارش آمده است ترامپ در سفر اخیر خود به منطقه خلیج فارس، عربستان را به‌عنوان محور اصلی اتحاد جدید کشورهای سنی معرفی کرده است؛ اتحادی که در غیاب قدرت منطقه‌ای ایران، به رهبری عربستان شکل گرفته است. در همین سفر، محمد بن سلمان نقش میانجی را میان ترامپ و رهبری جدید سنی‌مذهب سوریه، احمد شراع، ایفا کرده است.

خالد بن سلمان در این دیدار از ایران خواسته است سیاست‌های منطقه‌ای خود را بازنگری کند و از اقداماتی که می‌تواند موجب تحریک واشنگتن شود، پرهیز نماید. او همچنین به ایران اطمینان داده که عربستان اجازه نخواهد داد قلمرو یا حریم هوایی‌اش برای حمله احتمالی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران مورد استفاده قرار گیرد.

رویترز نوشته است: با وجود تلاش‌های دیپلماتیک جدید، تردید بسیاری از بازیگران منطقه نسبت به ایران همچنان پابرجاست و نگرانی‌ها از تداوم رفتار بی‌ثبات‌کننده تهران در سطح بالایی باقی مانده است.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

یک پاسخ

  1. با درود و سپاس از درگاه مردمان رنجبر. همه این بده و بستان ها، بگیر و ببندها، همه و همه زیر سر همین حاکمان بی وجدان و پول دوست نفتی است. من ب شما قول می دهم که هیچ چیز رخ نخواهد داد. اینها سالها از در جنگ وارد شدند چیزی دستگیرشان نشد. اکنون از در لبخند و دوستی و زور سرمایه وارد شده اند، کودتای پول، با فشردن گلوی بشار اسد، سوریه را و در سایه حمله حماس حزب ااه و لبنان را از میدان بدر کردند و اکنون نوبت خود آخوندا رسیده. بدان که اگر ترسی از واکنش نظامی ایران ولایی نبود چه پیشترها کارش را دیده بودند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *