
درگیری بین هند و پاکستان به محکی برای تواناییهای نظامی بدل شده است. در یک نبرد هوایی اخیر، جتهای جنگنده چینی مدل Chengdu J-10C، توانستند نمونههای اروپایی را کاملاً شکست دهند. این موضوع باعث نگرانی کارشناسان نظامی غربی شده است.
به نوشته پلاتفرم «ت – آنلاین» در آلمان، بر اساس گزارش مجله «Wirtschaftswoche»، صنعت دفاعی اروپا در خطر عقب ماندن از رقبای چینی خود است و احتمال دارد سفارشات بزرگی را از دست بدهد. از جمله اندونزی در حال بررسی لغو خرید ۴۲ جت جنگنده فرانسوی مدل رافال است.
علت این تصمیم، عملکرد ضعیف جنگندههای فرانسوی در جریان تنشهای اخیر میان هند و پاکستان است. در این درگیری، هند از جنگندههای رافائل فرانسوی و پاکستان از جتهای J-10C چینی استفاده کردند. در این نبرد، نیروهای هوایی پاکستان موفق شدند سه جت رافائل هند را ساقط کنند، در حالی که هیچ آسیبی به جتهای چینی وارد نشد.
در رزمایش نظامی دیگری که سال گذشته برگزار شد نیز نتیجه مشابهی به دست آمد؛ جتهای J-10C پاکستان که ۸۰ درصد تسلیحاتش را از چین خریداری میکند، به مصاف جنگندههای یوروفایتر قطر رفتند. در این نبرد آزمایشی، مدل اروپایی که توسط شرکتهای Airbus، BAE Systems و Leonardo تولید میشود، با نتیجه صفر به نه شکست خورد. جنگندههای اروپایی در هر دو بخش نبردهای نزدیک و دوربرد بهشدت ضعیفتر بودند.
کارشناسان علت اصلی برتری جتهای چینی را فناوری پیشرفته «ابر جنگی» (Combat Cloud) میدانند که امکان اتصال سیستمهای تسلیحاتی مختلف و تبادل لحظهای اطلاعات میان جتها، موشکها و رادارها را فراهم میکند. این فرآیند توسط هوش مصنوعی مدیریت میشود.
یکی دیگر از دلایل برتری چین، تسلیحات پیشرفته آن است؛ موشکهای فرانسوی بردی در حدود ۸۰ کیلومتر دارند، یعنی تقریباً نصف برد موشکهای چینی PL-15E. چین همچنین از تسلیحاتی با برد حداکثر ۵۰۰ کیلومتر استفاده میکند.
این موضوع برای صنعت دفاعی اروپا نه تنها ضرر مالی بزرگی (۷.۳ میلیارد یورو در مورد قرارداد با اندونزی) ایجاد کرده بلکه پرستیژ و توان نظامی اروپا را نیز تحت تأثیر قرار داده است. جتهای رافائل بخشی مهم از نیروی بازدارنده اتمی فرانسه محسوب میشوند و ضعف آنها اثر بازدارندگی این نیرو را کاهش میدهد.
در شبکههای اجتماعی نیز شکست آشکار جتهای اروپایی مورد تمسخر قرار گرفت و باعث افزایش شدید ارزش سهام شرکت هواپیمایی Avic Chengdu، سازنده جتهای J-10C شد.