دوشنبه ۲ تیر ۱۴۰۴

دوشنبه ۲ تیر ۱۴۰۴

سردرگمی دانشجویان خارجی هاروارد؛ دادگاه علیه دولت ترامپ حکم موقت داد

یک قاضی فدرال در ایالات متحده آمریکا دستور داد برنامه دولت ترامپ را برای قطع دسترسی دانشگاه هاروارد به پایگاه ثبت نام دانشجویان خارجی، به طور موقت متوقف شود.

به گزارش بی بی سی به‌تازگی تنش میان دانشگاه هاروارد و کاخ سفید شدت گرفته است. دولت ترامپ برنامه پذیرش دانشجویان و پژوهشگران خارجی دانشگاه هاروارد را متوقف کرده و دانشگاه هاروارد هم از دولت شکایت کرده است.

هاروارد، قدیمی‌ترین دانشگاه ایالات متحده آمریکا، اعلام کرده که تصمیم دولت در روز پنج‌شنبه برای جلوگیری از ثبت‌نام دانشجویان بین‌المللی، «نقض آشکار قانون و حقوق آزادی بیان» است.

دولت ترامپ ادعا کرده که هاروارد برای مقابله با یهودستیزی و تغییر در روند استخدام و پذیرش دانشجویان، اقدام‌های لازم را انجام نداده است؛ ادعایی که دانشگاه به شدت آن را رد می‌کند.

الیسون بروز، قاضی ناحیه بوستون آمریکا، روز جمعه در حکمی کوتاه یک دستور بازدارنده موقت صادر کرد.

بر اساس این حکم، اقدام وزارت امنیت داخلی آمریکا در روز پنج‌شنبه برای لغو دسترسی هاروارد به پایگاه اطلاعاتی برنامه پذیرش دانشجویان خارجی، به حالت تعلیق درآمد. جلسه بعدی دادگاه در تاریخ ۲۹ مه در بوستون برگزار خواهد شد.

دانشگاه در شکایت خود نوشت: «با یک امضای ساده، دولت تلاش کرده تا یک چهارم جمعیت دانشجویی هاروارد را حذف کند؛ دانشجویان بین‌المللی که سهمی قابل توجه در دانشگاه و رسالت آن دارند.»

آلن گاربر، رئیس دانشگاه، در نامه‌ای نوشت: «ما این اقدام غیرقانونی و بی‌دلیل را محکوم می‌کنیم.»

گاربر همچنین نوشت: «لغو مجوز دسترسی به برنامه پذیرش دانشجوی خارجی، بخشی از زنجیره‌ اقدامات دولت فدرال علیه هاروارد است تا ایستادگی دانشگاه را در برابر فشار و کنترل غیرقانونی بر محتوای آموزشی و اعضای هیئت علمی تلافی کند.»

در واکنش، ابیگیل جکسون، سخنگوی معاون کاخ سفید، گفت: «اگر هاروارد تا این اندازه نگران ریشه‌کن کردن عوامل ضدآمریکایی، یهودستیز و طرفدار تروریسم در دانشگاه بود، کار به اینجا نمی‌کشید.»

خانم جکسون، قاضی پرونده را به «سوگیری لیبرال‌گرایانه» متهم کرده است.

او گفت: «این قضات غیر منتخب هیچ حقی برای جلوگیری از اجرای سیاست‌های مهاجرتی و امنیت ملی دولت ترامپ ندارند.»

روز جمعه در دانشگاه هاروارد سکوت حکمفرما بود. کلاس‌ها به پایان رسیده و دانشجویان برای مراسم فارغ‌التحصیلی آماده می‌شدند. چادرهایی در محوطه برپا شده بود و دانشجویان لباس‌های مخصوص فارغ‌التحصیلی اجاره کرده و برای خانواده‌هایشان بلیت تهیه می‌کردند.

برای دانشجویان سال آخر، این هفته باید زمان جشن و شادی باشد. اما برای دانشجویان بین‌المللی که امیدوار هستند در آمریکا بمانند، ۲۴ ساعت گذشته پر از اضطراب بوده است.

تمام صبح، دانشجویان بین‌المللی هاروارد تلاش می‌کردند بفهمند چه اتفاقی افتاده است. آیا باید فورای آمریکا را ترک کنند؟ آیا خطر اخراج در کمین آن‌هاست؟

کورماک سوج از ایرلند شمالی، شش روز دیگر با مدرک مطالعات حکومتی و زبان‌های خارجی فارغ‌التحصیل می‌شود. او به دلیل وضعیت نامشخص در آمریکا، تصمیم گرفته در بروکسل مشغول به کار شود.

او گفت: «می‌دانی که اگر هنوز قانونی در آمریکا هستی، تا ۹۰ روز آینده مشکلی نیست، اما نمی‌دانی که آیا می‌توانی برگردی و درس را تمام کنی. نمی‌دانی که می‌توانی بمانی و در آمریکا کار کنی یا نه.»

این دستور قضایی همچنین برنامه‌های دانشجویانی را که هنوز در حال تحصیل هستند، مبهم و پیچیده کرده است. روهان باتولا، دانشجوی سال سوم از بریتانیا، برای اینکه ماه ژوئن در نیویورک کار کند، به ویزایش احتیاج دارد.

او به بی‌بی‌سی گفت: «نگران بودم اگر به خانه بروم دیگر نتوانم برگردم». بنابراین روهان تصمیم گرفت در دانشگاه بماند.

برای گروهی از دانشجویان خارجی که در ساحل رودخانه چارلز جمع شده بودند، خبر تصمیم دادگاه بوستون موجب آسودگی خاطر شد.

باتولا نیز پس از صدور حکم قاضی باروز احساس آرامش کرد، اما همچنان از نظر روحی احساس ناامنی می‌کند.

او گفت: «خیلی عجیب است که احساس کنی در یک کشور به طور غیرقانونی اقامت داری، فقط به این دلیل که در این دانشگاه درس می‌خوانی.»

حدود شش هزار و ۸۰۰ دانشجوی بین‌المللی در هاروارد مشغول تحصیل هستند، که بیش از۲۷ درصد کل دانشجویان این دانشگاه را تشکیل می‌دهند.

حدود یک‌پنجم آن‌ها از چین هستند، و جمعیت قابل توجهی از کانادا، هند، کره جنوبی و بریتانیا. شاهزاده الیزابت ۲۳ ساله، ملکه آینده بلژیک هم از دانشجویان هاروارد است.

دانشجویی دیگر به نام لئو آکرمن قرار بود از ماه اوت در رشته آموزش و کارآفرینی در هاروارد تحصیل کند، و این را یک “رویای واقعی” می‌دانست.

او گفت: «خیلی هیجان‌زده بودم، و اگر بتوانم هنوز بروم، همچنان هیجان‌زده هستم. از دست دادن این فرصت برای خیلی‌ها ناراحت کننده است.»

حذف دانشجویان خارجی ضربه بزرگی به منابع مالی هاروارد وارد می‌کند. کارشناسان می‌گویند دانشجویان بین‌المللی اغلب شهریه کامل را می‌پردازند و این شهریه، کمک مالی به دانشجویان آمریکایی را ممکن می‌سازد.

بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت دانشگاه، شهریه پایه سالانه (بدون حساب هزینه‌های جانبی مانند خوابگاه، غذا، بیمه و…) برای سال آینده ۵۹ هزار و ۳۲۰ دلار است. هزینه کل یک سال تحصیلی در هاروارد معمولا بیش از صد هزار دلار تمام می‌شود.

آیزاک بانگورا، دانشجوی مدیریت عمومی از سیرالئون، پس از جان به در بردن از یک جنگ داخلی، با همسر و دو دختر خردسالش به هاروارد آمد.

او گفت: از دیروز بچه‌هایم می‌پرسند «بابا، شنیدم می‌خوان ما رو برگردونن.» منظور آنها اخراج از کشور بود.

علاوه بر دانشگاه هاروارد، دولت ترامپ نهادهای نخبه‌گرای دیگری را نیز هدف قرار داده است. دولت آمریکا نه تنها استدلال می‌کند که این مؤسسات باید فعالیت‌های فعالان طرفدار فلسطین را بیش از گذشته محدود کنند، بلکه مدعی است که این دانشگاه‌ها نسبت به دیدگاه‌های محافظه‌کارانه تبعیض قائل می‌شوند.

روز جمعه، دونالد ترامپ از دفتر بیضی‌شکل کاخ سفید گفت: «هاروارد باید روش‌هایش را تغییر دهد» و اشاره کرد که در حال بررسی اقداماتی علیه دانشگاه‌های دیگر است.

در ماه آوریل، کاخ سفید ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار بودجه عمومی و دولتی هاروارد را مسدود کرد. ترامپ تهدید کرد که وضعیت معافیت از مالیات این دانشگاه را لغو می‌کند؛ معافیتی که به طور استاندارد شامل موسسه‌های آموزشی آمریکا می‌شود.

مسدود کردن بودجه باعث شد که هاروارد شکایتی را علیه دولت طرح کند.

مدیران هاروارد امتیازاتی به کاخ سفید داده‌اند؛ از جمله اخراج مدیران مرکز مطالعات خاورمیانه این دانشگاه که به دلیل حمایت نکردن از دیدگاه‌های حامی اسرائیل، مورد انتقاد بودند.

با این حال، این دانشگاه چند وکیل برجسته جمهوری‌خواه را نیز به خدمت گرفته است.

دانشجویان خارجی که در حال حاضر در هاروارد تحصیل می‌کنند، ابراز نگرانی کرده‌اند که این تنش‌ها ممکن است آن‌ها را وادار به انتقال به دانشگاهی دیگر یا بازگشت به کشور خود کند. ثبت‌نام در پایگاه اطلاعاتی پذیرش و تبادل دانشجو برای دریافت ویزای دانشجویی الزامی است و اگر هاروارد از این پایگاه داده خارج شود، دانشجویان ممکن است ناقض شرایط ویزا تلقی شده و با خطر اخراج از کشور مواجه شوند.

دانشجویان خارجی که با بی‌بی‌سی صحبت کرده‌اند، می‌گویند احساس می‌کنند که به مهره‌ای در یک بازی سیاسی بزرگ‌تر تبدیل شده‌اند.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *