یکشنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۴

یکشنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۴

ترامپ بار دیگر تهدیدات تجاری را مطرح کرد و اتحادیه اروپا و اپل را هدف گرفت

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز جمعه هشدار داد ممکن است بار دیگر جنگ تجاری را شدت بخشد. او تهدید کرد از اول ژوئن، بر کالاهای اتحادیه اروپا تعرفه‌ای ۵۰ درصدی وضع خواهد کرد و هشدار داد ممکن است بر تمام آیفون‌هایی که مصرف‌کنندگان آمریکایی خریداری می‌کنند، تعرفه‌ای ۲۵ درصدی اعمال کند.

این تهدیدهای دوگانه که از طریق شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، بازارهای جهانی را مختل کرد.هفته‌های گذشته روند کاهش تنش‌ها باعث آرامش نسبی بازارها شده بود. شاخص S&P 500 در آغاز معاملات ۱٪، نزدک ۱.۲٪ و سهام اروپایی ۱.۵٪ کاهش یافتند.

حمله گسترده ترامپ به اتحادیه اروپا ناشی از نارضایتی کاخ سفید از پیشرفت کند مذاکرات تجاری با این بلوک است. اما این تهدیدها همچنین نشانه‌ای از بازگشت به سیاست‌های حمله و عقب‌نشینی در جنگ تجاری است که بازارها، شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان را متزلزل کرده و نگرانی‌هایی از رکود جهانی برانگیخته است.

در مورد اپل، ترامپ بار دیگر شرکتی خاص را هدف قرار داده تا آن را وادار به انتقال تولید به خاک آمریکا کند، همان‌گونه که پیش‌تر خودروسازان، شرکت‌های دارویی و تولیدکنندگان تراشه را تحت فشار گذاشت. با این حال، آمریکا هیچ گوشی هوشمندی تولید نمی‌کند، در حالی‌که مصرف‌کنندگان آمریکایی سالانه بیش از ۶۰ میلیون گوشی می‌خرند و انتقال تولید به آمریکا قیمت آیفون‌ها را صدها دلار افزایش خواهد داد.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز جمعه به فاکس نیوز گفت: «تهدید ۵۰ درصدی باید آتش زیر پای اتحادیه اروپا بگذارد.» او افزود سایر کشورها تاکنون با حسن نیت با واشنگتن مذاکره کرده‌اند.

ترامپ در Truth Social نوشت: «اتحادیه اروپا در اصل برای سوءاستفاده تجاری از ایالات متحده تشکیل شده و مذاکره با آن بسیار دشوار است. گفت‌وگوهای ما به هیچ‌جا نمی‌رسد!»

کمیسیون اروپا از اظهارنظر درباره تهدید جدید خودداری و اعلام کرد که منتظر تماس تلفنی بین ماروش شفتسوویچ، مسئول تجارت اتحادیه اروپا، و جیمیسون گریر، همتای آمریکایی‌اش، خواهد ماند.

نمایندگان ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا نیز قرار بود در بروکسل جلسه‌ای درباره تجارت برگزار کنند.

نخست‌وزیر هلند، دیک شوف، در لاهه گفت از استراتژی اتحادیه اروپا در مذاکرات تجاری با آمریکا حمایت می‌کند و افزود احتمالاً این تهدید اخیر را بخشی از فرآیند چانه‌زنی تلقی خواهند کرد.

او گفت: «قبلاً هم دیده‌ایم که تعرفه‌ها در جریان مذاکرات با آمریکا بالا و پایین می‌شوند.»

کاخ سفید بسیاری از تعرفه‌هایی که ترامپ در اوایل آوریل اعلام کرده بود را متوقف کرد، زیرا سرمایه‌گذاران به شدت اوراق قرضه و دلار آمریکا را فروختند. اما او مالیات پایه ۱۰٪ بر بیشتر واردات را حفظ کرد و بعداً تعرفه عظیم ۱۴۵ درصدی بر کالاهای چینی را به ۳۰ درصد کاهش داد.

وضع تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات اروپا می‌تواند قیمت مصرف‌کننده برای همه‌چیز، از خودروهای آلمانی گرفته تا روغن زیتون ایتالیایی را بالا ببرد.

در سال گذشته، صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا حدود ۵۰۰ میلیارد یورو بود؛ آلمان با ۱۶۱ میلیارد یورو، ایرلند ۷۲ میلیارد و ایتالیا ۶۵ میلیارد در صدر قرار داشتند. داروها، خودروها و قطعات خودرو، مواد شیمیایی و هواپیماها از عمده‌ترین صادرات بودند.

رهبران مالی گروه هفت کشور صنعتی این هفته تلاش کردند تا در نشست خود در کوه‌های راکی کانادا، اختلافات بر سر تعرفه‌ها را کمرنگ جلوه دهند.

سهام خودروسازان و شرکت‌های لوکس آلمانی که بیشتر در معرض خطر تعرفه‌ها هستند، کاهش یافت.

هکان ساموئلسون، مدیرعامل ولوو، گفت: «مشتریان باید بخش بزرگی از افزایش هزینه ناشی از تعرفه‌ها را پرداخت کنند و ممکن است واردات کوچک‌ترین خودروهای ما به آمریکا غیرممکن شود.»
او اما ابراز امیدواری کرد که آمریکا و اروپا به توافق برسند: «قطعاً به نفع هیچ‌کدام نیست که تجارت میان آن‌ها متوقف شود.»

اپل درباره تهدید ترامپ اظهار نظری نکرد. این تهدید ممکن است معافیت‌هایی را که او پیش‌تر برای تلفن‌های هوشمند وارداتی، عمدتاً از چین، صادر کرده بود، لغو کند. سهام اپل روز جمعه ۲.۵٪ کاهش یافت.

ترامپ در Truth Social نوشت: «مدت‌ها پیش به تیم کوک، مدیرعامل اپل، اطلاع دادم که انتظار دارم آیفون‌هایی که در ایالات متحده به فروش می‌رسند، در خود آمریکا تولید شوند، نه در هند یا جای دیگر.»

کارشناسان معتقدند هرگونه تلاش برای وضع تعرفه تنها بر اپل، با موانع حقوقی جدی روبه‌رو خواهد شد.

اپل در حال تسریع برنامه‌هایی است تا تا پایان سال ۲۰۲۶ بیشتر آیفون‌هایی که در آمریکا به فروش می‌رسند، در هند تولید شوند. با این حال، احتمال انتقال تولید به آمریکا بسیار اندک است. اپل در فوریه اعلام کرد که طی چهار سال، ۵۰۰ میلیارد دلار در ۹ ایالت آمریکا سرمایه‌گذاری خواهد کرد، اما این سرمایه‌گذاری شامل تولید آیفون نمی‌شود.

گیل لوریا، تحلیل‌گر شرکت D.A. Davidson & Co گفت: «بعید است که اپل بتواند طی سه تا پنج سال آینده، به‌طور کامل به خواسته رئیس‌جمهور عمل کند.»

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *