
به گفته مقامات بهداشتی محلی، حملات اسرائیل به نوار غزه از صبح پنجشنبه تاکنون بیش از ۲۵۰ نفر را کشته است؛ یکی از مرگبارترین مراحل بمباران از زمان فروپاشی آتشبس در ماه مارس، در حالی که انتظار میرود عملیات زمینی جدیدی نیز بهزودی آغاز شود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، که روز جمعه بدون دستیابی به پیشرفتی در زمینه آتشبس سفر خود به خاورمیانه را به پایان رساند، بحران گرسنگی در حال رشد در غزه و نیاز به ارسال کمکها را تأیید کرد.
او گفت: «ما باید به فلسطینیها هم کمک کنیم. خیلیها در غزه گرسنهاند، پس باید به هر دو طرف نگاه کنیم.»
وقتی از او پرسیده شد که آیا از برنامههای جنگی اسرائیل حمایت میکند، ترامپ گفت که در ماه آینده «اتفاقات خوبی» را انتظار دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت غزه، خلیل الدقران، گفت حملات هوایی و توپخانهای روز جمعه عمدتاً بر بخش شمالی این منطقه متمرکز بود و دهها نفر، از جمله زنان و کودکان، در شب گذشته کشته شدند.
اسرائیل با وجود افزایش فشارهای بینالمللی برای ازسرگیری مذاکرات آتشبس و پایان دادن به محاصره غزه، حملات خود را تشدید کرده و نیروهای زرهی را در مرزها مستقر کرده است، در همین حال هشدارهای مربوط به وقوع قحطی افزایش یافتهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در ۵ مه اعلام کرد اسرائیل در حال برنامهریزی برای یک تهاجم گسترده و شدید علیه حماس است. طبق مصوبه شورای امنیت اسرائیل، این عملیات میتواند شامل اشغال کامل نوار غزه و کنترل کمکهای بشردوستانه باشد.
یکی از مقامات دفاعی اسرائیل پیشتر گفته بود این عملیات تا پایان سفر ترامپ آغاز نخواهد شد.
هدف اعلامشده اسرائیل در غزه، نابودی حماس است.
این عملیات نظامی نوار غزه را به شدت ویران کرده، تقریباً تمام ساکنان آن را آواره ساخته و به گفته مقامات بهداشتی غزه، بیش از ۵۳٬۰۰۰ نفر را کشته است. سازمانهای امدادی میگویند محاصره اسرائیل باعث بروز بحرانی انسانی شده است.
حملات سنگینی روز جمعه در شهر شمالی بیتلاهیا و اردوگاه پناهندگان جبالیا گزارش شد؛ امدادگران میگویند اجساد زیادی هنوز زیر آوار مدفون است.
اسرائیل برگههای هشداردهندهای بر فراز بیتلاهیا پخش کرده و از همه ساکنان خواسته فوراً به سمت جنوب حرکت کنند، فارغ از اینکه در چادر، پناهگاه یا ساختمان زندگی میکنند.
ساکنان گفتند تانکهای اسرائیلی به سوی شهر جنوبی خانیونس در حال پیشروی هستند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد نیروی هواییاش بیش از ۱۵۰ هدف نظامی را در سراسر غزه مورد حمله قرار داده است.
حملات
در جبالیا، مردان در میان خرابهها به جستجوی اجساد پرداختند. اجساد حدود ۱۰ نفر در کف زمین در پارچههای سفید پوشانده شده و آماده انتقال به بیمارستان بودند. زنان در حال گریه بودند و یکی از آنها پارچه را بالا زد تا به چهره متوفی نگاه کند.
فادی تمبوره، در کنار گودالی ناشی از حمله شبانه نشسته و گریه میکرد، گفت: «امروز کجا بروم؟ غرب غزه؟ آنجا بمباران است. جنوب؟ در خانیونس مردم را میکشند. دیرالبلح؟ آنجا هم بمباران است. من، فرزندانم و خانوادهام کجا برویم؟»
اسماعیل، مردی از شهر غزه، تنها نام کوچک خود را بیان کرد و از شبی وحشتناک گفت: «انفجارهای بیوقفه ناشی از حملات هوایی و گلولهباران تانکها ما را به یاد روزهای آغازین جنگ انداخت. زمین زیر پایمان از لرزش بازنمیایستاد.»
او به رویترز گفت: «فکر کردیم ترامپ آمده تا ما را نجات دهد، اما به نظر میرسد نه نتانیاهو اهمیتی میدهد و نه ترامپ.»
اسرائیل با انزوای فزاینده بینالمللی بهخاطر عملیاتش در غزه مواجه است. حتی ایالات متحده، متحد دیرینه اسرائیل، از میزان ویرانی و وضعیت وخیم انسانی ناشی از محاصره نگران است.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفت که واشنگتن «از وضعیت انسانی موجود نگران است».
نتانیاهو تیمی را برای شرکت در مذاکرات آتشبس به دوحه اعزام کرده، اما هرگونه امتیازدهی را رد کرده و گفته اسرائیل همچنان متعهد به شکست حماس است.
«انجمن گروگانها و خانوادههای مفقود»، که نماینده برخی از خانوادههای ۵۸ گروگان باقیمانده در غزه است، هشدار داد که اسرائیل ممکن است یک «فرصت تاریخی» برای بازگرداندن آنها را از دست بدهد، زیرا ترامپ سفر خود به خاورمیانه را به پایان رساند.
این گروه در بیانیهای اعلام کرد: «ما در ساعات سرنوشتسازی هستیم که آینده عزیزانمان، آینده جامعه اسرائیل و آینده خاورمیانه را تعیین خواهد کرد.»