شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

پوتین و ترامپ در مذاکرات صلح اوکراین در آنکارا شرکت نمی‌کنند

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کردند در مذاکرات صلح مستقیم بین مسکو و کی‌یف، که احتمالاً نخستین نشست در سه سال گذشته خواهد بود و قرار است روز پنج‌شنبه در استانبول برگزار شود، حضور نخواهند داشت. کرملین به‌جای پوتین، هیئتی متشکل از تکنوکرات‌های باتجربه را اعزام می‌کند. اواخر چهارشنبه، در حالی که زلنسکی در راه ترکیه بود، یک مقام اوکراینی گفت که رئیس‌جمهور تنها در صورت حضور پوتین در مذاکرات شرکت خواهد کرد


دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کردند در مذاکرات صلح مستقیم بین مسکو و کی‌یف، که احتمالاً نخستین نشست در سه سال گذشته خواهد بود و قرار است روز پنج‌شنبه در استانبول برگزار شود، حضور نخواهند داشت. کرملین به‌جای پوتین، هیئتی متشکل از تکنوکرات‌های باتجربه را اعزام می‌کند.

پوتین روز یک‌شنبه پیشنهاد مذاکرات مستقیم بدون پیش‌شرط با اوکراین را برای روز پنج‌شنبه در استانبول مطرح کرده بود. اما شامگاه چهارشنبه، کرملین اعلام کرد هیئت روسی شامل ولادیمیر مدینسکی، مشاور ریاست‌جمهوری، و الکساندر فومین، معاون وزیر دفاع خواهد بود، اما نام پوتین در فهرست دیده نمی‌شد.

پس از اعلام هیئت کرملین، یک مقام آمریکایی گفت ترامپ، که در سفر به سه کشور خاورمیانه به‌سر می‌برد، در مذاکرات حضور نخواهد داشت. ترامپ پیش‌تر گفته بود در حال بررسی امکان شرکت در این مذاکرات است.

هرچند پوتین هیچ‌گاه به‌طور رسمی تأیید نکرده بود که شخصاً حضور خواهد یافت، غیبت رؤسای جمهور آمریکا و روسیه سطح انتظارات برای دستیابی به پیشرفتی مهم در جنگی که روسیه از فوریه ۲۰۲۲ آغاز کرده، کاهش داده است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، پوتین را «اگر نمی‌ترسد» به حضور در مذاکرات دعوت کرده بود؛ تلاشی برای نشان دادن اینکه کدام طرف، اوکراین یا روسیه، خواهان صلح است.

اواخر چهارشنبه، در حالی که زلنسکی در راه ترکیه بود، یک مقام اوکراینی گفت که رئیس‌جمهور تنها در صورت حضور پوتین در مذاکرات شرکت خواهد کرد.

زلنسکی در سخنرانی شبانه خود گفت: «پاسخ به تمام پرسش‌ها درباره این جنگ – اینکه چرا آغاز شد، چرا ادامه دارد – در مسکو است. چگونگی پایان جنگ به جهان بستگی دارد.»

ترامپ خواستار آتش‌بس ۳۰ روزه برای توقف بزرگ‌ترین جنگ زمینی اروپا از زمان جنگ جهانی دوم شده و یک نماینده مجلس روسیه گفته ممکن است تبادل بزرگ اسرا نیز در مذاکرات مطرح شود.

زلنسکی از آتش‌بس فوری ۳۰ روزه حمایت می‌کند، اما پوتین می‌گوید ابتدا باید مذاکراتی برای تعیین جزئیات چنین آتش‌بسی آغاز شود.

تحریم‌های بیشتر علیه روسیه؟

ترامپ که از بن‌بست در روند صلح ناراضی است، همواره گفته است اگر احساس کند روسیه مانع این روند می‌شود.همواره اعمال تحریم‌های ثانویه علیه مسکو را بررسی خواهد کرد.

مقامات آمریکایی درباره تحریم‌های مالی جدید و احتمال تحریم خریداران نفت روسیه صحبت کرده‌اند.

هیئت آمریکایی اعزامی به ترکیه شامل وزیر خارجه مارکو روبیو و فرستادگان ارشد استیو ویتکاف و کیت کلاگ بود.

آندریی سیبیا، وزیر خارجه اوکراین، صبح پنج‌شنبه گفت که با روبیو دیدار کرده تا چشم‌انداز صلح زلنسکی را با او به اشتراک بگذارد و مواضع را در این هفته حساس هماهنگ کند.

مدینسکی و فومین، اعضای هیئت روسیه، در اولین مذاکرات دو طرف در هفته‌های نخست جنگ نیز شرکت داشتند. دیگر مقامات ارشد نظامی و اطلاعاتی نیز در هیئت روز پنج‌شنبه حضور دارند.

آخرین مذاکرات مستقیم بین مذاکره‌کنندگان اوکراین و روسیه در مارس ۲۰۲۲ در استانبول برگزار شد، یک ماه پس از آنکه پوتین هزاران نیروی نظامی را به اوکراین فرستاد و آن را «عملیات نظامی ویژه برای نابودی نئونازی‌ها» خواند.

اوکراین و متحدانش این تهاجم را اشغال‌گری امپریالیستی و بی‌دلیل می‌دانند.

با پیشروی نیروهای روسی و تسلط آن‌ها بر حدود یک‌پنجم خاک اوکراین، کرملین تاکنون امتیاز مهمی نداده است. در پیشنهاد جدید پوتین، هدف از مذاکرات در ترکیه، دستیابی به صلحی پایدار اعلام شده است.

او مشخصاً به مذاکرات ۲۰۲۲ و پیش‌نویس توافق شکست‌خورده آن زمان اشاره کرده بود.

طبق پیش‌نویس دیده‌شده توسط رویترز، بر اساس آن توافق، اوکراین می‌پذیرفت به‌طور دائم بی‌طرف بماند و در مقابل، از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل – بریتانیا، چین، فرانسه، روسیه و آمریکا – و کشورهایی چون بلاروس، کانادا، آلمان، اسرائیل، لهستان و ترکیه تضمین امنیتی دریافت کند.

اما مقامات اوکراینی می‌گویند پذیرش بی‌طرفی دائمی برای آن‌ها خط قرمز است.

برچسب ها

گروهی از سیاستمداران حزب سوسیال دموکرات آلمان (SPD) در آستانه کنگره اين حزب با انتشار یک «بیانیه» مشترک خواستار تغییر در سیاست خارجی، خودداری از استقرار موشک های آمريکا در خاک آلمان و گفتگو با روسيه شده اند. در اين بيانيه عناصر اصلی یک سیاست جدید و پایدار صلح و امنیت پيشنهاد شده است ...

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *