دوشنبه ۲ تیر ۱۴۰۴

دوشنبه ۲ تیر ۱۴۰۴

سانسور گزارشی که نشان می‌داد حتی قطع برق هم براساس شکاف طبقاتی است

قطع برق در تهران ـ عکس از آرشیو

روزنامه «فرهیختگان» گزارشی منتشر کرده بود که نشان می‌داد میزان قطع برق در مناطق جنوب تهران و نواحی حاشیه‌ای ده‌ها برابر بیشتر از بالای شهر و مرکز تهران است. این گزارش در عرض ۲۴ ساعت حذف شد.

به گزارش زمانه، روزنامه «فرهیختگان» چاپ ایران، سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت اعلام کرد گزارشی را که درباره قطع برق در نقاط مختلف تهران منتشر کرده بود، حذف کرده است.

در این اطلاعیه گفته شد که آمار منتشرشده در این گزارش بار دیگر مورد بررسی قرار گرفته و چون «حاوی اشکالاتی است و از اتقان کافی برخوردار نیست» از صفحات مجازی و سایت این روزنامه حذف شد.

این اطلاعیه توضیح نداد که کدام بخش یا بخش‌ها از این آمار و گزارش «حاوی اشکالات» بودند و آمار درست کدامند.

روزنامه «فرهیختگان» پیش از این در گزارشی با عنوان «وقتی خاموشی‌ها، شکاف طبقاتی را عمیق‌تر می‌کنند» درصد قطع برق در مناطق مختلف شهر تهران در فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۴ را بررسی کرده بود.

براساس آمار این گزارش، سهم منطقه شهرری واقع در جنوب تهران از خاموشی‌های استان ۳۲ درصد است و میانگین مدت هر نوبت قطع برق آن ۳,۵ ساعت، همچنین جمع قطع برق در ماه ۱۶۸ ساعت و شمار آن‌ها ۴۸ است. همچنین سهم اسلام‌شهر، واقع در غرب تهران از کل خاموشی‌ها ۲۴ درصد، میانگین مدت قطع برق ۲,۸ ساعت، جمع ساعت‌های قطع‌ برق ۱۰۱ ساعت و تعداد آن‌ها ۳۶ است.

در مقابل این دو منطقه محروم، سهم منطقه ۱۲ تهران (مرکز تهران) از کل خاموشی‌های استان سه درصد، جمع ساعت‌های قطع برق در ماه ۲,۵ ساعت، میانگین مدت هر قطعی ۰,۵ ساعت و شمار قطع‌شدن‌های برق ۵ است. این آمار در منطقه یک تهران (شمال تهران) به‌مراتب پایین‌تر است. سهم شمال تهران از کل خاموشی‌های استان تنها یک درصد است. جمع قطع برق در ماه ۰,۴ ساعت؛ میانگین مدت هر قطعی ۰,۲ ساعت و شمار آن‌ها دو است.

با مقایسه تراکم جمعیت در این مناطق میزان تبعیض در توزیع برق بین این مناطق آشکارتر می‌شود: تراکم جمعیت در منطقه شهر ری ۱۲ هزار و ۵۰۰ نفر در هر کیلومترمربع؛ در اسلام‌شهر ۱۰ هزار و ۲۰۰ نفر؛ در مرکز تهران ۱۱ هزار نفر و در شمال تهران شش هزار و ۵۰۰ نفر در هرکیلومترمربع است.

درصد قطع برق در مناطق مختلف شهر تهران در فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۴

بنا به این گزارش، بیش از ۷۵ درصد خاموشی‌ها در ساعت‌های اوج مصرف به مناطق حاشیه‌ای و محروم تهران (غرب و جنوب) تحمیل شده، در حالی‌که مناطق شمالی تقریباً با این مشکل روبه‌رو نیستند. 

این گزارش نشان می داد که قطع مکرر برق در مناطق حاشیه‌نشین و محروم تهران، دسترسی به نیازهای اساسی مانند سرمایش، نگهداری مواد غذایی و آموزش آنلاین را مختل کرده، شکاف طبقاتی را تشدید کرده و محرومیت و بی‌عدالتی را افزایش داده است. 

گزارش فوق این بحران را نتیجه سال‌ها سیاست‌گذاری‌های کوتاه‌مدت و بی‌توجهی به توسعه زیرساخت‌های پایدار دانسته و به‌نقل از مرکز پژوهش‌های مجلس نوشته بود که کمبود تولید و مصرف برق در دو سال اخیر ۶۰ درصد رشد داشته و راندمان نیروگاه‌های ایران زیر ۴۰ درصد است، در حالی که این رقم در کشورهای توسعه‌یافته بیش از ۶۰ درصد است. 

در چنین شرایطی سهم انرژی‌های پاک در ایران تنها یک درصد است، در حالی که کشورهای همسایه مانند ترکیه و امارات متحده عربی در این زمینه پیشرو هستند. 

در پی انتشار این گزارش، شرکت توزیع نیروی برق تهران اعلام کرد که از روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت، برق در تمام مناطق ۲۲گانه تهران به‌صورت «شناور، عادلانه و بدون تبعیض» قطع خواهد شد و خاموشی‌ها دو ساعته و طبق برنامه‌ریزی مشخص اجرا می‌شوند.

بحران کمبود برق اکنون بخش بزرگی از شهرهای ایران را درگیر کرده و به آزمون دیگری برای سنجش عدالت اجتماعی تبدیل شده است. در چنین شرایطی رسانه‌های ایران با سانسور و حذف گزارش‌هایی درباره این تبعیض‌ها در این بی‌عدالتی سهیم  و همدست حکومت می‌شوند.

برچسب ها

اين نوشته را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذاريد

توجه: کامنت هایی که بيشتر از 900 کاراکتر باشند، منتشر نمی‌شوند.
هر کاربر مجاز است در زير هر پست فقط دو ديدگاه ارسال کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *